Blog Jo Cortenraedt

Kan het niet wat sneller, die verkiezingen?

tekst Jo Cortenraedt

Ok, Nederland moet naar de stembus. Maar waarom pas half november? Dat moet toch veel sneller kunnen. Jaja, zomervakantie, schoolvakanties en dat soort smoesjes. Maar er liggen veel zware dossiers die opgelost moeten worden. Dan hoeven we er geen viereneenhalve maand over te doen alvorens gestemd kan worden. Een campagne over zo’n lange periode is niet nodig, we weten wel ongeveer hoe elke partij erin zit.

Al die tijd gaat de asielcrisis door, die van stikstof en natuurbehoud ook en de Russen houden vooralsnog ook niet op in Oekraïne. We hebben te weinig woningen, de economie zit in het slop, de criminelen gaan ook door. Ik zou zeggen: stroop die mouwen op in plaats van de komende maanden nog een politiek steekspel op te voeren.

Die campagne gaat straks pas eind september, begin oktober van de grond komen. Tot die tijd gebeurt er niks. Doodzonde. Zó lang hoeft Den Haag niet met vakantie, zeker niet nu het alle hens aan dek is.

De media zullen er in de zomer ook weinig aan doen, die komen pas in het najaar met ongetwijfeld een stortvloed aan tamelijke saaie verkiezingsprogramma’s.

En als de uitslag dan bekend is in de loop van november, dan krijgen we natuurlijk een ellenlang formatieproces. Dus voor je het weet, zitten we dan in of na de zomer 2024. Dan is er meer dan een jaar niet geregeerd.

Stroop die mouwen op in plaats van de komende maanden nog een politiek steekspel op te voeren.

Van de andere kant, misschien is dat ook weer niet zo’n ramp, want ik herinner me dat het met België best goed ging toen daar het langste formatieproces ooit aan de gang was. De treinen bleven rijden, de scholen waren open en in de ziekenhuizen werd gewoon geopereerd zoals altijd.

De mensen die elke dag naar hun werk gaan, die houden hun verantwoordelijkheid. Maar in de politiek wordt in bepaalde fasen op de rem gedrukt. In België zijn er volgend jaar zelfs meerdere verkiezingen. Want het is het land met de meeste bestuurslagen, en dus ook ambtenaren. Nu al worden daar nauwelijks nog besluiten genomen op bestuurlijk niveau. Want, zo luidt het, we kunnen beter wachten tot na de verkiezingen volgend jaar. En dan met een gemiddelde formatie van nog eens een jaar, ben je dan twee jaar verloren. Van de vier jaar die er staan voor een regering. Dus eigenlijk leveren de politici daar maar 50 % van wat ze behoren te doen. Met de helft aan inzet red ik het in ieder geval niet in mijn werk.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws