Home > Living > Licht, ruimte en sfeer in een heilig huisje

Licht, ruimte en sfeer in een heilig huisje

Je zou er haast aan voorbij lopen. De flinke bomen onttrekken de toren van deze voormalige kerk in hartje Heerlen aan het zicht van de snelle voorbijganger. Maar wie even stilstaat, wordt getrakteerd op een bijzondere woning.

Zelf is Lynn, de huidige bewoonster van het statige pand, het meest onder de indruk van de lichtinval en de ruimte in de woning. Samen met haar partner Dominique en hun twee kinderen woont ze sinds 2018 in de kerk. Niet om religieuze redenen, al is haar voorliefde voor interieur ook enigszins religieus te noemen. Het koppel kwam de woning vijf jaar geleden per toeval tegen, en wist het huis op het nippertje te ‘veroveren’. „Na een tijdje buiten Limburg te hebben gewoond, besloot ik samen met mijn partner terug te gaan naar mijn thuisregio Heerlen. We waren al in een vergevorderd stadium met een andere woning, toen dit huis ineens op onze radar kwam. Toen we het hadden gezien waren we op slag verliefd en hebben we alles op alles gezet om het te bemachtigen.”

Dansen in de woonkamer

Die liefde voor de woning is niet gek. De immens hoge plafonds, de ruimte en de ‘ik zou niet weten hoeveel’ kleine glas-in-lood-ramen zorgen voor een unieke woonervaring. Lynn: „Op elk moment van de dag schijnt er wel ergens in de woning licht naar binnen door de vele gekleurde raampjes, dat geeft een ontzettend mooi effect en een fijne sfeer. Sommige ramen hebben rolgordijntjes, maar die hebben we in de vijf jaar dat we hier wonen nog nooit gebruikt.” Lynn en Dominique troffen de woning in 2018 al volledig gerenoveerd aan. De verbouwing van kerk naar woning werd uitgevoerd door de vorige bewoners, die er sinds 2010 woonden. „Technisch gezien was het al geen kerk meer toen zij er kwamen wonen, want tien jaar daarvoor was de kerk getransformeerd tot dansschool. Ik ken niet veel mensen die ooit in de kerk zijn geweest, maar ik spreek wel geregeld buurtgenoten die vertellen dat ze nog in mijn woonkamer hebben gedanst”, lacht Lynn.

Een orgel naar Napels

Hoewel de kerk pas sinds 2022 tot monument is bestempeld, zijn zowel de vorige bewoners als de huidige altijd met respect omgegaan met de originele elementen. „Al het originele glas-in-lood zit er bijvoorbeeld nog in. We moesten een aantal jaar geleden de ramen in de kinderkamer vervangen, omdat er enkele ruitjes kapot waren en het slecht geïsoleerd was. Toen hebben we ervoor gekozen om de originele ruitjes te laten herstellen en het bestaande glas-in-lood tussen nieuw glas te laten plaatsen”, zegt Lynn. Een ander voorbeeld is het orgel, boven in de kerk. „Toen wij in de woning trokken zat het volledige originele orgel nog in de woning. Achter het orgelfront schuilde nog een flinke kamer, die de rest van het instrument herbergde. Die ruimte leek ons ideaal als kinderkamer, en dus gingen we op zoek naar oplossingen voor het orgel. Inmiddels is het orgel, op het front na, door een specialist gedemonteerd, opgehaald en verhuisd. Voor zover wij weten is het in de buurt van Napels opgebouwd en weer in gebruik.”

De kerk is in 1939 gebouwd op basis van giften. De originele gedenksteen, die de bijdragers aan de bouw van deze kerk bedankt, pronkt nog steeds in de hal. De kerk was vroeger verbonden aan de aangrenzende pastorie, die nu eveneens als woning in gebruik is door de buren van Lynn en Dominique. De doorgang is echter dicht gemaakt. Lynn: „Het verhaal gaat dat de doorgang vroeger, in oorlogstijd, werd gebruikt door soldaten, die in deze kerk in het geheim diensten konden bijwonen. Of dat echt zo is weet ik niet, maar ik geloof het graag.”

Verbinding van glas

De verbouwing in 2010 is grotendeels door de bewoners zelf uitgevoerd, met behulp van een architect. Veel van het interieur is vervangen, tot en met de trap aan toe. „Sommige zaken hebben we in 2018 aangepast, zoals de badkamer en eerdergenoemde kinderkamer, maar het meeste hebben we gelaten zoals het was. Zo waren we erg blij met de glazen doorkijk tussen de slaapkamer op de begane grond en de bovenverdieping. Het ochtendlicht schijnt zo prachtig naar binnen op zonnige dagen. Dat is heerlijk wakker worden”, zegt Lynn. De grote open benedenruimte is nu een riante woonkamer met een open keuken die prettig in verbinding staat met de tuin. De bovenverdieping wordt benut als eet-, werk-, sport- en spelruimte. De immense tafel die werd overgenomen van de vorige bewoners biedt met zijn vijf meter lengte plaats aan een flink gezelschap. Op de plek waar ooit het kerkkoor zijn zangkunsten vertoonde, vinden nu dan ook geregeld gezellige etentjes plaats.

Altijd in verbinding

Er is nóg een verdieping hoger, die twee kamers – zichtbaar vanaf de eetkamer – plus een torenkamer behelst. Maar daar komen de bewoners niet, vertelt Lynn. „We komen er simpelweg niet bij, en hebben de ruimte niet nodig. We hebben dus besloten die kamers onbenut te laten.” En dat is misschien maar beter ook, want het woonoppervlak is flink, en de stappenteller maakt al overuren. „Ik heb sinds ik hier woon een topconditie”, lacht Lynn. „De kamers liggen best verspreid over het huis en ik ga flink wat keren per dag de trap op en af. Toch doe ik dat met alle liefde, want we wonen hier ontzettend graag. We zitten in de stad – op een paar minuten lopen van het Pancratiusplein – we hebben veel ruimte, een fijne tuin en een mooie straat. Bovendien is het open karakter van de woning heel fijn: je staat altijd met elkaar in verbinding. ”Toch gaat het gezin, met pijn in het hart, binnenkort verhuizen. Omdat de toekomst nou eenmaal andere plannen heeft. Ze hopen dat de woning voor een ander jong gezin net zo’n fijn thuis mag vormen als het voor hen was. Lynn denkt nog even terug aan haar mooiste herinnering aan de woning. „Dat is toch wel de geboorte van mijn zoon. Hij kan met recht zeggen dat hij in de kerk is geboren.”

Meer info: klement-rentmeesters.nl

hide auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.