Home > Blog Jo Cortenraedt > Net teveel pilletjes op Tomorrowland

Net teveel pilletjes op Tomorrowland

Auteur: Jo Cortenraedt

Sommige, of eigenlijk best wel veel advocaten prijs ik om hun humor. Onbedoeld veelal, maar ik kan daar ‘s morgens bij het ontbijt als ik de krant lees, eens goed om lachen. Een mooi begin van de dag. Zo ook de advocaat van de Nederlandse actrice Emanuelle Grives, die op het dancefestival Tomorrowland in de kraag werd gevat met een flinke hoeveelheid drugs in de vorm van pillen, poeders en ander spul . Iets teveel voor eigengebruik, zo dacht ook de Belgische politie, en dan ga je dus mee naar het bureau.

Op zich niet zo opzienbarend, want er waren de nodige arrestaties op dit wereldwijd bekende festival, allemaal voor hetzelfde vergrijp. Dweilen met de kraan open, zo gaf de politie toe. Want naar het schijnt gebruikt meer dan de helft van die opgegroeide jongelui pilletjes en poeders om uit hun dak te gaan. Ik vind dat zelf erg verontrustend, als vader van kinderen in de bloei van hun leven. Want blijkbaar is het heel normaal geworden om spullen in te slikken waarvan je geen idee hebt waar het vandaan komt, wat erin zit, wie het maakt, wat voor effect het heeft, enzovoorts. Het enige wat je weet, of zou moeten weten, is dat het door criminelen wordt gemaakt. Valt naar mijn idee niet onder de categorie ‘met garantiebewijs’.

Dat je soms uit je dak wilt gaan snap ik, zeker in je jonge jaren. Ik spreek uit ervaring. Uitgaan tot vroeg in de ochtend, swingen, op zoek naar het avontuur. Maar dat dit onbetrouwbare spul daarvoor nodig is, snap ik niet.  Als je iets wilt ‘gebruiken’,  waarom dan niet bier of wijn? In ieder geval geproduceerd door meestal ambachtelijke lui met als basis een natuurproduct. Natuurlijk, als je er teveel van neemt, krijg je hoofdpijn, word je misselijk, enzovoorts. Maar het is doorgaans te overzien en je steunt er geen criminelen mee.

Maar enfin, die advocaat van Emanuelle Grives had een geweldig alibi bedacht voor zijn klant. Namelijk, mevrouw was net bezig om zich in te leven in een nieuwe rol voor een film, waarin ze als drugsdealer aan de slag moest. Ja inderdaad, een beetje praktijkervaring kan dan wel helpen. Maar om volgeladen naar een mega-evenement te gaan, tja, dat is al zowat. Ze liep meteen tegen de lamp, einde oefening, en zit nu achter de tralies.

De verdachte zelf liet de advocaat vrij snel in z’n hemd staan want ja, van die nieuwe filmrol bleek niet veel te kloppen. Nee, ze was een beetje dom geweest. Kan gebeuren nietwaar. Vervelend allemaal, maar ik zie nu dat allerlei BN-watchers andere verzachtende omstandigheden aanvoeren. De meest opmerkelijke is dat de honoraria in die filmbranche veel te laag zijn. Nou, daar hebben ze wel een punt. De cultuur in Nederland wordt al jaren ondergewaardeerd, en menige acteur verdient minder dan de gemiddelde werknemer in het bedrijfsleven. Dus die glamour, dat valt allemaal wel mee, of tegen eigenlijk.

Maar om dat nou als legitimatie te zien om dan maar dealer te worden, dat vind ik toch te simpel . Dat argument wordt vanuit de socio-softe wereld heel vaak gebruikt. Ja, het is wel crimineel, maar gezien de zielige achtergrond wel begrijpelijk.

Er staan heel veel vacatures open in de horeca, in de medische zorg, de verpleging, in het transport, in de tuinbouw, de dienstverlening en nog een aantal sectoren. Daar schreeuwen ze om mensen die hun best willen doen. Dus als het honorarium mevrouw Grives niet aanstond, had ze zich toch op een andere manier dienstig kunnen maken en een leuke cent kunnen verdienen?

Als ze kiest voor een andere, avontuurlijke maar niet legale weg, ok, dat kan. Maar, en dat geldt voor velen, dan ook niet klagen als het misgaat. Die ondernemer in Venray die nu zijn winkeltje in lachgas heeft geopend, presenteert zich als ondernemer. Tja, als de hersenen even van zuurstof worden afgesloten, dan is dat onhandig.  Maar we moeten niet overdrijven, vijftig bier is ook niet alles, was zijn argument op het NOS-journaal. Ja, zo lust ik er nog wel een paar, zij het geen vijftig.

De Belgenmoppen ten spijt valt er in ieder geval met de Belgische politie weinig te lachen. Misschien moeten de gendarmes ook eens in Weert en omgeving aan de slag gaan. Daar heb je acteurs met een originele motivatie.   

 

Jo Cortenraedt

 

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu