Home > FASHIONCLASH > Fashionclash 2016

Fashionclash 2016

Auteur: Elise Crutzen

De afgelopen vier dagen zorgde de achtste editie van het FASHIONCLASH Festival 2016 voor behoorlijk wat reuring in Maastricht. Want met als thema ‘Heritage’, ontving het dit jaar voor het eerst op twee locaties – in de SAM Decorfabriek en de Tapijnkazerne – deelnemers en bezoekers uit meer dan dertig landen. 

Modeshows, designer markets, exposities, fashion talks, performances: Maastricht ademde de voorbije vier dagen mode in alle denkbare vormen van expressie. Met als thema ‘Heritage’, straalde het progressieve modefestival vrijheid uit. Vrijheid, maar ook gelijkheid en broederschap. En dat voelde je.

Aan bijvoorbeeld de welkome sfeer, aan het feit dat er tijd was om mode in alle rust te aanschouwen en te beleven (een unicum binnen de commerciële modewereld). Of aan de vaak totale artistieke vrijheid, de rauwe randjes, soms misschien wel de vlagen lelijkheid. Iets dat kan leiden tot immense blijdschap, maar ook heel goed tot ongeloof, afkeer of zelfs woede.

 

En dat laatste weerspiegelt precies de kracht van het platform van oprichters Branko Popoviç, Nawie Kuiper en Laurens Hamacher. Een FASHIONCLASH-bezoek zet je aan het denken, het inspireert je. Maar bovenal dicteert het je eens niet wie, wat er waar er gekocht moet worden. Mode is meer dan dat – en dat maakt dit festival ons duidelijk.  


CHAPEAU TALENT AWARD

Ieder jaar selecteert Chapeau Magazine tijdens het festival een winnaar uit de afstudeerderklas Fashion van de Maastricht Academy of Fine Arts. Dit jaar viel het oog op Domino Vugts, de uit Weert afkomstige ontwerpster die met haar collectie ‘She Who Dares, Wins’ zachte golven van heldere eenvoud, pittige kleuren en messcherpe silhouetten presenteerde. Dat Vugts een zeer herkenbaar handschrift heeft en bovendien een concept loepzuiver wist te vertalen naar inspirerende outfits, raakte Chapeau zodanig dat het ervoor zorgde dat ze dit jaar de titel van Chapeau Talent 2016 ontving. 

 

Fotografie: Luc Hommes

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu