Home > Society > Nieuwe Limburgers

Nieuwe Limburgers

In Limburg wonen en werken tienduizenden mensen die hun eigen land achter zich hebben gelaten om zich hier tijdelijk of blijvend te vestigen. Wie zijn zij en wat zijn hun ervaringen?

Armen Nazarian
Geboren 06-09-1984
Nationaliteit Armeense
Huidige woonplaats Maastricht Sinds 2016
Beroep Altviolist (1e solist) bij philharmonie zuidnederland en tevens kamermusicus

Waarom heb je voor Nederland gekozen?

„Dat is eigenlijk puur toeval. Nadat ik in Moskou met het hoogst mogelijke resultaat het Tsjaikovski Conservatorium had afgerond en vervolgens een soort PhD-traject voor musici had doorlopen, kon ik in 2013 een beurs krijgen om in het buitenland te gaan studeren. Ik wilde dat graag doen bij Nobuko Imai, een van de beroemdste altviolisten ter wereld. Zij werkte op dat moment zowel in Genève als in Amsterdam. Omdat ik zeker een halfjaar moest wachten
op de juiste papieren voor Zwitserland, heb ik gekozen voor Amsterdam.”

En nu zitten we op een terras naast het Theater aan het Vrijthof.

„In 2016 heb ik auditie gedaan bij philharmonie zuidnederland .Tot mijn blijdschap werd ik aangenomen. Ik heb nog even overwogen om naar Eindhoven te verhuizen, maar die stad leek me minder leuk dan Maastricht. Inmiddels woon ik hier alweer bijna vijf jaar. Met veel plezier. Samen met mijn vrouw, die ook kamermuziek speelt, en onze twee dochter- tjes. De een is vijf jaar, de andere negen maanden.”

 

Hoe ervaar je deze stad?

„Als zeer prettig. Ik houd van oude steden, maar ook van de natuur. Maastricht is wat dat betreft een mooie mix. In Moskou moet je twee uur reizen voordat je de stad uit bent. Hier wandel je vanuit het centrum zo de natuur in.Voor Armeniërs – ik ben als kind met mijn ouders naar Rusland verhuisd – is Maastricht een bijzondere stad, vanwege het graf van Sint Servaas. Hij is in Armenië geboren. Maastricht kent ook een grote Armeense gemeenschap, die cultureel erg bij de stad betrokken is.Toen ik mijn vader vertelde dat ik naar Maastricht verhuisde, wist hij dat vrijwel meteen te vertellen.”

Je moet goed luisteren om te horen dat je uit het buitenland komt.

„Misschien komt dat omdat jullie taal voor Armeniërs redelijk gemakkelijk te leren is.Veel klanken zijn hetzelfde. In het orkest spreken we Nederlands met elkaar, behalve als we werken met een buitenlandse dirigent. Je zou mijn vrouw eens moeten horen: zij houdt nog meer van het Nederlands dan ik. Ze vindt trouwens alles aan Nederland geweldig.”

Krijg je genoeg mee van de Maastrichtse cultuur?

„Dat kan bijna niet anders als je bij philharmonie zuidnederland werkt. Als orkest zoeken we zoveel mogelijk aansluiting bij de samenleving. Ik heb inmiddels twee carnavalsconcerten meegemaakt. Mijn oudste dochter kan er geen genoeg van krijgen: bij de repetities moest ik steeds maar weer opnieuw Laat de zon in je hart van René Schuurmans spelen.”

Ben je van plan om hier te blijven?

„Ik kan wel ‘ja’ zeggen, maar in ons beroep weet je zoiets nooit zeker, ook al heb ik een contract voor onbepaalde tijd. Wat ik wél zeker weet, is dat ik steeds meer van deze stad begin te houden.”

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.