Home > Mode en Beauty > Gezonde mediterrane glow

Gezonde mediterrane glow

„Wat ben jij bruin! Heb je in een chocoladebad gelegen of zo?” Overdrijven, daar weten ze thuis wel raad mee. De rest van de week heet ik ‘chocolaatje’. Nog altijd beter dan ‘wortel’ of ‘bospeen’. De koosnaampjes die ikzelf enigszins vreesde na mijn eerste Spray Tan-test.
Spray Tan, dat is dus geen bad, maar een douche waar je bruin van wordt. De behandeling kampte jaren met een dubieuze reputatie. Bruin zonder zon stond voor ordinair. Je zou er eerder oranje van uitslaan dan sun kissed brown. Maar luister: die zelfbruinformules schijnen inmiddels verbeterd te zijn. Fashion magazines en beautyblogs komen voor de zomer zelfs met ranglijsten van de beste Spray Tan-salons. Dan is er toch meestal iets hips mee aan de hand.

Hoe ik mijn tintje graag wil hebben, vraagt Ellen van de Spray Tan Thuissalon in Maastricht. Drie weken Spanje? Twee weken Spanje? Een week lijkt mij zat. In een kamer naast de woonkamer staat de tent waar het moet gebeuren. Ik kleed me uit en stap er naakt in. Nu het toch zo makkelijk kan, ga ik ook voor streepjesloos. In haar salon ontvangt Ellen allerlei types. Van de Maastrichtse sjiek die een subtiel tintje wil voor een vakantie of het Preuvenemint. Tot vrouwen die niet (meer) in de zon mogen. Er komt ook een actrice die een zonnebankjunk speelt, maar er zelf beslist niet onder gaat. En veel jonge meiden. Ze gaan graag met een nepkleurtje de festivalweide of het strand op. En smeren intussen keurig factor vijftig. Geef ze eens ongelijk.
Uren bruinbakken in de zon doet niemand meer met gezond verstand. En de zonnebank is zó jaren tachtig! (Lees: slecht voor je huid!) Geen vrouw wil eindigen als oude leren tas. Daarom heet het nieuwe bruin healthy glow. En daar komt geen kankerverwekkende UV-straal aan te pas. Geroutineerd sprayt Ellen de zelfbruiner WhitetoBrown over mijn lijf. Er zit DHA in, een natuurlijk suikerproduct dat een reactie aangaat met de opperste huidlaag. Het is een soort oxydatieproces, oftewel: roestvorming. Langzaam draai ik naar links en naar rechts.

Kijk nou! Geweldig! Sinds ik als student per ongeluk op een naaktstrand lag, was ik niet meer zo mooi egaal bruin. En niks oranje-boven, constateer ik opgelucht. Zeven dagen blijft mijn mediterrane tintje plakken. „Dag twee zul je op je mooist zijn, voorspelt Ellen. Maar dan denk ik juist: een weekendje Bloemendaal was misschien ook wel genoeg geweest. Oeps. En zie ik daar nu bruine vegen op mijn witte lakens? Laat ik dit zeggen: het kan in de was. Wat telt, is het over all resultaat. Vanaf dag drie ben ik, alweer ietsje lichter, helemaal in mijn sas. Man vindt: „Je ziet er energiek, gezond en opgefrist uit!” „Lekker in de tuin gezeten?”, vist buurvrouw. Mijn conclusie: Spray Tan is tamelijk ideaal als je ineens met je bleke kantoorlijf in bikini of open jurkje moet. Benidorm-bruin mag fout zijn. Van een healthy glow knapt de hele handel toch aardig op. Zonder zon. Zonder kanker. Zonder rimpels.

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu