Mode en Beauty|Yoëlle's Mode

Met kleine stapjes richting een duurzamere fashion

tekst Yoëlle Smith

Duurzame mode is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp. Dat komt natuurlijk deels omdat de mode-industrie onze aardkloot flink vervuilt, onder andere door schadelijke fabricageprocessen, drastische overproductie en uitstoot als gevolg van transport van het ene naar het andere continent. Daarnaast zien we de laatste tijd steeds meer bedrijven die aan greenwashing doen, wat er in het kort op neerkomt dat ze zich ‘groener’ maatschappelijk verantwoorder voordoen dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Er is op het gebied van duurzaamheid dus nog flink wat winst te behalen. Gelukkig zetten steeds meer merken zich hier stapje voor stapje voor in.  Maar wat kunnen we zelf doen om meer duurzaam om te gaan met fashion? Hieronder een aantal tips en trends. Laat je inspireren. Vergeet daarbij niet dat helaas vrijwel niemand perfect is als het gaat om de toekomst van onze planeet, maar dat ook kleine beetjes wonderen kunnen doen. Stapje voor stapje je gewoontes aanpassen kan al helpen om moeder aarde in een betere conditie te krijgen.

Stella McCartney: queen of sustainability

Stella McCartney (inderdaad, de dochter van Paul McCartney) is al van begin af aan koploper als het gaat om duurzame fashion. Lange tijd voordat het onderwerp in zwang raakte, richtte zij zich op luxury womenswear die trendsettend was op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Meer dan de helft van haar ontwerpen komt voort uit duurzame bronnen. Zo heeft ze in haar collectie sneakers die zijn gemaakt van plastic flessen uit de zee. Zelf heb ik een prachtige tas van het merk, gemaakt van vegan leather dat amper te onderscheiden is van echt leer. Ook om die reden is het jammer dat ik tijdens een vakantie in Turkije allerlei Stella McCartney-namaaktassen zie. Hoewel deze gemaakt zijn van écht leder, denken toeristen vaak dat ze ‘een echte leren tas van Stella’ kopen. Dat laatste is vooral jammer omdat het afbreuk doet aan de kernwaarden van de Amerikaanse designer. Fun fact… onlangs lance McCartney een A-Z sustainability manifesto uit. Daarin definieert ze de belangrijkste termen omtrent duurzaamheid in de mode. Maar liefst 26 kunstenaars over de hele wereld visualiseren deze termen aan de hand van hun werk. Daarop is overigens ook haar lente-zomercollectie 2021 collectie gebaseerd. Hoe cool is dat? Stella for president!

Vroeger was alles beter

We zeggen uiteraard niet dat je voortaan op blote voeten door het leven moet gaan, dat je je enkel nog mag hullen tweedehands kloffies en dat je 100 procent plantaardig moet gaan leven. Hoewel het een prachtig voornemen zou zijn, ga ik zelf ook niet zo door het leven. Maar we moeten echt af van het stigma dat tweedehands vies is en oude meuk slechts thuishoort op de rommelmarkt.

Opvallend is dat designer-items van vroeger van een veel betere kwaliteit zijn dan de modeartikelen van vandaag de dag. Zo tikte ik enige tijd geleden op een vintage marktje in Zuid-Afrika voor omgerekend 28 euro een jeans van het merk Levis op de kop. Ogenschijnlijk dezelfde broek waar je nu zo’n 160 euro voor betaalt, met als belangrijkste verschil dat hij stukken minder mooi zit en is gemaakt in een veel dunnere en slechtere kwaliteit. Typisch zo’n gevalletje waarbij het in het gezegde van je oudoom dat vroeger alles beter was een ken van waarheid schuilt. In elk geval als het gaat om mode.

Goedkoop is duurkoop

Investeren in goede items is beter dan je constant richten op koopjes in winkels van grote ketens als Zara, H&M, Bershka en Mango. Zo kun je beter investeren in een mooie jas van Max Mara in plaats van een paar keer per jaar een jas van H&M of Zara te kopen, die je na een seizoen gedragen te hebben weer weg doet. Dus maak een afspraak bij je favoriete lokale shop in Maastricht of Hasselt en trakteer jezelf op een mooie investering. Belangrijk is natuurlijk wél dat je met jezelf afspreekt dat je niet meer zo snel zult vallen voor koopjes bij de ketens.

Pre-loved

Veel grote merken komen nu ook met een afdeling pre-owned, waar consumenten tweedehands items online kunnen bestellen. Zo heeft Zalando een speciale afdeling met de naam Pre-owned Zalando en kun je bij het Britse Asos online tweedehands online kleding kopen op Asos Marketplace.

Tommy Hilfiger zet een nieuwe stap op het gebied van duurzaamheid met Tommy for Life. Daarbinnen heb je zelfs drie opties: reloved items (kledingstukken die weer zijn ingeleverd door klanten) refreshed items (herstelde kledingstukken die door de winkels zijn teruggestuurd of door klanten zijn geretourneerd) en remixed items (nieuwe kledingstukken gemaakt van materiaal dat in zijn geheel is gerecycled). In Nederland heeft Tommy Hilfiger dit nieuwe concept vorig jaar gelanceerd; dit jaar volgen ook andere Europese landen.

Pareltjes zoeken

‘Pareltjes zoeken’ (en ze het liefst ook vinden) is mijn favoriete hobby. Het liefste kijk ik rond in tweedehands winkeltjes of snuffel ik op mijn gemak tussen de rekken in de kringloopwinkel. Op het eerste gezicht is het vaak allemaal oude rommel, maar als je wat beter kijkt, ontdek je vaak écht unieke items! Door de coronasituatie zoek ik meer online en gebruik ik de online-platformen als Designer Vintage, United Wardrobe en Vinted. Ook handig hom de spullen die je niet meer draagt te verkopen en ze zo een nieuw leven te schenken.

Influence je weg naar duurzaamheid

Influencers is een term die velen als pretentieus beschouwen en waar vaak de spot mee wordt gedreven. Maar influencen kan ook zo zijn voordelen hebben. Zeker als je personen, bedrijven en merken volgt die zich sterk maken voor duurzaamheid en dat laten zien doordat ze content plaatsen over een duurzame levensstijl en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door dit soort mensen in je omgeving te hebben of simpelweg te volgen op de social media, ga je vanzelf duurzamer denken, wat je weer kan helpen een duurzame lifestyle te implementeren in je eigen leven. Om je een idee te geven hoe ik dat zelf probeer, hieronder tot slot mijn twee favoriete accounts.

Deel dit artikel:

Yoëlle Smith

Fashionista met een open mind voor inspiratie

Het liefst zit ze front row om alle stoffen, kleuren en materialen van het nieuwste seizoen van dichtbij te bewonderen. Zit ze dat niet, dan speurt ze het internet af om de grote catwalkshows te live streamen. Na jaren te hebben gewerkt als mode & beautyredacteur bij landelijke glossy’s, keert Yoëlle Smith terug naar haar Limburgse roots om de laatste modetrends in het zuiden te spotten.

Yoëlle is zelf een groot voorstander van body positive in fashionland. Met haar werk als curvy model (lees: model met rondingen) wil ze diversiteit in de modewereld onder de aandacht brengen. ,,Ik wil dat vrouwen zich goed voelen, zowel vanbinnen als vanbuiten, want wie zich vanbinnen goed voelt, straalt dit automatisch uit naar buiten. Durf jezelf te zijn, je mooie ik. Niet iemand anders, maar jij!” En daar is mode dé ideale uitlaatklep voor!

Yoëlle Smith 's topic(s):
Mode en Beauty

Gerelateerd nieuws