Home > Limbourgeois > Geschiedenis van Heerlen op eigentijdse wijze verteld

Geschiedenis van Heerlen op eigentijdse wijze verteld

Burgemeester Roel Wever heeft gisteren in het Maankwartier in zijn stad de nieuwe Visit Zuid-Limburg Experience van Heerlen-Parkstad geopend, een nieuwe twee verdiepingen tellende attractie, waarin op museale wijze de geschiedenis van Parkstad wordt verteld. Wevers verrichtte de openingshandeling samen met Wim Heuts, voorzitter van Stichting VVV Zuid-Limburg en Barry Braeken, directeur van woningstichting Weller, de nieuwe Experience Heerlen-Parkstad van Visit Zuid-Limburg.

Het ‘verhaal’ begint in de Romeinse tijd en loopt via de tijdsperiodes Ridders en Rovers, Mijntijd en Transitiejaren naar het heden. Volgens de initiatiefnemers vindt de bezoeker in de Experience alle informatie en inspiratie voor een bezoek aan de stad en de regio. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de nieuwste technieken die volgens de ontwerpers de zintuigen prikkelen. ,,Virtueel, digitaal en interactief zijn daarbij de sleutelwoorden waarmee ook aan de jongste bezoeker is gedacht. ,,Voor de eerste gasten zijn er speciale openingsacties”, aldus een woordvoerster van Visit Zuid-Limburg.

Vijf dominante tijdsperiodes staan centraal in beleving. De bezoeker krijgt een beeld van Heerlen en Parkstad door de tijden heen. De vijf tijdsperiodes, het Romeins knooppunt, Ridders en rovers, de Mijntijd, de Transitiejaren en Nieuw Elan, komen overal in het pand terug. Daarbij worden ook bijpassende hedendaagse activiteiten en bezienswaardigheden vermeld. ,,Niet alleen met het standaard kaarten- en gidsen assortiment, maar ook met de nieuwste snufjes.”

Zo kunnen bezoekers hun eigen digitale graffiti spuiten, kunnen ze luisteren naar podcasts en een virtuele reis door Zuid-Limburg maken. De wisselende expositie en de cinema op de eerste verdieping – waar onder andere de nieuwste film ‘Parkstad door de tijden heen’ te zien is – maken de beleving af.

Volgens Visit Zuid-Limburg-directeur Anya Niewierra denken nog te veel mensen vooral aan de tijd van de mijnen, als ze de naam Parkstad horen. ,,Dat is opmerkelijk, want eigenlijk zijn de twee tijdsperiodes die volgden – ‘transitiejaren’ en ‘nieuw elan’ – minstens net zo relevant, als niet relevanter, geweest voor de ontwikkeling van Heerlen en Parkstad.’’

Burgemeester Wevers kondigde aan dat de komende jaren ruim 500 miljoen wordt geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van Heerlen en Parkstad. ,,Dat is uniek: er is geen enkele Nederlandse stad die dat doet. We gaan de hele wereld laten zien dat wij op cultureel niveau de beste stad en regio van Nederland zijn. Het wordt fantastisch hier!’’

De Visit Zuid-Limburg experience in Heerlen Parkstad is van maandag tot en met zaterdag geopend. Op de opening van de experience te vieren, organiseert Visit Zuid-Limburg op 14, 17 en 18 juli gratis stadswandelingen, onder begeleiding van een gids. Aanmelden via shop.tickli.nl/event/Heerlen

 

Voor meer informatie kijk op visitzuidlimburg.nl/parkstad-experience.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu