Home > Society > Kans op kerstvrede rondom restaurant Beluga

Kans op kerstvrede rondom restaurant Beluga

Een stevige waarschuwing van de rechter in Maastricht moest er bij kort geding aan te pas komen om mogelijk toch nog op korte termijn tot een akkoord te komen tussen de nieuwe en oude eigenaar van restaurant Beluga Loves You. „Ik raad u ernstig aan om er zelf proberen uit te komen, want als ik binnen een week vonnis moet wijzen, dan zou dat weleens voor een lege dop in plaats van een half gevuld ei kunnen zorgen. En als alles goed onderzocht moet worden, dan wordt het een bodemprocedure en zijn we twee jaar verder, daar wordt ook niemand beter van.”

Daarop nam Hans van Wolde, de voormalige eigenaar van Beluga, het woord en stelde voor om een bedrag te betalen van 200.000 euro. „Niet om hier schuld te bekennen, maar om een streep onder deze affaire te zetten.”

Ook aan de kant van Servais Tielman, de huidige eigenaar van Beluga, bleken de vermanende woorden van de rechter te zijn aangekomen. Zijn advocaat Kerkchoffs had het eerst nog over een claim van tussen de 600.000 en 800.000 euro, maar tijdens de rechtszaak lieten ze blijken genoegen te willen nemen met 300.000 euro.

Nog voor kerstmis gaan beide partijen nu bij elkaar zitten om te kijken of ze het laatste gat kunnen overbruggen, zodat zij niet opnieuw voor de rechter hoeven te staan. Die heeft zijn agenda nog vrijgehouden voor 31 december in de middag. De kans op een kerstvrede tussen beide topkoks is dus onder druk van de rechter aanzienlijk groter geworden.

De rechter riep beide culinaire talenten op om zich ‘te bevrijden uit deze dodelijke omarming’. Tevoren was al duidelijk dat hier geen echte winnaar uit zouden komen. De advocaat van Tielman had een dik dossier ingediend met allerlei stukken die moesten bewijzen dat Van Wolde eerder geweten moet hebben van de problemen met waterleidingen, zoals die zich nu voordoen. Maar in het betoog van advocaat Gijsen namens Van Wolde bleek hoe moeilijk het was om daar objectief te oordelen over wie voor wat verantwoordelijk was  in de loop der jaren. Ook de rol van de diverse installateurs en technische adviseurs bleek uiterst complex. De rechter liet doorschemeren dat in een kort geding (‘dat is de fastfood-afdeling van de rechtbank’) daar niet tot in detail vonnis over zou kunnen worden gewezen, omdat hiervoor zeer uitvoerig onderzoek nodig is.

Ook de tweede kwestie, of het pop up-restaurant ‘De Brute Tafel’ dat Hans van Wolde is gestart in het AINSI-gebouw in Maastricht, een vorm is van onrechtmatige concurrentie, bleek zeer gecompliceerd, met name omdat er geen concurrentiebeding is vastgelegd bij de verkoop van de zaak.

Vooral de financiële aspecten wogen zwaar in deze zaak. Tielman heeft Beluga Loves You overgenomen voor een bedrag van € 1,7 miljoen . Daarvan moet een half miljoen euro nog betaald worden aan Van Wolde. Deze wil daar nu 2 ton van af doen om Tielman tegemoet te komen.

De overige 3 ton zouden in termijnen betaald worden. De eerste termijn liep op 1 december af zonder betaling. Ook dat moet worden meegenomen in een mogelijk compromis.

Hans van Wolde bouwt momenteel in Reijmerstok een nieuw restaurant in een oude boerderij, onder de naam Brut 172. Een flink deel van de investering daarvoor heeft hij uit de opbrengst van de verkoop van Beluga gehaald.

Om te voorkomen dat zowel de realisatie van dat project, als ook de huidige exploitatie van Beluga Loves You ernstig gevaar zouden gaan lopen, is een onderling akkoord volgens de rechter de enige reële mogelijkheid.

Het ziet er naar uit dat beide chefs die boodschap in ieder geval begrepen hebben. In ieder geval schudden beide heren elkaar na afloop de hand met het voornemen hun best te doen om het op te lossen.

_______________________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.