Home > Branded content > Internationaal succesverhaal voor jonge Roggelse ondernemer

Internationaal succesverhaal voor jonge Roggelse ondernemer

Auteur: Kevin Hoffmans

Waar de meeste 24-jarigen nog op school zitten of net zijn begonnen in het werkveld, denkt Ramon Heijnen aan uitbreiding naar andere landen. De derde generatie van het familiebedrijf nam het stokje in 2015 over van zijn vader. Sindsdien zette hij grote stappen. Zo groot zelfs, dat het bedrijf in haagplanten, na stappen te hebben gezet op de Duitse markt, gaat uitbreiden naar Zweden, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Hoe heeft het allemaal zo kunnen lopen?

Door omstandigheden kon Ramon Heijnen in 2013 zijn studie civiele techniek niet afmaken. Al thuiszittend dacht de jonge Roggelse ondernemer na over de werkzaamheden die zijn vader rond het huis uitvoerde. De handel in haagplanten verplaatste zich door de bemoeienis van Ramon naar Duitsland. Vanwege de gunstige prijzen en de grootte van de markt, besloot hij om een webshop op te richten voor de Duitse markt. Heckenpflanzen-Heijnen.de was geboren.

Succesformule
Amper twee jaar later ziet het er heel anders uit. De groei heeft ervoor gezorgd dat het eigen kweekrijk nog voor slechts tien procent van de verkoop zorgt. Samen met partners, leveranciers en transporteurs zorgt hij dat de klanten hun gewilde haagplanten netjes per pallet tot op de stoep kunnen verwachten. Het geloof in de kracht van online, de geleverde service en het ‘gewoon doen’ zijn volgens hem de belangrijkste verklaringen voor de enorme groei. Daarnaast is er een verschil tussen ondernemen in Duitsland en Nederland: onderling vertrouwen. ,,Als je in Duitsland je afspraken niet nakomt, ben je afgeschreven. Het vertrouwen telt zwaarder en wat dat betreft lijken Limburgers veel op Duitsers.”

Uitbreiding naar drie Europese landen
De gelegde contacten en een stukje marktonderzoek deden Ramon besluiten om uit te breiden naar Zweden, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Een stap die hij vijf jaar geleden niet had zien aankomen. De ambitieuze ondernemer denkt dan ook graag groot en wil het liefst ‘gewoon’ beginnen en kijken waar het schip strandt.

Toekomst
Familie en vrienden kijken met gepaste trots naar de ontwikkeling van Heckenpflanzen-Heijnen. Zelf denkt Ramon al verder. ,,Als de uitbreiding goed bevalt, ga ik onderzoeken welke landen nog meer geschikt zijn voor ons bedrijf. De toekomstmuziek is om straks door bijna heel Europa actief te zijn.”

De kwekerij rondom het huis wordt flink uitgebreid en er komt meer nadruk op de grotere formaten haagplanten. Deze zijn op weinig plaatsen te verkrijgen en door uit te breiden, wordt Ramon minder afhankelijk van leveranciers. Waar hij met zijn vader nu zelf nog veel spuit, knipt en rooit, stijgt de vraag om op personeelsgebied uit te breiden. Ook dit is sterk afhankelijk van het komend voorjaar.   

Zomertrend 2018
Als expert in haagplanten weet Ramon precies waar de consument geïnteresseerd in is. De Portugese laurier gaat het dit jaar helemaal maken volgens hem. Een struik die tot ruim twee meter hoog kan worden, wanneer deze niet wordt gesnoeid. De glans en de leerachtige structuur van het blad lonen zich voor een haag, maar de struik kan ook perfect als ‘solitair’ worden ingezet.

Het enthousiasme en de gedrevenheid van Ramon hebben hem gebracht waar hij nu staat. Een jonge ondernemer met prachtige idealen.  

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu