Home > Mode en Beauty > Yoëlle's Mode > Geen zin in een feestjurk dit jaar

Geen zin in een feestjurk dit jaar

Deze week had ik het gevoel dat ik kerst het liefst zou vieren in een joggingbroek op de bank, met een pot Ben & Jerry’s. Nee, ik heb geen liefdesverdriet. En nee, ik heb ook niet de intentie een scène uit Bridget Jones na te spelen. Maar langzamerhand ben ook ik een beetje in de coronadip terechtgekomen. Zeker nu we in deze laatste weken van 2020 veelal terugblikken op dit jaar.

Het jaar van een pandemie, Black Lives Matter en mondkapjes.  Een jaar van onbegrip en angst.  

Voor het eerst voel ik me niet in de gelegenheid m’n kerstjurk aan te trekken, of om mijn materialistische kant te laten zien door veel te veel kerstcadeautjes te kopen, zoals in andere jaren. Het liefst zou ik weggaan, naar mijn vader (ei)land Curaçao en eventjes helemaal verdwijnen uit ons kikkerlandje dat dit jaar behoorlijk in de war was. De zon op mijn huid voelen en eten bij lokale strandtentjes. Maar inmiddels is het in Caribisch Nederland ook gekleurd qua codes. Dus #helaaspindakaas, ook dat exotisch kerstfeestje gaat niet door.

Tegelijkertijd realiseer ik me dat dit een sombere gedachte is. Ik heb mijzelf daarom deze week gedwongen om na te denken over de dingen die ik wél heb. En dat gaat verder dan een leuke handtas of de nieuwste Gucci lipstick. Mijn blogcollega Manon Meyering kan je daar veel meer over vertellen: over mindfull in het leven staan. Het heeft mij de afgelopen week in elk geval geïnspireerd. Hierbij een aantal reminders die een positief licht schijnen op deze tijd van het jaar, of je nu wél of niet je feestjurk aantrekt.

Het jaar van dicht bij jezelf staan

Dit jaar zijn we allen noodgedwongen om het wat voorzichtiger aan te doen en kritischer te kijken naar onszelf en ons leven. Waarbij we misschien wel wat dichterbij onze ‘ware ik’ komen. Dat positieve stukje trekken we alvast door naar het kerstfeest.

Het fijne aan deze kerst is namelijk dat je de ultieme partydress kan aantrekken zonder dat nichtlief je jaloers aankijkt omdat je meer shinet dan zij. In intiem gezelschap kun je zoveel meer jezelf zijn. Dus of je nu overdressed bent (hetgeen je nuchtere neven nooit begrijpen) of underdressed bent (in joggingbroek); je kunt deze kerst lekker aantrekken wat je wilt. Deze kerst vier je het feest namelijk met een klein clubje. En de leukste feestjes zijn de feestjes in intiem gezelschap!

Klein verzoekje van mijn kant aan iedereen die dit leest. Denk aan de ouderen, de opa’s en oma’s. Of je ze moet uitnodigen, dat is de vraag die jullie samen moeten beantwoorden qua veiligheid. Maar op z’n minst kun je ze een mooie attentie bezorgen, hen bellen, een mooie kerstkaart sturen.

Winkelen als een BN’er

Waarbij voorheen shoppen op afspraak als een privilegebehandeling voor VIP-gasten en bekende Nederlanders werd gezien, is deze manier van winkelen anno 2020 voor iedereen beschikbaar. Maak hier dan ook zeker gebruik van als je wil shoppen voor kerstcadeaus! Op zich is dat een luxe ten opzichte van de overvolle pashokjes die je normaal beleeft in deze feestmaand.

Zo heb ik laatst heerlijk kunnen kerstshoppen in Maastricht, bij De Bijenkorf en bij enkele mooie kledingzaken. Gericht, op mijn gemakje en zonder een stroom aan mensen.

Mediterende bidsprinkhaan

Eigenlijk schaamde ik me vorige week voor het feit dat ik in een dip zat, want ik ben opgegroeid met de mentaliteit dat ‘het altijd erger kan’. Hoewel ik me ervan bewust ben dat ik een heel fijn leven heb, is het toch belangrijk voor mij – en wellicht ook voor degenen die dit lezen – om je depri feelings te herkennen en ze te erkennen.

Je hoeft niet altijd een reden te hebben om je slecht te voelen. Het belangrijkste is om het te accepteren en het er te laten zijn. Voel je maar even slecht, depri en down. Al was het maar omdat je cadeaustress hebt bijvoorbeeld.

Wat ik recentelijk heb ontdekt is mediteren. De ‘oude ik’ zou me vierkant hebben uitgelachen als ik het ooit proberen zou, omdat ik het totaal verschrikkelijk en zweverig vond. Weer zo’n rare trend die is komen overwaaien uit L.A. dacht ik.
Maar nu vind ik het eigenlijk wel heel ‘chill’. Goed om te weten is dat je geen hippe Amsterdamse yogameid of mediterende bidsprinkhaan uit Tibet hoeft te zijn om te mediteren. Het gaat erom om even tot rust te komen en al die (negatieve) gedachtegangen er te laten zijn en even te laten rusten. Of juist te scheiden en te clusteren. Hiervoor gebruik ik de apps Meditation en Inside Timer. Je kunt je gedachten even laten varen op geluiden, rustgevende muziek of begeleidende meditaties. Het is even zoeken wat je fijn vindt. Op de laatste app staan ontelbaar veel meditaties en kun je zelf uitvogelen wat je fijn vindt. Met een beetje geluk bestaat er zelfs een Jingle Bells-meditatie.

Sorry Not Sorry

Nog iets positiefs aan de pandemie is het excuus om alsmaar eten te bestellen. Want: support your locals. Dus deze kerst hoef jij je voor je schoonmoeder niet uit te sloven in de keuken om te bewijzen dat jij de juiste catch voor haar zoon of dochter bent. Want je hebt het perfecte excuus om eten te bestellen bij je favoriete restaurant. Sorry Not Sorry, Monster-in-Law.  

 

show auteur

Auteur: Yoëlle Smith

Fashionista met een open mind voor inspiratie

Yoëlle Smith

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.