Home > André Rieu > André Rieu een zegen voor Maastricht

André Rieu een zegen voor Maastricht

Juli was traditiegetrouw een stille maand in de Maastrichtse binnenstad. Veel stadsbewoners waren met vakantie en zeker op warme dagen meden de toeristen de stad. Maar sinds de Vrijthof-concerten van André Rieu – dit jaar voor de achttiende keer –is juli juist een recordmaand geworden, zeker voor de hotels en restaurants. Ondernemer Berry Kuzelj is de musicus eeuwig dankbaar.

Met vier zaken in de binnenstad is Berry Kuzelj een druk bezet ondernemer. Al bijna veertig jaar is hij actief in de horeca en nu is hij, samen met zijn vrouw en kinderen, eigenaar van drie zaken op het Vrijthof (Britannique, Aux Pays Bas en Monopole) en eentje om de hoek (Amadeus). Terwijl hij gewend was dat de stad pas weer begon te leven als de Maastrichtenaren terug kwamen van vakantie, is dat sinds het initiatief van André Rieu heel anders.

„Ik weet nog goed dat André Rieu me op een zondagmorgen belde of hij samen met de toenmalige burgemeester Gerd Leers langs kon komen. Ja, natuurlijk kon dat, maar ik had geen flauw idee wat hij in gedachte had. Ik haalde mijn collega Ber Rekko erbij en we hoorden zijn plannen aan. Hij had toen al precies voor ogen hoe dat eruit moest gaan zien. Hij had onze medewerking nodig om die concerten op het Vrijthof te geven. Ik zag meteen de voordelen, vooral omdat hij ook nog zo royaal was dat hij niets hoefde te hebben van de terrasarrangementen die wij mochten aanbieden. Als we maar meewerkten, geen eigen muziek zouden draaien en geen alcohol zouden schenken tijdens het concert zelf, wel ervoor en erna. Ik besefte toen al dat dit een gouden kans was om het Vrijthof internationaal op de kaart te zetten en dat is ook gebeurd. Het eerste jaar heb ik nog mijn best moeten doen om enkele collega’s te overtuigen, omdat sommigen zich afvroegen of ze hiermee hun normale omzet niet in gevaar brachten. Nou, je hoort niemand meer piepen hoor, iedereen is er zeer tevreden mee.”

VASTE KLANDIZIE

Het eerste jaar waren er drie concerten in één weekend en dat werd al als een groot succes beschouwd. „Toen zagen we vooral lokale mensen op onze terrassen, maar inmiddels komen ze uit zeventig tot tachtig landen. We hebben vaste gasten uit Argentinië, uit Brazilië, uit Australië. Echt ongelooflijk. Sommigen komen niet alleen bij ons eten en van het concert genieten, maar slapen ook in het hotel boven de Britannique. En overdag zie je ze vaak nog terug voor een kop koffie en een stukje vlaai.” Juli is nu een absolute topmaand voor ondernemer Kuzelj, zeker nu het gaat om drie weekenden met in totaal twaalf concerten. „We hebben met de drie terrassen dan ruim vijfhonderd stoelen, dus dat betekent hard aanpakken in de keuken en de bediening. Maar we hebben een vast draaiboek en inmiddels werken we met een man of tien van de familie. Dat is ook leuk om samen die klus te klaren, zeker met zo’n geweldige sfeer.”

STANDBEELD

De hele stad profiteert volgens Kuzelj van de Vrijthof-concerten, niet alleen de ondernemers op het plein. „Alle hotels zitten vol, de mensen bezoeken overdag de stad, pikken een terrasje, gaan shoppen. André Rieu is echt een zegen voor de stad, hij verdient een standbeeld. Ook de leveranciers beleven hoogtijdagen, elke ochtend worden de vrachtwagens uitgeladen om ’s avonds de mensen te kunnen bedienen.”„Routine wordt het nooit helemaal, maar we worden er niet zo gauw zenuwachtig van. We krijgen gelukkig genoeg personeel die dagen. Veel medewerkers van vroeger komen speciaal terug, die vinden het dan extra gezellig en wil-len dat niet missen. Het is dan zo’n internatio-nale sfeer, echt geweldig. De enige stress-factor is het weer, want het is een buitenevenement. De buienradar wordt nauwgezet in de gaten gehouden. In al die jaren is het maar een paar keer misgegaan, dat de regen spelbreker was. Soms gingen we door het oog van de naald, dan kwam er een bui voor of na het concert. Ze zeggen wel eens: God is een Maastrichtenaar; dat zou best wel eens kunnen. In ieder geval hopen wij als ondernemers dat André Rieu nog jaren door zal gaan op het Vrijthof. Ik moet er niet aan denken dat het ooit zal stoppen.”

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.