Home > Blog Sander Kleikers > Toetje van de hoop  

Toetje van de hoop  

We slingeren door de smalle straten van Burgos, met renners op tijdritfietsen in ons kielzog. Niet zomaar renners. Een te abrupte remhandeling en we vergooien de kansen van toppers als Roglic en Valverde, die via onze achterruit weer vooruit kijken in de verkeersdrukte. Het is vrijdag als ik met mijn Eurosport-collega’s het parcours verken van de proloog van de Vuelta. Dat is een korte tijdrit om de eerste tijdsverschillen te maken in dit toetje van de mooie en lange sportzomer.

Na de Giro, het EK, Wimbledon, de Tour en de Olympische Spelen is deze Vuelta eigenlijk meer dan een toetje. De renners die nu vertrouwen op mijn rijkunsten en met hun voorwiel op slechts centimeters achter mijn bumper kleven, willen zich in deze ronde revancheren voor de eerdere teleurstellingen in de Tour.

Een kruisje in de kathedraal van Burgos

Het is 37 graden als we via de klinkertjes het plein van de grote kathedraal op rijden, daar waar de finishstreep is getrokken.

Bijgelovige en gelovige renners stappen even af en slaan er een kruisje. Een enkeling gaat zelfs even naar binnen. Baadt het niet dan schaadt het niet. De eerbied voor het opperwezen is er altijd in deze katholieke sport. Ongeluk ligt hier altijd op de loer.

We dragen mondkapjes, lezen een corona-dictaat van 35 pagina’s, hebben liters handgel in de achterbak, maar we gaan tenminste. De opluchting is groot, de Vuelta is goed voor het toerisme in Spanje. Broodnodig zelfs. De hotelmanager spreekt hier van een dramatisch jaar. Mensen bleven weg, de lockdown maakte veel kapot en de constante onzekerheid en enorme regeldruk zorgde voor veel last-minute annuleringen. Hij hoopt dat deze Vuelta, met mooie beelden van de prachtige zonnige streken, mensen toch weer naar Spanje trekt.

Deze ronde moet heel veel goedmaken. De ronde van de hoop voor de renners, organisatoren, inwoners en bezoekers.

We zijn de straten veilig doorgekomen, tweevoudig Vuelta-winnaar en favoriet Roglic steekt een duimpje op. ‘Goed gedaan’. De verkenning is veilig volbracht. We zijn vertrokken. In de hoop dat we bespaard blijven van grotere corona-zorgen en extreme valpartijen sla ik in gedachten hetzelfde kruisje voor de Santa Iglesia Basílica Catedral Metropolitana de Santa María de Burgos.

Het toetje van de sportzomer is begonnen, het toetje van de hoop.

 

 

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.