Vitrinage: Het genot van duurzame en vulgaire mode
Uitstapje 1: Modemuseum Hasselt.
Stap in de auto, de bus of de trein naar Hasselt. Wandel vervolgens naar het Modemuseum Hasselt. Hier is momenteel een toptentoonstelling met de naam The Vulgar: Fashion Redefined van de Britse curator Judith Clark, die we kennen vanwege haar diepgaande mode-exposities. Laat je vooral niet misleiden door de titel, maar stap zonder vooroordelen de ruimte binnen. Het idee van deze tentoonstelling is namelijk dat niets van nature vulgair is. Met andere woorden: de mens bepaalt het. Jij en ik dus…
Start bij deze expositie op de bovenste verdieping, en wandel langzaam naar beneden. Wat je zult zien, zijn kledingstukken uit verschillende jaartallen die op een of andere manier vulgair zijn, of waren. Zoals de Mondriaan-jurk met ernaast de replica’s, een couturejurk van het alledaagse spijkerstof, Chanels supermarktcollectie, een geborduurde jurk van Mary Katrantzou met op het kruis het ‘wapen’ met daarop SALE. Soms sta je stil en betwijfel je het vulgaire gehalte. Bij weer een ander voorwerp ervaar je de vulgariteit direct. Maar dat verschilt per bezoeker. En dat is het mooie aan deze expositie, dat het zo’n persoonlijke ervaring is. Net zoals schoonheid, ligt the vulgar (zoals Plato het omschreef) in the eye of the beholder. Oftewel, het is een subjectief begrip.
Uitstapje 2: Sábeth Maastricht, de winkel van de Belgische ontwerpster Elisabeth.
Wiebelend over de stenen kinderkopjes in de Stokstraat, ontdek je aan bijna het einde van deze bochtige straat (Sint Servaasbrug-zijde), de nieuwe prêt-à-porter modewinkel Sábeth. Een kleine, langwerpige boetiek, waar het intiem en knus is. Navraag leert dat de naam Sábeth afkomstig is van Elisabeth de Sloovere, de oprichtster-ontwerpster van dit kledingmerk. Je komt er ook achter, dat haar label al sinds 1986 bestaat. Ze heeft nog twee andere boetieks: in Brussel en in Leuven.
Maar even terug naar het tastbare, het zichtbare, het draagbare. De creaties in de rekken ogen elegant, krachtig en comfortabel. Chic maar stiekem casual. Zodra je een jurkje als simpel bestempelt, ontdek je een interessante plooi, uitsnede of ander detail waardoor je gauw je woorden terugneemt. Kunstzinnig is misschien treffender. Of persoonlijk. Want je koopt hier niet alleen een kledingstuk met een naam. Je koopt tevens de visie, de vakkundigheid en de sterke vrouwelijkheid van de handen áchter die naam – in de vorm van een verfijnd kledingstuk.
Uitstapje 3: Wycked, meer dan een modewinkel in Maastricht.
In de Wyckerbrugstraat ligt de multi-brand boetiek Wycked van Anouk Verhoeven. De naam Wycked zou kunnen betekenen dat de boetiek doordrenkt is van het rebelse Wyck-DNA. Het zou ook kunnen impliceren dat het ‘wicked’ is, het Engelse woord voor ‘gaaf’, ‘onwerkelijk’, ‘ondeugend’. Wil je nu écht ervaren wat Wycked is, wandel je rustig even binnen. Met de nadruk op rustig. Je ervaart en absorbeert er namelijk vrijwel direct Anouks positieve energie, ruimdenkendheid en liefde voor het leven. Wat kwam je ook alweer doen? O ja, kleding kopen! Als merkliefhebber kun je hier terecht, maar Anouk zelf hecht meer waarde aan de uitstraling van een kledingstuk en de prijskwaliteitverhouding. Anders gezegd: soms mag het iets kosten, maar dan moet je het ook wel kunnen zien of voelen. Het kan zijn dat je hier iets aantrekt wat je nooit van je leven zou aantrekken. Het kan ook zijn dat je daarvoor meer zelfverzekerdheid, of levensvreugde, moet uitstralen (bij bijvoorbeeld die Carrie Bradshaw-achtige petticoat, of dat leren biker jacket met metalen applicaties). Het is ook heel goed mogelijk dat je met nieuwe wenkbrauwen naar buiten loopt, dankzij de wenkbrauwbar achterin de zaak. Hoe dan ook, dit bezoekje is een onvoorspelbaar uitstapje. Amusant. Wicked…
Uitstapje 4: Fashion Talk & Fashion Makes Sense Award.
Misschien koop je tegenwoordig kleding met een rare nasmaak. Je kwam er namelijk achter dat de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Misschien wist je het al langer, ben je nu mode-activist, en hanteer je de #30wears draagregel. Misschien ook niet. Hoe dan ook, de vraag is: trekken we er ons iets van aan, of niet? Dat eerste, als het aan Fashionclash en Forza Fashion House ligt. Daarom organiseren zij donderdag 12 oktober om 19.00 uur een Fashion Talk en Fashion Makes Sense Award Ceremonie in het Forza Fashion House. Onder anderen mode-activisten Carry Somers van Fashion Revolution en Jasmien Wynants van Flanders DC en Close the Loop zullen deze ‘donkere’ zijde van mode middels een inspirerende presentatie belichten. Maar dat is niet alles. Ze werken allebei namelijk keihard aan nieuwe alternatieven. Oren en ogen dus open voor hun duurzame mode-adviezen gericht op ontwerpers, ondernemingen en modeconsumenten.
Na Carry en Jasmien volgt er een korte discussie over duurzame mode. Nu mag ook jij jouw standpunt delen. Daarna volgt de Fashion Makes Sense Ceremonie, een initiatief van de Provincie Limburg in het kader van Dutch Earth Week en Fashionclash. Twee van de tien deelnemende ontwerpers, die ontworpen hebben met het uitgangspunt does fashion make sense?, zullen hier beloond worden voor hun gedane werk. Met of zonder geitenwollensokken: na deze avond zie je helder in wat je nú kunt doen, of juist niet meer kunt doen, om minder te modevervuilen. –