Home > Blog Sander Kleikers > Zomercarnaval

Zomercarnaval

Met het risico de hoon van velen over mij af te roepen, schrijf ik het tóch maar op. Ik pleit voor vastelaovend in de zomer, dit jaar en eenmalig. En ik heb nog nergens hele goede argumenten gehoord waarom we carnaval een keer niét in februari kunnen vieren. 

Ja, natuurlijk weet ik dat we dat eigenlijk 6 weken voor Pasen vieren en dat we de paaseieren ook niet in de zomer gaan zoeken. Maar vastelaovend is toch zoveel meer dan het katholieke feest aan de vooravond van onze zogenaamde vastentijd. 

Kijk, ik ben niet de grootste vierder van het land, laat staan de provincie. Maar ik ben ermee opgegroeid, zat zelfs in een zaateherremenie in Geleen en heb mijn kinderen er ook altijd in ondergedompeld, tot hun grote plezier. En ieder jaar kijken we naar buiten of de zon niet toch een beetje schijnt. Of we eindelijk gewoon weer eens lekker in het zunneke op straat kunnen vieren met vrienden en familie. Want hoe gezellig ook: het is vaak zo koud, guur en nat. 

In 2021 hadden we stiekem allemaal wel begrip voor een eenmalig historisch ‘overslaan van een seizoen’.  Zeker met het perspectief op een vaccin. Dat begrip is inmiddels voltooid verleden tijd. We zijn een beetje klaar met de maatregelen en willen terug naar het oude normaal. 

Vastelaovend 2022 is echter in veel steden al lang gecanceld, optochten gaan niet door en zittingen zijn opnieuw een jaar uitgesteld, dan wel op anderhalve meter afgeschaald. Waarmee we af gaan op een onderbreking van twee jaar carnaval, met alle nadelige gevolgen voor de traditie. 

Goed, er zijn vast mensen die denken dat we nu toch gewoon weer de straat op kunnen. En dat zal ook wel weer gebeuren, getuige de volle straten in bijvoorbeeld Den Bosch op de elfde van de elfde. Maar moeten we dat wel willen, met de potentiële druk die gaat ontstaan op de reguliere zorg? 

In deze coronatijd is niets normaal, waarom moet carnaval dat dan wel zijn?  En waarom gaan we daarom niet gewoon naar buiten in de zomer? Ja: dat is gek! En nee: zo is dat niet bedoeld!  Nou en??

Hoe bijzonder zou het zijn als we in juni een optocht hebben (zoals sommige steden in het land al hebben besloten) en we bij pakweg 24 graden op de Limburgse pleinen kunnen vieren, met zelfs een late avondzon tot een uur of 10? Waarom proberen we dat gewoon niet een keer?

In de zomer waren de coronacijfers de afgelopen twee jaar bovendien gunstiger dan in de wintermaanden. Behoudens een nieuwe variant of nieuwe informatie kunnen we dan dus veilig(er) buiten vieren… En daarmee niet nog een jaar overslaan.  

En bonus: als de WHO-verwachting blijkt uit te komen dat we aan het einde van de pandemie zitten: dan vieren we 5 maanden later alweer de 11e van de 11e en 8 maanden later weer een ouderwetse vastelaovend.  Zomer- en wintercarnaval in één jaar tijd! 

Ik zeg: “Sjiengeleboem” in juni, met de opening op de “Alde Mert” in Venlo!  Wat jij?

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.