Home > Blog Sander Kleikers > 1,5 meter van jezelf

1,5 meter van jezelf

De website ‘LimburgNaCorona’ al bezocht?

Dat is de pagina van de taskforce die aanbevelingen doet over hoe we in Limburg de schade beperken als gevolg van de coronacrisis. Nog best lastig om de schade te beperken, terwijl we weer voorsorteren op een tweede golf. Limburg na Corona is nog wat vroeg, maar wel een interessante en wellicht noodzakelijke denk-oefening om koers te bepalen.

Zoals Corona voor veel mensen überhaupt al een moment was (en is) om koers te bepalen. Zo interview ik op de website de leden van de taskforce over hun gedachten en ideeën over ‘Limburg na Corona’. Ze hebben allemaal vanuit hun eigen perspectief verschillende ervaringen met het virus. Een burgemeester die als burgermoeder met verschillende doelgroepen spreekt en met de gemeenschap mee leeft. Een CEO van een zorg- en schoonmaakbedrijf die 34-duizend medewerkers aan boord probeert te houden. Een wetenschapper die in deze provincie de nieuwe kennisregio van het land ziet, samen met Brainport Eindhoven. Of een onderneemster die de zwaar getroffen cultuur-sector adviseert over hoe te overleven in dit nieuwe normaal.

Verschillende ervaringen en ideeën. Maar wel met overeenkomstig gedrag. Ze zijn in deze tijd allemaal gaan nadenken over hun eigen leven.

Gedwongen nadenken over minder reizen. We gaan minder de weg op voor fysieke afspraken, wat dan weer een positief effect heeft op de gewenste CO2-reductie. We zijn meer gaan bewegen, wandelen of fietsen en herontdekten onze eigen regio.

‘Een CEO van een zorg- en schoonmaakbedrijf die 34-duizend medewerkers aan boord probeert te houden.’ 

Misschien zijn we beter gaan nadenken over voeding, omdat de Corona-kilo’s ons ook daartoe dwongen. En we zijn, in het begin, meer naar elkaar om gaan kijken. Ruimte geven en ruimte nemen. Iets proberen te doen voor een ander.

En proportioneel of niet, dat zijn hele aardige elementen die ik graag in Limburg (en overal ter wereld) zou terugzien na, tijdens of zelfs voor een gemuteerd Corona-virus.

En toch zie ik nu vooral veel tegenstellingen. De brief van de 94-jarige oorlogsveteraan Jan Hoek, die de jongeren vraagt nog even met hem rekening te houden. Terwijl die jongeren op hun beurt ook weer vragen dat we met hun tijdgeest en levenslust rekening moeten houden.

Gelovers en niet-gelovers van het kabinetsbeleid staan lijnrecht tegenover elkaar, waar bedreigingen en digitale tirades van en door andersdenkenden aan de orde van de dag zijn.

Daarom geloof ik wel in een beetje afstand. Om enig inzicht te krijgen in je eigen en andermans handelen. Dus mijn advies voor Limburg na Corona: kijk en luister om je heen en neem af en toe even 1,5 meter afstand, ook van jezelf.

 

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu