Home > Blog Sander Kleikers > De drie K’s voor stagiaires!

De drie K’s voor stagiaires!

Had u wel eens van de drie K’s gehoord, die worden gebruikt als “handleiding” voor stagiairs?

Kop houden, op een Kruk zitten en Koffie halen. Het is voor sommigen kennelijk dé manier om stagiaires aan de gang te houden. Ik hoorde dat deze week van een stagiaire (bij een niet nader te noemen instelling) die dit letterlijk naar haar hoofd geslingerd kreeg van haar begeleider. Cynische titel wel, want wat valt er nog te begeleiden als je de drie K’s hanteert.

Dezelfde dag opende Nieuwsuur met het bericht dat volgens de Arbeidsinspectie veel agrarische bedrijven de afgelopen jaren internationale stagiaires zouden hebben misleid. Door ze als arbeidskracht in te zetten in plaats van kenniswerker. Uit onderzoek bleek dat de stagiaires soms ‘een week mest mee moesten uitruimen of het vee melken’.

Alleen maar kijken of een sprong in het diepe.

Nu bedacht ik me dat dat in principe ook bij het vak hoort. Ik ken het agrarische leven onvoldoende uit eigen ervaring, maar weet toch vrij zeker dat een fors deel van het werk bestaat uit het uitmesten van stallen en het melken van vee. Zeker in een melkveehouderij, what’s in a name?

In het eerste voorbeeld mocht de stagiaire dus enkel kijken en niks doen. In het tweede voorbeeld vond de arbeidsinspectie dat de stagiaire juist veel te veel deed. De balans is duidelijk zoek.

Ik ging terug naar lang vervlogen tijden toen ik zelf nog verschillende stages liep. En ik heb beide situaties ook meegemaakt. Maar het uren kijken en niets mogen doen, was toch de meest geestdodende en nutteloze invulling van onze gezamenlijke tijd. Voor niemand leuk. Ik werd het liefst in het diepe gegooid. Goed, dat kost in het begin extra begeleiding, maar daarna wordt het meestal voor beide partijen heel waardevol.

Zeker in een tijd waarin we allemaal op zoek zijn naar de jonge dynamische arbeidskracht, is het zaak om verantwoord met jonge dynamische stagiaires om te gaan. Zeker omdat die praktische uitwerking na een paar jaar theorie in de schoolbanken zo wezenlijk is voor de verdere ontwikkeling. En wie weet welke gezamenlijke toekomst daaruit rolt.

Het is goed dat de arbeidsinspectie ervoor waakt dat stagiaires worden misbruikt als goedkope arbeidskracht. Maar laten we dat ook niet overdrijven. Stagiair en werkgever leveren beiden een bijdrage, leren van elkaar en maken gebruik van elkaars kennis en arbeidspotentieel.

Dus na het uitspreken van de traditionele drie K’s: koffie halen, kruk zitten en kop houden, zou ik zeggen: “dubbel K” Krijg de Klere…. En maak kennis met mijn nieuwe stage-3 K’s: Kennisdelen, Kwaliteit leveren en samen Knallen!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.