Home > Branded content > De markt schreeuwt om streekproducten

De markt schreeuwt om streekproducten

Limburg heeft een rijk aanbod aan streekproducten, waarvoor veel belangstelling is bij consumenten in de horeca. Alles staat of valt echter met een goede logistiek. Met de krachtenbundeling van horecagroothandel HANOS en een aantal Limburgse wijnproducenten is een eerste stap gezet in wat alom beschouwd wordt als een belangrijke professionaliseringsslag. Het idee was er al veel langer, maar om de een of andere reden kwam het er maar niet van, zegt Jules Goossens van HANOS Internationale Horecagroothandel. „Pas vorig jaar zijn we er binnen streekproductenplatform La Saison Culinaire volop gas op gaan geven. Het begin is gemaakt. Als we er in slagen om in Limburg alles bij elkaar te brengen, zijn we een paar flinke stappen verder.” Goossens, tevens bestuurslid bij La Saison Culinaire, doelt op de samenwerking die zijn bedrijf – goeddeels geïnspireerd door het Limburgse streekproductenplatform – is aangegaan met een tiental Limburgse wijnproducenten. Die leveren een deel van hun productie aan HANOS, die de wijnen – in totaal gaat het om 45 verschillende – vervolgens onder de aandacht brengt van de horeca. „We zien steeds meer horecaondernemers die het leuk vinden om Limburgse wijnen op de kaart te zetten,” legt Goossens uit. „Maar het probleem is dat restaurants niet van elke wijn zestig flessen in de kelder kunnen leggen. Andersom is het voor wijnproducenten vaak ondoenlijk om voor één of twee doosjes naar een restaurant te rijden.” De samenwerking, die Stichting La Saison Culinaire geïnitieerd heeft tussen de wijnboeren en HANOS, biedt de horeca ondernemers dus de ultieme oplossing hiervoor.

Supermarkteigenaar
De belangstelling voor streekproducten groeit sterk. Waar je enkele jaren geleden nog bij de boer langsging voor een stuk kaas, een paar flessen vruchtensap of enkele potten stroop, is zich een nieuwe markt aan het ontwikkelen. Inmiddels wordt ook op landelijk niveau volop nagedacht over systemen waarmee de banden tussen voedselproducenten en restaurateurs kunnen worden aangehaald. Landbouwminister Carola Schouten kondigde in augustus aan dat ze werkt aan een plan om streekproducten bekender te maken. Ook streeft ze ernaar de verbinding tussen producenten, natuurbeschermers en consumenten te versterken. Wijnbouwer Ruud Verstegen van Wijnlandgoed Overst in Voerendaal – net als Goossens zit hij in het bestuur van La Saison Culinaire – kent de belangstelling van het publiek maar al te goed. Zijn eigen wijnen zijn nog altijd verkrijgbaar in de drie PLUS-supermarkten die hij tot 2011 in zijn bezit had. Dat was twaalf jaar geleden ook al zo. Ze vonden toen al gretig aftrek. „Welke supermarkteigenaar kon zeggen dat hij zijn eigen wijn maakt,” lacht Verstegen, wiens wijnen in de loop der tijd diverse malen werden bekroond.

Gigantische bekendheid
De samenwerking met HANOS is voor Verstegen een mogelijkheid om meer bekendheid te genereren. „Ik krijg zo de kans om onder de aandacht te komen van horecazaken waar ik nu geen contact mee heb. Daarnaast heb ik een beter bereik doordat de logistiek verbeterd is.” Dat geldt ook voor veel van zijn collega’s. „Voor kleinere producenten van streekproducten is het een extra voordeel om de samenwerking met de groothandel op te zoeken,” vult Goossens aan. „Samen zijn we in staat de naamsbekendheid, de distributie en de beschikbaarheid te verbeteren, waardoor de diversiteit op de menukaarten vergroot wordt. Ook alle media-aandacht van de afgelopen jaren heeft enorm geholpen om de Limburgse wijnen op de kaart te zetten.”

Duurzaamheid
Een goede logistiek brengt aanzienlijke kosten met zich mee. In dit geval worden die voor een belangrijk deel gedragen door HANOS, die mede gelet op het algemeen belang, lagere marges voor lief neemt. Goossens: „Een restauranteigenaar betaalt bij ons dezelfde prijs als bij de wijnboer. De meerwaarde van dit systeem moet nog grotendeels worden ontdekt. Als organisatie hechten wij veel belang aan streekproducten. Ook wij realiseren ons dat het van belang is dat de voedselketens korter worden, ook uit het oogpunt van duurzaamheid en milieu.”Bij een juiste aanpak ontstaat de mogelijkheid om streekproducten landelijk weg te zetten, verwachten Verstegen en Goossens. Met de tussenkomst van HANOS loopt Limburg in zekere zin voorop op de rest van het land. Goossens: „De markt schreeuwt om streekproducten, maar om aan de vraag te kunnen voldoen is de continuïteitsfactor belangrijk. Producten moeten op elk moment beschikbaar zijn én snel geleverd kunnen worden. Belangstelling is er volop. Ook HANOS Amsterdam bestelt Limburgse wijnen bij ons.”

Stichting La Saison Culinaire
Vrijthof 23
6211 LE Maastricht
www.lasaisonculinaire.nl

______________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.