Home > Blog Sander Kleikers > Skol!  

Skol!  

Zelf noemt Onno Hoes het eervol, zijn rol als provinciale gids. De begeleider, het baken, of de geleider. Allemaal passende synoniemen in deze donkere politieke dagen. Nogal een uitdaging in het mistige gouvernement, waar vertrouwen en wantrouwen inmiddels hand in hand gaan.

En onze waarnemende gouverneur (of wordt het toch Commissaris?) Johan Remkes had nauwelijks zijn eerste peuk opgestoken, of de volgende crisis diende zich alweer aan in Eijsden-Margraten. Hij zal weten waar hij aan begonnen is. Een week geleden verheugde hij zich nog rustig op een eerste Berenburg op het terras aan de Vismarkt in Groningen, nu zit een Elske aan de Maas er zelfs niet meer in.

Het is alle hens aan dek voor de tussenpausen die de scherven bij elkaar rapen in het volledig ingestorte kaartenhuis van het Limburgse bestuur. En dan mogen ze hopen dat er geen nieuwe lijken uit de kast vallen. Er gaat al een app rond waarin je het volgende Limburgse politieke slachtoffer kunt voorspellen.

Johan Remkes, eenzaam bestuurder van dat stuurloos schip. Alleen aan de grote vergadertafel aan de Maas, zonder collega’s.

En al die plekken van Bovens, Koopmans, Mackus, Brugman, Burlet, Van den Akker, Housmans, Dritty, Vrehen en Akkermans mogen straks worden ingevuld. Nu al 10 bestuurders in nog geen maand tijd op het politieke kerkhof.

En de vraag rijst wie er nog zin heeft om Limburg op de rails te krijgen. Wie zo meteen de prioriteiten bepaalt en die vervolgens in de komende twee jaar daadkrachtig uitvoert.

Onder het vergrootglas van de journalistiek en de kritische burger in het kielzog.Je zou dus maar gids in het provinciehuis zijn, om die puzzel proberen te leggen.

Of Johan Remkes, eenzaam bestuurder van dat stuurloos schip. Alleen aan de grote vergadertafel aan de Maas, zonder collega’s.

Dat beeld deed me denken aan ‘Dinner for one’. De klassieke sketch uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw, waarbij Miss Sophie steevast haar verjaardag viert met haar inmiddels overleden vrienden Sir Toby, Admiral von Schneider, Mister Pommeroy en Mister Winterbottom. En waar butler James hun rollen mag invullen, met hun eigenaardigheden, karaktertrekken en heel veel drank.

Johan en Onno, net als Miss Sophie en James in het gouvernement. Johan aan het stuur, Onno als baken. Proberen om het haast stuurloze schip in veilige haven te loodsen. Moedige bestuurders in bange dagen.

Behouden vaart, heren! Of zoals Admiral von Schneider zou zeggen: Skol!

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu