Home > Mode en Beauty > SMUK: pracht en praal in de mode

SMUK: pracht en praal in de mode

Kleding, accessoires en couture met borduursels, pluimen, parels, stenen, pailletten, schelpen en andere curiosa. Simpeler gezegd: kleding, accessoires en couture met veel opsmuk, oftewel versiering. Het is het thema van een grote tentoonstelling die vanaf 12 oktober te zien is in Modemuseum Hasselt.

01_Alexander McQueen, herfst-winter 2010
© Catwalkpictures

Onder de titel ‘SMUK. Decoratietechnieken in de mode: een show off’, duikte het museum in de geschiedenis van de pracht en de praal in de wereld van de mode door de eeuwen heen. In de nieuwe tentoonstelling komen zowel historische als hedendaagse versiertechnieken aan bod die de luxemode zo typeren. Er is onder meer aandacht voor bekende luxeateliers als Hurel, Lesage en Lemarié. Daarnaast kan de bezoeker ook zelf aan de slag.

De achttiende eeuw is het hoogtepunt van het gedecoreerde kledingstuk. Het is tevens het moment waarop ook heren zichzelf rijkelijk uitdossen met geborduurde jassen en vesten. Ambachten als le brodeurle plumassier en le rubannier worden door Diderot en d’Alembert beschreven in hun Encyclopédie. Deze métiers zijn binnen de modewereld en de haute couture vandaag nog steeds nauw verbonden met exclusiviteit en luxe, zo leert de tentoonstelling.

02_Sarah Burton voor Alexander McQueen, lente-zomer 2013
© Catwalkpictures

De industriële revolutie in de negentiende eeuw brengt alles in een stroomversnelling. ,,De verschillende exclusieve technieken krijgen een machinale variant. Haute couture associeer je met handwerk en vakmanschap, maar in hun zoektocht naar exclusiviteit en vernieuwing vullen ontwerpers handwerk meer en meer aan met machine- en computergestuurde technieken.”

De expo besteedt ook ruimschoots aandacht aan experimentele technieken van de laatste jaren, zoals lasercutting en 3D-printing. ,,Deze tijdreis doorheen de wereld van opsmuk en versiering ontrafelt het technische aspect, het socio-economische verhaal en de visuele en esthetische waarde van de creaties”, kondigt Modemuseum Hasselt alvast aan. ,,Modehuizen als Patou, Lanvin, Dolce & Gabbana, Gucci, Dior, Balmain, Ann Demeulemeester, Iris van Herpen en Alexander McQueen stelen de show.”

Bij de tentoonstelling wordt een gelijknamige publicatie uitgegeven. Dit boek bundelt voor het eerst wetenschappelijke inzichten in decoratieve opsmuktechnieken in de luxemode-industrie.

De expo ‘SMUK. Decoratietechnieken in de mode: een show off’, is van 12 oktober 2019 tot 8 maart 2020 te zien in Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt. modemuseum@hasselt.bewww.modemuseumhasselt.be 

______________________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu