Home > Branded content > Hans Schalken: “Het komt aan op je diplomatieke vaardigheden”

Hans Schalken: “Het komt aan op je diplomatieke vaardigheden”

Veel organisaties beschikken over een toezichthoudend orgaan. Een bestuurlijk instrument om de organisatie in balans te houden. Intussen wordt de regelen wetgeving steeds complexer, evenals de voortdurende aan verandering onderhevige maatschappelijke context waarin organisaties opereren. Dus hebben de leden van een dergelijk orgaan steeds vaker behoefte aan begeleiding. Dat signaleert Hans Schalken die in zijn lange carrière als onder meer executive coach, bestuurder en toezichthouder, regelmatig hierin om ondersteuning wordt gevraagd.

 

Het adviseren in complexe bestuurlijke situaties is Hans Schalken op het lijf geschreven. Want met zijn ervaring heeft hij heel wat organisatiedilemma’s onder handen gehad. Onlangs nog was hij statutair directeur van de Stichting Restauratie Atelier Limburg, daarvoor partner bij Van Ede & Partners, algemeen bestuurder bij een revalidatiekliniek in Rotterdam en nog heel wat andere bedrijven en instellingen. Zo was hij ook betrokken bij de ingebruikname van het psycho-medisch streekcentrum Vijverdal in Maastricht. Opmerkelijk zijn ook de door hem vervulde bestuurlijke nevenactiviteiten, zoals bij de Stichting Samenwerkende Verpleeghuizen Rotterdam, het Nationaal Reumafonds in Den Haag, de Adviesraad Mondriaan Zorggroep in Heerlen en als voorzitter raad van toezicht bij Artamuse in Sittard-Geleen.Hans houdt zich vanuit Schalken & Partners steeds meer bezig met de advisering van raden van toezicht. „Als een organisatie een raad van toezicht installeert, komt er een heel pakket aan regelen wetgeving bij kijken. Neem daarbij ook bijvoorbeeld de toepassing van de governance code met als onderdeel de zelfevaluatie. Dat laatste klinkt ambitieus, maar blijkt in de praktijk best weerbarstig. Menig toezichthouder weet zich daar geen raad mee. Op dat speelveld voel ik mij thuis.”

Hans Schalken levert toezichthouders ook inzicht in de verschillende rollen binnen het bestuurlijke krachtenveld waarin zij opereren. „De belangrijkste competenties die van mij verwacht worden, zijn een politieke antenne voor het onderscheiden van tegenstrijdige belangen en het vermogen om partijen met elkaar te verenigen. Ik zit regelmatig vergaderingen voor waarin door een paar mensen uiteenlopende belangen worden nagestreefd. Dat betekent voor mij diplomatiek manoeuvreren middels een heldere communicatiestijl.” Hans Schalken kan putten uit eigen uitgebreide casuïstiek en werkt al jaren samen met partners met hun eigen disciplines zoals juristen, psychologen en communicatiedeskundigen. „Als het gaat om het bouwen van een coherente organisatie, dan begint dat bij een raad van toezicht, in de regel bemensd met kundige bestuurders. Maar dat sluit niet uit dat zij ook kritisch moeten staan ten opzichte van het eigen functioneren. In het proces van kritische zelfreflectie kan een deskundige buitenstaander met ervaring het grote verschil maken.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu