Home > Mode en Beauty > Weet de modewereld wel waar Gaypride écht voor staat?

Weet de modewereld wel waar Gaypride écht voor staat?

Normaliter loopt rond deze tijd mijn mailbox over met berichten over de nieuwste kleding launches. Het ene na het andere merk brengt een speciale ‘Pride-editie’ uit. Ook zijn er in de maand juli elk jaar opnieuw kledinghuizen die hun bestsellers uitbrengen in een eenmalige regenboogeditie.

In de zomer van 2020 blijft het echter akelig stil in mijn inbox. Zou dat het gevolg zijn van Covid-19? Of vieren wij het homo(+) zijn alleen als we er als merk geld aan kunnen verdienen, bijvoorbeeld door er een exclusieve merchandise aan vast te hangen? Overdressed op de Amsterdamse grachten dansen met zo’n 250.000 bezoekers zit er dit jaar helaas niet in. Een gegeven dat voor niemand uit de lucht komt vallen.

Natuurlijk is het heel begrijpelijk dat we niet met een kwart miljoen mensen kunnen hossen in glitters en veren. Toch vind ik het jammer dat mijn favoriete feestje niet doorgaat. De situatie zette me wel aan het denken. Zullen veel merken het slechts voor de commercie doen? Kijken ze echt niet verder dan hun neus lang is? Weten ze eigenlijk wel waar Gaypride écht voor staat? Of denken ze dat we alleen maar richting de Amsterdamse grachten trekken zodat we in onze meest flamboyante outfit een heul leuk feestje kunnen bouwen?

Ik raadpleegde een aantal vrienden en kennissen uit de LGBTQ+-gemeenschap en ging wat dieper in op het fenomeen ‘GayPride’ en de stigma’s waarmee zij vaak in aanraking komen.

‘Een feestje met veel glitter & glamour’.

Als moderedacteur ben ik verknocht aan Gaypride. Waarbij glitter & glamour een understatement is. Je kunt genieten van de meest exclusieve thema-outfits en niets is te gek. Het feest staat in het teken van jezelf kunnen én mogen zijn, ook op het gebied van kleding. Toch is het ook mij een beetje ontgaan waar het jaarlijkse evenement écht om draait. Het is ooit begonnen als vorm van activisme, maar tegenwoordig heeft het meer weg van een gecommercialiseerde feestdag.

Gaypride zou moeten staan voor ‘respect voor iedereen’ en een kans om een extra licht te schijnen op de LGBTQ+ community.

‘Het vrouwtje en het mannetje’

Lang niet altijd is het zo dat er in een Gay-relatie iemand ‘het vrouwtje’ of ‘het mannetje’ is. Ik bedoel, is dat niet de hele betekenis van gay zijn? Dat je niet op zoek bent naar iemand van het andere geslacht?

‘Ze moeten niet aan me zitten!’

Een gezegde die veel boerenkinkels maar al te graag in de mond nemen als je het mij vraagt. Waarop een goede vriend van me zich afvroeg waarom Johan überhaupt dacht dat hij zó onweerstaanbaar en woest aantrekkelijk is dat homo’s niet van hem af konden blijven… Net zoals heteromannen niet op elke vrouw vallen, vallen ook homoseksuele mannen niet op elke man!

‘Nederland is zo vrij, daar mag alles!’

Mijn ogen werden geopend van de inside info die mij werd aangereikt. Ik als hetero zijnde en duidelijke anti-homofoob ga ik ervanuit dat Nederland een heel vrij land is. Maar dat blijkt niet altijd zo. Als ik mijn LGBTQ+-kennissenkring mag geloven vinden zij ook dat Nederland over het algemeen een tolerant land is, maar valt er in dat opzicht heus nog wel een streepje winst te halen. Iemand van mijn kennissen formuleerde het aldus: ,,Nederland is in zekere zin tolerant. Vanuit de overheid en vanuit de wet. Maar Amsterdam is al lang niet meer de ‘gaycapital’ die het vijftien, twintig jaar geleden was. Hand in hand lopen met iemand van gelijke sekse is vandaag de dag niet meer echt vanzelfsprekend. Wanneer ik als homo met mijn date in een taxi zit, zal ik zijn hand niet vasthouden. Ik geef hem geen kus op zijn mond in het openbaar, zoals hetero’s dat bijvoorbeeld wél zouden kunnen doen. Het voelt gewoon niet veilig. Er wordt best veel geweld gebruikt tegen homo’s, dat wordt nog vaak onderschat. Ook probeer ik me mannelijker, rustiger en dus ‘meer hetero-achtig’ voor te doen wanneer ik een in m’n eentje een Uber pak. Amsterdam is niet meer wat het was. Toch vind ik dat homo’s in Nederland meer geaccepteerd worden ten opzichte van transgenders. Hier rust duidelijk nog een maatschappelijk taboe op. Op dat vlak valt zeker nog veel te winnen.”

‘Waar is je roze glitterbroek met hakken?’

Gay zijn gaat nog maar al te vaak gepaard met een negatief vooroordeel. De bekende gays in Nederland – de Gordons en de Jolings – showen het flamboyante van een homo. Bij lesbiennes daarentegen gaat men maar al te vaak uit van een zeer masculiene vrouw.

Mijn kennis zei hierover het volgende: ,,Ik krijg best vaak te horen dat ik rustig of mannelijk ben voor een gay. Ze denken altijd maar dat ik de gekke homo ben die op hakken en een glitterstring door het huis loopt. Het is nou eenmaal een seksuele voorkeur en het heeft er verder niet mee te maken of je nou heel mannelijk of heel vrouwelijk gedraagt. Elke homo is anders.”

 Voor mij verhelderende info waar ik ondanks mijn vriendschappen in de LGBTQ+ gemeenschap niet elke dag bij stil sta. Als ik volgend jaar in een extravagante outfit op de Prinsengracht sta te dansen, weet ik weer waarom ik daar ben en waar ik voor sta. Niet alleen om de outfits in de parade te spotten, voor de theatrale make-up en om uit mijn plaat te gaan, maar ook om de vrijheid en gelijkheid in Nederland te eren en te vieren, wat iemands achtergrond of seksuele voorkeur ook is… Wees jezelf en vergeet niet: Life is too short to wear boring clothes!

LGBTQ+ inspired Fashion accounts:

show auteur

Auteur: Yoëlle Smith

Fashionista met een open mind voor inspiratie

Yoëlle Smith

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.