Home > Jumping Indoor Maastricht > Jumping Indoor Maastricht combineert topsport met geweldige ambiance

Jumping Indoor Maastricht combineert topsport met geweldige ambiance

In het tweede weekend van november is het weer volop paardenfeest in MECC Maastricht. Want dan is er het jaarlijkse Jumping Indoor Maastricht, drie dagen lang topruitersport, maar ook heel veel gezelligheid en entertainment. JIM is voor de Limburgse paardenwereld de kers op de taart, in een regio die internationaal aan de top staat als het gaat om het fokken en trainen van de beste paarden ter wereld. De paardensport is uitgegroeid tot een belangrijke economische factor, waartoe vooral de beste stoeterijen bijdragen. Een indoortoernooi als in het MECC is dan een hoogtepunt voor de sport, maar ook voor de persoonlijke contacten.

Boyd Exell in actie in Maastricht.

Aan de wedstrijden in de piste doen in totaal 44 combinaties (ruiter en paard) mee, met daaronder de top van de wereld. Toernooidirecteur Frank Kemperman noemt alvast een aantal grote namen zoals Christian Ahlman, Marcus Ehling (winnaar CHIO Aken dit jaar), de Limburgse Sanne Thijssen en Maikel van Vleuten (winnaar grote prijs van Maastricht 2022). „Veel deelnemende ruiters weten wij pas een paar weken van tevoren, zo gaat dat in de paardenwereld. De helft komt van de World Ranking List. Dan mag een kwart worden uitgenodigd door de Nederlandse bondscoach Jos Lansink. En het andere kwart mogen wij als organisatie vragen.”

Jumping Indoor Maastricht is een vier-sterren toernooi, het op een na hoogst haalbare. En bij de men-wedstrijden gaat het zelfs om de wereldbeker en komt wereldkampioen Boyd Excel aan de start alsook de Nederlander Bram Chardon.

Voor bondscoach Jos Lansink is het een thuiswedstrijd, want hij woont vlak over de grens in Lanaken. „Maastricht is altijd een mooi toernooi met veel ambiance. Zo’n vier-sterren toernooi is heel belangrijk voor de ruiters die soms hun beste paard meebrengen en soms ook hun tweede beste paard om dat op die manier progressie te laten maken. Als bondscoach kan ik hier bovendien nieuwe combinaties ontdekken, dus ik zal er alle drie de dagen zijn.”

Maikel van Vleuten vorig jaar op weg naar de overwinning.

Ruiter Leopold van Asten kan zich niet meer herinneren hoeveel keren precies hij aan JIM heeft deelgenomen. „Het is altijd een prachtig parcours en voor mij is het extra gas geven omdat mijn sponsor op de tribune zit, namelijk Wim van de Leegte van VDL.” Van Asten brengt twee paarden mee naar Maastricht, waarmee hij vlak ervoor nog meedoet in Helsinki. „Ik ga uiteraard serieus m’n best doen om in de prijzen te vallen. Aan het publiek zal het niet liggen, want zo dicht bij huis zitten er altijd veel familieleden en vrienden op de tribune, dat zorgt voor een speciale sfeer.”

Jumping Indoor Maastricht staat erom bekend dat er veel maatschappelijke activiteiten rondom het toernooi worden georganiseerd. „Zo komen er op vrijdagmorgen zo’n 1600 schoolkinderen uit heel Limburg hiernaartoe om met de paardenwereld kennis te maken”, vervolgt Kemperman. „En ’s middags worden de senioren door ons uitgenodigd. We willen alle groepen bereiken, niet alleen de paardenliefhebbers en de VIP’s. ”Zonder VIP’s overigens geen JIM, want hun bijdrage is hard nodig. Op de vrijdag is er de grote businessavond waar de paardensport gecombineerd wordt met netwerken. De restaurants van Crossing Borders zorgen voor mooie gastronomie. Ook op de zaterdag en zondag zijn de skyloges en de logetafels goed bezet. Voor de late beslissers zijn er nog plekken beschikbaar, voor informatie over de speciale arrangementen kunnen geïnteresseerden op de website van het toernooi terecht.

Paardensport op z’n best in MECC Maastricht.

Ook voor de tribunekaarten is veel belangstelling en Frank Kemperman weet te vertellen dat zo’n zeventig procent uit vrouwen bestaat. „Veel vrouwen zijn paardenliefhebber, dat is altijd zo geweest.”

Op zaterdagmiddag is de traditionele Jimmy Middag met een speciaal programma met wedstrijden en shows. Dan wordt er ook gestreden om de JIM Havens Pony Cup. Een speciale show is er van de Duitse Anne Krüger, die niet alleen met paar-den maar ook met honden en geiten optreedt. De middag wordt feestelijk afgesloten met de Cadier en Keer quadrille, met een optreden van de inmiddels zeer bekende zangeres Emma Kok.

In de promo village kunnen mensen terecht in de Jimmy/SoSo Kids Club nabij de Jimmy piste waar allerlei leuke activiteiten worden georganiseerd door SoSo Events. Hier kunnen alle kinderen meedoen aan Limburgse spelletjes. In de Jimmy piste zijn er clinics dressuur en kunnen er ritjes worden gemaakt op de pony’s. Er worden tevens bixie wedstrijden (springen & spel) gehouden. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

’s Avonds is er in de pauzes en na de wedstrijden volop entertainment met deejays die zorgen voor een uitstekende sfeer. „Dat is typisch aan Maastricht, de mensen gaan niet meteen naar huis maar blijven gezellig nog even feestvieren”, vertelt Frank Kemperman. „Dat maakt JIM nog extra speciaal.”

jumpingindoormaastricht.nl

Jumping Indoor Maastricht programma

Vrijdag 10 november | ochtendprogramma | JIM Scholenochtend

09:15 Springen Internationaal CSI 1
1.20m Small Tour

11:15  Springen Internationaal CSI 1
1.30m 2 Big Tour

13:30 Springen Internationaal CSI4
1.40m 2 fasen

16:00 Stal Hendrix Prijs
Springen Internationaal CSI4
1.45m direct op tijd

Vrijdag 10 november | avondprogramma

18:30 VDl Groep Prijs
Springen Internationaal CSI4
1.50m met barrage

21:00 Show

21:45 FEI Driving World Cup mennen
After Party met DJ Rico
en Chaupiques Brass Band

Zaterdag 11 november | ochtendprogramma

09:00 Springen Internationaal CSI 1
1.30m Big Tour

11:00 Springen Internationaal CSI 1
1.20m Small Tour Final

Zaterdag 11 november | middagprogramma

13:00 Jimmy Middag
JIM Havens Pony Cup: Springen Euregio
Pony’s met barrage
Shows: Shetland mini steeple,
Cadier en Keer & Emma Kok

16:00 Allspan Prijs
Springen Internationaal CSI4
1.45m progressief

Zaterdag 11 november | avondprogramma

18:30 Van Mossel Prijs
Springen Internationaal
1.50m met barrage
Show

21:45 FEI Driving World Cup
mennen
After Party met DJ Rico en Shakin DJ’s

Zondag 12 november | ochtendprogramma

08:45 Marli Hommel Prijs
Springen Internationaal CSI 1
Small Tour

10:30 Springen Internationaal CSI4
1.45m direct op tijd

Zondag 12 november | middagprogramma

13:00 MECC Prijs
Springen Internationaal CSI 1
1.35m met barrage

15:15 Grote Prijs van Maastricht
Springen Internationaal CSI4
1.55m met barrage

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.