Home > Blog Sander Kleikers > Oneindige liefde

Oneindige liefde

Italofielen kunnen hun hart ophalen. In Turijn, langs de Po, begon gisteren de 104e Giro d’Italia. Drie weken lang zien we het peloton door de mooiste Italiaanse regio’s trekken. Van Apennijnen tot Alpen, door Toscane via schilderachtige dorpen waar de tijd stil is blijven staan, over onverharde wegen en langs de mooiste wijnstreken.

Als fietsliefhebber zit ik in drie weken in een roze bubbel in de Eurosport-studio in Hilversum. Om dagelijks na afloop van de etappe met gasten terug te blikken op de Giro, met ‘Amore Infinito’ als liefhebbend motto.

Een stuk van die liefde hebben we in Nederland in 2017 ontwikkeld, met ‘uzze’ Tom als voorlopig enige Nederlandse winnaar van de Ronde van Italië, in een bijzondere editie van de 100e Giro. Tom kijkt deze Giro vanaf de bank in Kanne in zijn zoektocht naar professionele zingeving. Maar zijn geest waart rond in de studio, met zijn originele en gedragen roze trui én de fiets waar hij in een vloek en zucht op en afstapte om een boodschap te doen. Onvergetelijke beelden op ieders netvlies van een winnaar, die zich door niets zou laten weerhouden, zelfs niet de ‘call of nature’.

‘Drie weken Giro d’Italia’

Naast zijn fiets staat nog een oud barrel, waar de onwetende ijzerboer nauwelijks een stuiver voor zou geven. Maar toch is dit een stuk ijzerwerk van ongekende waarde. De fiets van de Giro-winnaar uit 1948, Fiorenzo Magni. Na Coppi en Bartali de derde grote Italiaanse coureur van weleer. Magni won de Giro 3 keer en begon zijn zegereeks in de post-oorlog editie van 1948.

Zijn fiets staat naast die van Tom. Een groen exemplaar, 1 blad, geen versnelling. Een tinnen bidon aan het stuur en rotte riempjes op de trappers. Een oogwenk doet dromen naar vervlogen tijden.

De techniek heeft in die 69 jaar tussen Tom en Fiorenzo een enorme vlucht genomen, maar de heroïek is gelijk. Historie is geschreven. Ik ben stiekem best trots om nu van dichtbij getuige te zijn van hét verhaal en dé fiets van de winnaar van 2021. Ooit het volgende museumstuk in de Giro-studio.

De strijd om de ‘Trofeo Senza Fine’ is losgebarsten. Een oneindige trofee met oneindige liefde.

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu