Een gouden litteken dat je draagt als een juweel
Aan sommige bijzondere kledingstukken ben je zo gehecht dat je er eigenlijk geen afstand van wilt doen. Maar zelfs in de mooiste stukken van Prada, Gucci en Dior ontstaan na verloop van tijd sleetse plekken, en welllicht hier en daar zelfs een scheurtje of een gaatje. Gooi ze vooral niet weg, maar repareer ze. Sterker nog: voorzie ze van een ‘gouden merkteken’, zodat voor iedereen zichtbaar is dat je iets ‘unieks’ aan hebt, luidt in het kort de gedachte achter de workshop Golden Joinery, die afgelopen weekend werd gegeven in Cube design museum in Kerkrade.
Luxe relatief begrip
De workshop wordt gehouden in het kader van de expositie LUXE? Veranderende verlangens, die nog loopt tot en met 14 april 2019. De expositie brengt op indringende wijze tot uitdrukking dat ‘luxe’ een relatief begrip is: wat voor de een onbereikbaar is, is voor de ander de gewoonste zaak van de wereld. Maar vaak zit luxe ook in kleine dingen. ,,Het gaat niet alleen om dat dure horloge, maar ook om de beleving, de reis ernaartoe, de manier waarop iemand luxe beleeft”, zegt Karin van den Bergh van Cube design museum.
,,Wat belangrijk is”, zegt Margreet Sweerts uit Maastricht, een van de drijvende krachten achter Golden Joinery, ,,is dat het niet gaat om een of ander suf naaikransje, maar een nieuwe manier van vrijetijdsbesteding. Deelnemers stellen zich niet voor door te vertellen wat ze doen, maar door iets te vertellen over het kledingstuk en waarom dat voor hen zo’n bijzondere waarde heeft. Waar komt het vandaan, waar is het kapot, waarom is het zo bijzonder voor je.”
In Japan doen ze het al eeuwenlang: gebroken aardewerk repareren met lijm die is vermengd met goud of zilver. Kintsugi, zoals deze vorm van volksnijverheid wordt genoemd, is in die zin effectief dat het met edelmetaal vermengde plaksel de uit elkaar gevallen stukken weer tot een hechte eenheid smeedt. Toch blijft het tot in lengte van dagen duidelijk dat het gebroken kopje of vaasje ooit kapot geweest is.
,,De grote vraag is of dat erg is”, aldus Sweerts. Ze bedacht het project Golden Joinery samen met modeontwerpster Saskia van Drimmelen. Dure, exclusieve kledingstukken een tweede leven krijgen. De eigenaren worden aan de hand van workshops uitgenodigd om stil te staan bij de waarde van een object. Dit laatste gebeurt ook op deze tweede zondag van februari in Cube design museum in Kerkrade, waar om klokslag 13 uur twaalf mensen (elf vrouwen, één man; deels medewerkers van de Bijenkorf in Maastricht) onder begeleiding van Margreet en Saskia aan de slag gaan met het repareren van een dierbaar kledingstuk.
Teken van armoede
Dat laatste is ook de gedachte achter de workshop Golden Joinery, die op diverse plekken in Nederland, maar ook in het buitenland tot enthousiaste reacties heeft geleid. ,,Wat we in de workshop doen, pas helemaal bij deze tijd”, zegt Sweerts. ,,Er is, zeker ook wat kleding betreft, sprake van een enorme wegwerpcultuur. Terwijl veel kapotte kleding nog uitstekend te dragen is. Vroeger werd ons bijgebracht dat reparaties perfect moesten zijn. En dan nog was het een teken van armoede. Men streefde naar perfectie, bijvoorbeeld door de juiste kleur te kiezen, maar het bleef altijd duidelijk dat je eigenlijk te arm was om iets nieuws te kopen. In Golden Joinery draaien we de zaak om. Want waarom zou je niet – net als bij de Kintsugi-kunst in Japan – extra benadrukken dat een kledingstuk in jouw beleving heel bijzonder is?”
Imperfecties extra uitvergroten door er – bijvoorbeeld met gouddraad – extra nadruk op te leggen. Het past volledig in de trend van bewustwording die ook tot uitdrukking komt in de circulaire economie. Margreet Sweerts; ,,Je kunt ook parallellen trekken met Slow Food. Wat wij hier doen is in feite een vorm van Slow Fashion. Als mensen weten dat een goed kledingstuk lang meegaat als je er zuinig op bent, zullen ze wel twee keer nadenken voordat ze bij een kledingdiscounter iets aanschaffen dat is gemaakt dor kinderen in lagelonenlanden.”
Wereldmerk
Grote modemerken hebben hele marketingafdelingen die ons zogenaamd leren hoe je luxe moet ervaren, aldus Sweerts. ,,Maar het is tijd dat we het ‘ervaren’ van luxe weer zelf in de hand nemen. Bijvoorbeeld door een dierbaar kledingstuk te voorzien van je eigen handschrift. Een gouden litteken, dat bij je hoort en dat je draagt als een juweel. Het maakt in één oogopslag duidelijk dat je iets bijzonders draagt. Het mooie is dat je niet alleen iets helends doet voor je kledingstuk, maar ook voor jezelf en voor je omgeving. Als iedereen deze boodschap ter harte neemt, bouwen we onze mini-collectie langzaam maar zeker uit tot een grote collectie. Misschien wel tot een wereldmerk, dat een alternatief voor bijvoorbeeld Prada zou kunnen zijn. “
_______________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <