Home > Preuvenemint > Waartoe het Preuvenemint op aarde is

Waartoe het Preuvenemint op aarde is

De organisatie van het grootste culinaire evenement van de Benelux heeft de coronatijd benut om de formule van het Preuvenemint tegen het licht te houden. Met een compleet nieuwe uitstraling als resultaat.

„Het was loodzwaar om twee jaar op rij de knoop te moeten doorhakken. Maar we denken nog steeds dat we er goed aan hebben gedaan het evenement af te gelasten vanwege corona”, zegt de voorzitter van het organiserende Struyskommitee, Niels Klinkhamer.

„De enorme financiële risico’s voor organisatie en deelnemers maakten dat noodzakelijk. En je wil ook geen concessies doen met een kleiner Preuvenemint, want je hebt een naam hoog te houden.” Klinkhamer staat kort stil bij de nare periode die de vrijwilligersorganisatie achter zich heeft, maar waarin deze zeker niet bij de pakken neer is gaan zitten. „Het Preuvenemint is de afgelopen jaren een soort bedrijf geworden en als je zo groot groeit is het goed eens te herijken”, zegt de voorzitter. „We zijn naar de basis gegaan en hebben ons afgevraagd: waarom zijn wij hier op aarde?”

Suzanne Smeets spreekt vanuit haar rol in het Kommitee in meer nuchtere marketing- en communicatietermen. „Je vraag je af: wie zijn we en waar doen we het voor? Daarvoor hebben we onze hele keten aan partners ondervraagd en een nieuw merkenpaspoort gemaakt.” Michiel Stollenwerck van de commissie Horeca en Culinair vult aan: „Door sommigen werd wel gemord dat de kwaliteit van het Preuvenemint beter moet.”

Uiteindelijk heeft de reflectie geleid tot een koersbepalende 39-ste editie: qua omvang vrijwel even groot als de editie 2019, maar met een nieuwe, kwalitatievere uitstraling. „Onze nieuwe slogan ‘Het Sjiekste Zomerfies vaan Nederland’ vat dat mooi samen”, zegt Smeets. „Sjiek staat enerzijds voor de kwaliteit van het evenement dat we naar een hoger plan willen brengen. Anderzijds hebben we bewust voor de Maastrichtse spellingswijze gekozen omdat het evenement van de stad en de inwoners is. En omdat het een geweldig, gaaf feest is natuurlijk.”

De organisatie gaat vanaf deze editie ook meer aan kwaliteitsbewaking doen. „De tenten en buffetten hebben een nieuwe, uniforme uitstraling gekregen”, zegt Stollenwerck. „Het accent komt weer te liggen op hoogwaardige hapjes (preuve) en minder op de natte horeca. Met de bijna twintig deelnemende restaurants, met NOON, Brandsøn en Safar als nieuwkomers, is afgesproken dat er tot half tien gegeten kan worden aan tafels en stoelen. Pas daarna is het Vrijthof de feestlocatie voor drank en dans.”

„Als geboren Noord-Hollander wil mijn accent niet zo mee-werken,” lacht Klinkhamer, „maar ik doe het toch: na twee jaar is het Preuvenemint terug om er een ongekend sjiek fies van te maken.

 

Vrijthof, Maastricht (NL) – 25 tot en met 28 augustus 2022

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.