Home > Business > Speciale bieren uit Noord-Limburg

Speciale bieren uit Noord-Limburg

Auteur: Jo Cortenraedt

De opkomst is wereldwijd, die van de speciale bieren. Terwijl er in het algemeen iets minder vraag is naar het normale pilsener, is de belangstelling voor de meer aparte bieren toegekomen. En ook in Noord-Limburg is dat te merken. Een aantal brouwerijen zelf is op de toer gegaan om een grote palet aan biersmaken te ontwikkelen.

Hertog Jan

Een voorbeeld daarvan is de Arcense brouwerij Hertog Jan, onderdeel van het grote wereldconcern Inbev. Het pils van Hertog Jan wordt onder de kennis al bijzonder gewaardeerd, maar daarnaast worden in de Arcense brouwerij ook andere biersoorten gemaakt zoals bijvoorbeeld de krachtige ‘Grand Prestige’.  En nu in het najaar is daar nog een nieuw bier bijgekomen, met een verdomd moeilijke naam nog wel: ‘HJA15/1’.  Bekt niet echt lekker, maar wellicht dat dit na een paar glazen verandert, zeker in de wetenschap dat er 8,4 procent alcohol in zit. Het is een zogeheten amber tarwe bier, dat is eerder om te proeven dan om in grote teugen door te slikken.

Rh Bier Hertog Jan 8120

Het Wapen van Well

En ook in Noord-Limburg zie je de opkomst van zogeheten ‘craft brewers’, kleine ambachtelijke brouwers, die op zeer kleine schaal produceren en distribueren. Deze kleine brouwerij uit Bergen maakt Triple, Dubbel, Blond en Bock, allemaal op fles. Verkrijgbaar bij speciaalzaken in de regio. En bijzonder, de brouwerij heeft een ideologisch karakter. Een deel van de opbrengst gaat naar verenigingen en stichtingen om de leefbaarheid van de inwoners van de gemeente Bergen bevorderen (financieel) te ondersteunen.

 De 7e Hemel

De naam is alvast mooi gekozen door deze kleine brouwerij uit Sevenum. Hier worden met enige regelmatig nieuwe bieren ‘geboren’,  allemaal met ingrediënten uit de streek. Het echtpaar Ger en Kitty Hendrix laat de fantasie de vrije loop en zo is er bijvoorbeeld een bijzonder bier met onder meer  Portobello’s, een bier gemaakt op basis van paddenstoelen.  En wat gedacht van ‘de Hopla’,  een bier met fruitige, citrusachtige Amerikaanse hopvarianten.  Of een mooi glas ‘Avondrood’, een complex bier met een licht zoetje. Dan hebben we ook nog ‘De Zonnestraal’, op basis van vlierbloesem. Verkrijgbaar in diverse cafés , slijterijen en restaurants in de regio.

Lees meer over dit artikel in de Matty, hét magazine van Rowwen Hèze!


De losse Verkooppunten vindt u  hier, of bestel hem via onze webshop !

 

 Fotografie: Hugo Thomassen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.