Home > André Rieu > Tien concerten op het Vrijthof, een nieuw record!

Tien concerten op het Vrijthof, een nieuw record!

De voorbereidingen voor de tien André Rieu-concerten op het Vrijthof in Maastricht vinden het hele jaar door plaats, vooral als het aankomt op ideeën. De daadwerkelijke repetities van het Johann Strauss Orkest worden gehouden in de laatste weken voor de concerten. De podiumbouwers beginnen iets meer dan een week voor het eerste concert aan de opbouw. Het podium dat op het Vrijthof gebruikt wordt, is het speciale openluchtpodium dat André Rieu sinds 2000 op verschillende locaties in de wereld heeft gebruikt. Het speciale podium wordt sinds 2005 ook in Maastricht gebruikt. In dat jaar begon André Rieu met het geven van openluchtconcerten in zijn woonplaats.

Het huidige podium is niet zo groot als de kopie van Weense slot Schönbrunn, waar het orkest al enige tijd mee rondtrekt, maar desalniettemin weegt het zo’n 300 ton. Meer dan 50 motoren zorgen ervoor dat de verlichting, de audioapparatuur en videoschermen functioneren. Zes kranen en twee vorkheftrucks zijn onmisbaar voor de bouw en demontage van het podium. Het geheel aan apparatuur wordt vervoerd door 22 vrachtwagens. Achter het podium kan een 30 meter LED scherm elk gewenst beeld weergeven. Van de concerten op het Vrijthof wordt een TV-special gemaakt, dat wordt uitgezonden voor een publiek van ten minste 100 miljoen mensen. Om deze productie mogelijk te maken, worden 22 tv-camera’s ingezet, inclusief een zogenaamde flycam – een bewegende camera die 15 meter boven het plein – vasthangt aan kabels.

Om een perfect geluid te krijgen worden 96 microfoons geïnstalleerd. Achter het podium bevindt zich een digitale opnamestudio van 16 meter. De decoratie van het plein bevat 860 lichten. En hoewel André Rieu overal ter wereld met zijn orkest optreedt, is het Vrijthof de enige locatie waar ongeveer 2.000 mensen voor het concert gaan eten op een van de terrassen rondom het plein en daarna van het concert genieten samen met de bijna 9.000 toeschouwers op het plein zelf. Met 10 concerten – ongeveer 110.000 mensen van over de hele wereld zullen dit jaar in Maastricht zijn concerten bezoeken – betekent dit een nieuw record.

De weken waarin André Rieu optreedt, vormen de enige periode van het jaar dat het Vrijthof helemaal afgesloten is voor het verkeer, en alleen toegankelijk voor concertbezoekers met een geldig ticket. In de zijstraatjes die naar het plein leiden worden grote schermen geïnstalleerd, waardoor het mogelijk is om zonder een ticket ook van de concerten te genieten. De hotels in de stad zijn tijdens de André Rieu-concerten helemaal volgeboekt. Deze periode en die van TEFAF, de wereldberoemde kunst- en antiekbeurs in maart, zijn de drukste periodes voor hotels in Maastricht.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu