Home > Branded content > Hogeschool PXL heel praktijkgericht

Hogeschool PXL heel praktijkgericht

Hogeschool PXL in Hasselt maakt de letters XL alleszins waar met meer dan 10.000 studenten, onder wie ook een toenemend aantal uit Nederland. Het aanbod aan opleidingen is bijzonder groot, van marketing tot journalistiek, van vrije kunsten tot biotechnologie, van rechtspraktijk tot fiscaliteit. De HOGESCHOOL is vooral heel praktijkgericht.

Hoewel de omstandigheden in dit schooljaar allesbehalve ideaal zijn, toont algemeen directeur Ben Lambrechts zich heel optimistisch over de nabije toekomst van de Hogeschool PXL in Hasselt. De aanwas van studenten is groot en de betrokkenheid van het bedrijfsleven en de overheidsinstellingen groeit met de dag. Want zij bieden de plekken waar de studenten straks terecht hopen te komen. „En dus werken wij tijdens de opleiding al intensief met hen samen, zodat onze studenten niet alleen alle benodigde kennis opdoen, maar zeker ook praktijkervaring. Die combinatie maakt hen toekomstbestendig.”

Lambrechts noemt een aantal termen die synoniem zijn voor deze hogeschool: ‘empassie’, samenwerken, ondernemend en multidisciplinair. Met ‘empassie’ bedoelt hij een combinatie van empathie en passie. De oorsprong van de school gaat meer dan honderd jaar terug, toen in 1913 de vroedvrouwenopleiding van start ging. Meer dan een eeuw later en na een aantal fusies is er een scholengemeenschap ontstaan die qua omvang en maatschappelijke impact een majeure positie inneemt in heel Belgisch-Limburg. En intussen ook een aantrekkingskracht uitoefent op studenten in het Nederlandse grensgebied. Bijna zeshonderd studenten komen er inmiddels vandaan. Een van hen is Daphne Bergers uit Maastricht. Ze maakt elke dag de trip op en neer, inmiddels met de auto maar voorheen met de bus. „Dat is op zich best te doen. Mijn keuze om naar Hasselt te gaan is vanwege de andere aanpak. Ik vind het hier wat persoonlijker allemaal, ook al is het een grote school. Er is wel ietsje meer discipline, maar niet overdreven. Je wordt vooral gerespecteerd en goed begeleid, dat vind ik prettig.”Daphne heeft nog geen definitieve keuze gemaakt qua vakopleiding. „Ik doe nu een aantal algemene vakken plus nog specifiek Engels. En ben me aan het oriënteren welke kant ik op wil. De mogelijkheden zijn hier groot, dus dat moet gaan lukken. Je kunt hier doorstromen naar de arbeidsmarkt of naar de universiteit, dat kan ook. In ieder geval hoef ik me geen zorgen te maken over studiegeld, want voor deze school geldt gewoon de Nederlandse regeling voor studiefinanciering.

”Ruim vijf procent van de leerlingen aan de PXL komt uit Nederland en dat aantal neemt nog toe. „We hebben ook vestigingen in Genk en Diepenbeek, die zien ook een groeiend aantal studenten van over de grens”, licht Ben Lambrechts toe. „Ik vermoed dat het te maken heeft met het open karakter van onze school en dat we bij vergelijkende onderzoeken goed scoren. Belangrijk is vooral dat onze diploma’s overal erkend worden en dat we veel internationale samenwerkingsverbanden hebben.

Een troef is tenslotte zeker ook onze sterke relatie met het bedrijfsleven, zodat de studenten zich heel goed kunnen oriënteren op wat ze in de maatschappij willen gaan doen.”Dat beaamt Heidi Croes, directeur Onderwijs en Student. „Ons onderwijs is verweven met het werkveld. Kennis staat in onze hogeschool steeds in het teken van de praktijk. Je leert hier ook wiskundige berekeningen maar de student kan middels een stage in de bouw me-teen zien waar die berekeningen toe dienen en dat ze echt een praktisch nut hebben. In ons onderwijs wordt er regelmatig in groepen aan projecten gewerkt en dan worden problemen uit de samenleving samen opgelost, waarbij onze lectoren als coach onze studenten, die we junior-collega’s noemen, met raad en daad bijstaan.”De Hogeschool PXL telt maar liefst 1.100 personeelsleden, van wie het merendeel les geeft. „We zijn wat dat betreft een groot bedrijf”, licht Lambrechts toe. „Onze jaaromzet van tachtig miljoen euro mag er zijn.”Ook aan zijn scholengemeenschap is corona niet voor-bij gegaan. „We hebben toch nog tamelijk veel fysiek onderwijs kunnen geven, maar we waren vooral blij dat we al ver voor de crisis ons hele ICT-systeem helemaal op punt hadden gezet. We waren dus al gewend aan digitaal onderwijs, daar waar dat wenselijk was. Al ons lesmateriaal was al digitaal beschikbaar, daar hebben we nu in de coronatijd geweldig van kunnen profiteren.”Lambrechts noemt het een ‘warme school’ met veel sociale aandacht voor de student. „Wij gaan uit van het motto yes you can. Wij geloven in de student, dat is in alles terug te vinden. Zelfs in ons schoolrestaurant waar je super lekker kunt eten. Ook niet onbelangrijk.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu