Home > Mode en Beauty > Wereldprimeur: Modemuseum Hasselt laat mode zien door de lens van een moeder

Wereldprimeur: Modemuseum Hasselt laat mode zien door de lens van een moeder

Werd vroeger de zwangere buik van een vrouw verstopt door kragen, ruches en korsetten, tegenwoordig pronken zwangere vrouwen met hun blote buik op de covers van de grote tijdschriften. M&Others, de nieuwe tentoonstelling van Modemuseum Hasselt, laat zien hoe de beeldvorming van moeders in relatie tot mode is geëvolueerd.

De meest gewilde tassen ter wereld zijn van modehuis Hermès: de Birkin of de Kelly. Van beide modellen worden er minder gemaakt -véél minder – dan er vraag naar is. Om er een te bemachtigen, moet je een procedure volgen. In het heel kort: je moet een loyale klant zijn in een vaste boetiek van Hermès. Hoeveel je moet besteden is onbekend (en waarschijnlijk ook ongekend), maar door vaste klant te worden krijg je toegang tot een exclusieve wachtlijst voor de wachtlijst van een Birkin- of Kelly-bag.

De wachttijd kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van het gevraagde model en de beschikbaarheid. In de tijd dat je wacht tot de winkel je belt, is het gepast om de boetiek te blijven bezoeken en geld uit te blijven geven. Hoe meer je koopt, hoe korter de wachttijd zal zijn – al weet niemand precies wat je moet uitgeven en hoe lang de wachttijd is.

Maar wie geduld – én geld – heeft, zal ooit dat langverwachte telefoontje krijgen: uw Birkin is klaar voor u. Dat betekent dat je je zo snel mogelijk naar de boetiek moet begeven, waar een speciale kamer is gereserveerd voor zeer speciale klanten. In deze ruimte wordt de tas voor je uitgepakt door in witte handschoenen gestoken handen en kun je besluiten om genoegen te nemen met het voorgestelde model (weigeren lijkt mij geen optie).

Wereldberoemd en toch onbekend

Een tas van Hermès dus. Rapper en multimiljonair Drake verzamelt ze voor zijn toekomstige vrouw. Kanye West liet zijn Hermès customizen door kunstenaar George Condo. Jeff Koons tovert ze om tot kunstwerken. Het gerucht gaat dat Victoria Beckham er meer dan honderd bezit. En toen er 25 Hermès-tassen uit de persoonlijke collectie van Sylvie Meis werden gestolen, was dat wereldnieuws. Mijn punt: de tassen van Hermès zijn wereldberoemd en gewild. Opvallend is dat het maar zelden gaat over essentie van deze tas: waarom en voor wie is deze tas ooit gemaakt?

De tas van Grace Kelly

Er is een zwart-witfoto uit 1956 van Grace Kelly waarop te zien is dat ze de deur uitstapt in een prachtige mantel, die gedrapeerd is over haar schouders. Gezien de lichte kleur moet de mantel wit, beige of lichtroze zijn geweest. Grace Kelly houdt haar handen gekruist over haar buik, in haar handen houdt ze een zwarte leren tas – die goed afsteekt op de achtergrond van haar lichte mantel en bijpassende jurk. De tas is, zeker voor die tijd, gedurfd en stoutmoedig: groter dan gemiddeld, met strakke lijnen en voorzien van straps. Maar dat is niet de enige reden waarom deze tas, de Sac à Dépêches zoals het model is genoemd door Hermès, opvalt. De reden dat deze foto wereldnieuws is, is omdat de prinses van Monaco met deze tas een poging doet om haar beginnende babybuik te verhullen.

Vruchtbaar, maar ongeschonden

De tas: wereldnieuws. De zwangerschap van Grace Kelly: wereldnieuws. Maar de foto gaat om nog een reden de boeken in: ze markeert een nieuwe periode voor zwangere vrouwen. U mag namelijk gerust weten: een vrouw die zwanger is, heeft seks gehad. Je verwacht het bijna niet, maar toch is het zo: een vrouw die zwanger is, is dat – zeker in de twintigste eeuw – als gevolg van seks. En zeker in de eeuw daarvoor, de negentiende eeuw, mocht seks niet worden getoond Ja, vrouwen moesten vruchtbaar zijn, maar net zozeer ongeschonden. Daarom werd de zwangere buik zoveel mogelijk verstopt: met kragen, ruches en nauwe korsetten. Een zwangere vrouw werd – door iemand anders nota bene – zo strak ingesnoerd dat haar buik niet zichtbaar was, soms met dodelijke gevolgen voor de foetus. Pas vanaf de jaren zestig beginnen meer accenten van zwangere buiken getoond te worden, met Grace Kelly als grote trendsetter.

De Kelly van Grace Kelly

Het ironische is dat de Sac à Dépêches van Hermès dankzij de zwangere Grace Kelly zo populair is, dat de vraag ernaar explodeert. Zozeer zelfs dat Hermès in 1977 de tas officieel omdoopt tot de Kelly. Nog ironischer is dat deze én die andere o zo populaire tas van Hermès, de Birkin, zijn ontworpen voor moeders die veel spullen moeten meesjouwen. Jane Birkin liep altijd met een rieten mandje om haar arm, totdat ze kinderen kreeg: het mandje bleek totaal niet praktisch. Ze ontwierp de Birkin bag: een grote tas, waar veel inpast, die je makkelijk over de schouder kunt dragen. Dat Kate Moss een Birkin-tas als luiertas gebruikte, was geen toeval.

Van strakke korset tot zachte mom jeans

De tas is maar één voorbeeld waarmee de tentoonstelling M&Others van Modemuseum Hasselt het moederschap in relatie tot mode toont – iets dat nog niet eerder is gebeurd. Draaide mode voor zwangere vrouwen vroeger om verhullende kleding in de vorm van korsetten en kragen, nu wordt de mode gevierd en wordt er – letterlijk – plaatsgemaakt voor de zwangere buik. Daar is de comfortabele mom jeans, toch wel het andere uiterste van een korset, een mooi voorbeeld van.

Maar ook op andere manieren beïnvloedt het moederschap de mode: bloemen, silhouetten, tekeningen geïnspireerd op hun moeders komen terug in bijna iedere collectie van Yves Saint Laurent en Simon Porte Jacquemus. ,,Zelfs als het niet gaat over haar, gaat het over haar,” zegt die laatste daarover. Zijn moeder, Valérie, is de constante in al zijn werk.

 M&Others viert de moeder in al haar gedaanten: van moeder, grootmoeder en pleegmoeder, bonusmoeder, transmoeder, gekozen moeder, ploetermoeder en artistieke moeder tot ‘andere‘’moeder. En in alle vormen van het moederschap: dragen, wikkelen, voeden, verzorgen, aankleden, koesteren en rouwen. De expositie, die je als het ware door een walk-in closet voert, geeft stof tot nadenken: zou het misschien, wellicht, iets meer over de invloed van moeders en het moederschap kunnen gaan?

M&Others. Mode en Moederschap in Modemuseum Hasselt loopt van 14 juni tot en met 5 januari 2025.

show auteur

Auteur: Lise Steegmans

Modeliefhebber met een grote schrijfpassie

Lise Steegmans

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.