Blog Jo Cortenraedt

Houden we nog wat over in Limburg?

tekst Jo Cortenraedt

De berichten over bedrijfsverhuizingen en -sluitingen blijven in Limburg aanhouden, dat is verontrustend. Nu is het weer Sabic dat aankondigt met het hoofdkantoor vanuit Sittard naar Amsterdam te gaan. Daar zitten ze dicht bij andere grote bedrijven. En, ze zijn internationaal via Schiphol beter bereikbaar.

Autobouwer VDL heeft nog altijd geen opvolger gevonden voor de BMW-productie die in Born gaat stoppen. DSM blijft met de verhuizing van het hoofdkantoor van Heerlen naar Maastricht weliswaar binnen de provinciegrenzen, maar met een tweede hoofdkantoor in Zwitserland en de statuut wijziging van Nederlands naar Zwitsers bedrijf, is de band met Limburg naar de toekomst toe alleszins onzeker.

De kunstbeurs TEFAF is relatief maar een kleine organisatie maar wel met een grote naam. Toen die een aantal jaren geleden met het kantoor uit Brabant vertrokken, kozen ze niet voor Maastricht terwijl daar toch de beurs wordt gehouden. Nee, het werd Amsterdam vanwege de internationale bereikbaarheid.

En dan nóg doen ze in de Provinciale Staten heel ingewikkeld over het voortbestaan van Maastricht Aachen Airport. Partijen die voorheen altijd aan de kant van werkgelegenheid voor ‘de gewone man’ stonden, roepen nu om het hardst dat het maar moet sluiten. Alsof we niet al genoeg gesloten hebben in Limburg en alsof de bereikbaarheid nóg wat slechter mag.

De berichten over bedrijfsverhuizingen en -sluitingen blijven in Limburg aanhouden, dat is verontrustend.’

Mijn vader was fabrieksarbeider, die stemde op een partij die ‘de arbeiders’ vertegenwoordigde. Die bestaat helaas niet meer. Wel qua naam, maar daar zitten nu vooral academici en ambtenaren in. Is daardoor ernstig afgeslankt. Maar blijkbaar leidt dat niet tot een terugkeer naar de basisprincipes en daarbij behorende achterban.

We mikken nu op bedrijven die ‘smart’ bezig zijn, zoals bij Brightlands. Dat is zeker een interessante richting, maar we kunnen niet enkel op die sector onze hoop zetten. Heel veel regio’s in de wereld hebben op dat vlak diezelfde ambities, dus écht uniek word je daar niet in.

De Einstein-telescoop biedt grote kansen. Maar we zijn in gevecht met Sardinië voor de toewijzing door Europa. De Italianen hebben in het verleden bewezen aanzienlijk handiger in Brussel te opereren dan de Nederlanders, dus we kunnen onze kaarten zeker niet alleen daar op zetten.

Mijn idee is om niks meer te sluiten, maar om te vormen naar moderne, liefst duurzame methoden. We kunnen alle boerderijen in Limburg wel sluiten, maar wellicht zou het beter zijn om daar aan de slag te gaan met meer milieuvriendelijke landbouw en veeteelt. Zoals die in het verleden trouwens bestond, zo heel ingewikkeld is dat niet.

Van de week las ik enerzijds berichten dat het aantal luchtvaartpassagiers weer op het niveau van vóór corona zit. Dus de verwachting dat de behoefte om per vliegtuig te reizen minder zal worden, komt zeker niet uit, integendeel. Anderzijds waren er verschillende berichten over nieuwe stappen om de vliegtuigindustrie duurzamer te worden. Airbus en Renault gaan samen nieuwe en betere batterijen ontwikkelen. En motorfabrikanten hebben al modellen die voor de helft op biobrandstof kunnen vliegen, maar daar is nog niet genoeg voorraad van. Ook met waterstof wordt steeds meer geëxperimenteerd.

Al deze ontwikkelingen komen eraan. Niet morgen, maar wel sneller dan gedacht. Als we in Limburg alles sluiten, dan missen we andermaal de boot. De naam ‘Limburgs Museum’ geldt dan niet enkel voor dat fraaie cultuurhuis in Venlo, maar voor de hele provincie.

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws