Home > Kunst en Cultuur > Het Maastrichts zilver heeft eindelijk een thuis

Het Maastrichts zilver heeft eindelijk een thuis

Vooral in de 18e eeuw werden in Maastricht zilveren voorwerpen gemaakt, die momenteel op hoog internationaal niveau worden ingeschat. Ze zijn onder meer – zij het sporadisch – jaarlijks te bewonderen én te koop op de kunstbeurs TEFAF.

Toch heeft het lang geduurd voordat de Limburgse hoofdstad een thuis vond voor een prestigieuze collectie van dat zilver. Dat is nu eindelijk het geval met de opening van de Zilverkamer in Bonnefanten. Daar is een prachtige collectie aan zilveren kannen, kandelaren, lepels en andere voorwerpen bij elkaar gebracht.

Een deel van de collectie is afkomstig uit het voormalig Spaans Gouvernement in Maastricht, die nadien naar Bonnefanten ging. Daaraan toegevoegd zijn fraaie stukken van belangrijke particuliere verzamelaars zoals Paul Kerckhoffs en Neutelings. De stichting Bonhomme Tielens en ook het Elisabeth Strouven Fonds zorgden voor aanvullende middelen om de Zilverkamer mogelijk te maken. Met de expositie Zilver met schwung werd deze kleine maar niet onbelangrijke afdeling van Bonnefanten in gebruik genomen. Schwung wijst op de typische draaiingen die je bij het zilverwerk uit Maastricht terugziet. Die zorgen voor een zekere zwier die de eigen stijl weergeeft en eerder overkomsten vertoont met Luiks zilver dan met zilver uit het noorden des lands.

 

 

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.