Home > Blog Jo Cortenraedt > Deze zomer jezelf entertainen

Deze zomer jezelf entertainen

Er valt al heel lang relatief weinig te beleven door corona. Hoewel, deze week was er zowel in Nederland als in België toch een serieuze vorm van afleiding. Een stuk of tien zware criminelen die in Amsterdam hun poging zagen mislukken om er met een buit ter waarde van pakweg 50 miljoen vandoor te gaan. De sukkels moesten tenslotte al rennend door weilanden hun meerdere erkennen in het snel opererende politiekorps dat massaal en efficiënt was uitgerukt.

En in Belgisch Limburg kon de internationale pers dagenlang een grootscheepse operatie op afstand volgen om een doorgedraaide extremistische militair in de kraag te grijpen. Dus wat dat betreft was het niet eens zo saai, al zitten we natuurlijk op dit soort criminele zaken niet te wachten.

Jawel, we kunnen al op het terras, we mogen naar de sportschool en weldra – het werd hoog tijd – mogen we ook naar het restaurant en het museum. Maar de grote evenementen, dat wordt toch nog even niks de komende maanden. Althans weinig.

In Maastricht worden dé drie grote evenementen stuk voor stuk even geparkeerd: André Rieu op het Vrijthof, ‘t Preuvenemint op datzelfde plein en TEFAF in het MECC. Die trekken die vele tienduizenden nationale en internationale bezoekers. Dat gaat dus allemaal niet door.

En moet een zomer zonder veel evenementen saai zijn? Helemaal niet  

Straks hopelijk wel Jumping Indoor Maastricht en wellicht in december ook de kerstconcerten van Rieu, eveneens in het MECC en Magisch Maastricht op het Vrijthof. Pas aan het einde van de zomer zouden we hier of daar naar een groot evenement kunnen gaan. Mogelijk Pukkelpop in Hasselt, eind augustus met een beetje geluk Cultura Nova in Heerlen en in september het CHIO in Aken, een groots evenement in de buitenlucht, zou moeten kunnen.

Natuurlijk vind ik het spijtig dat een heleboel niet doorgaat. Jammer voor de organisaties, spijtig ook voor de sociale ontmoetingen die normaal gezien gekoppeld zijn aan deze evenementen.

Maar ik wanhoop niet, integendeel. Met het adagium ‘tel je zegeningen’ kom je de komende tijd toch al een heel eind. We kunnen dus in juni naar een restaurant, dat heb ik uiteraard wel gemist. Een café, een terras, het kan weer allemaal. De musea gaan open. Spannend wordt het nog in de theaters, maar kleinschalig zal daar al het een en ander mogelijk worden. Een geluk bij een ongeluk is dat de theaters en concertzalen midden in de zomer meestal ‘plat’ liggen. Dan moet het in september toch weer kunnen om echte voorstellingen en concerten te gaan geven.

En moet een zomer zonder veel evenementen saai zijn? Helemaal niet, dat ligt aan jezelf. Binnen Europa kun je minstens vanaf juli prima met vakantie, liefst dan wel met een vaccinatiepaspoort. Je kunt bij vrienden en familie op bezoek of ze thuis ontvangen, al dan niet voor de barbecue. Je kunt met degenen die je lief hebt (indien voorhanden) langs het water gaan picknicken. Of afspreken met mensen die je al een tijdje uit het oog verloren bent en die blij zijn je weer te zien. Of dat prachtige boek lezen dat al zolang op de boekenplank ligt.

Met vrienden rond een kampvuur, met wijn en eventueel een gitaar.  Simpel, maar het kan toch leuk zijn. Misschien waren we teveel gewend of verwend om enkel nog door grote evenementen ‘geëntertaind’ te worden. Nu moeten we zélf weer creatief worden. Daar kun je heel blij van worden. Lange leve de zomer!

 

 

 

 

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.