Home > Branded content > NOON: Ibiza gevoel aan de Maas

NOON: Ibiza gevoel aan de Maas

Restaurant NOON in het Maastrichtse stadsdeel Wyck heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van de onbetwiste culinaire parels van de Limburgse hoofdstad. Een plek met allure, waar ook sterrenchefs in hun vrije tijd graag komen. Wat is het geheim?

Ibiza. De Heerlense ondernemer Hans-Paul Nieskens en zijn compagnon Luc de Beaumont horen de naam van dit Spaanse eiland wel vaker als het gaat om hun bedrijf, danstempel Complex en de daarvan deel uitmakende brasserie NOON in Wyck-Maastricht. „Zowel ikzelf als Luc zijn grote liefhebbers van spannende plekken. Dat zijn plekken waar je je goed voelt, misschien juist omdat ze anders zijn. Als we in het buitenland zijn, kijken we goed om ons heen. Een club in combinatie met fine dining draagt bij aan een internationaal gevoel. Zeker als er ook nog water in de buurt is”, laat Nieskens weten, toevallig vanuit Ibiza, waar hij op vakantie is.

NOON, onder de Wilhelminabrug, opende in september 2019 de deuren. De eigentijds ingerichte brasserie, met zeventig plaatsen en 120 op het zonovergoten terras, bleek al snel een schot in de roos. Net als de swingende nachtelijke uitgaansgelegenheid met internationale deejays die vier jaar eerder op dezelfde plek van start gegaan was.

Als gevolg van de diverse horecasluitingen van de afgelopen jaren, beleeft NOON deze zomer pas zijn tweede volle seizoen. Niettemin heeft de zaak zich ontwikkeld tot een culinaire parel waar een internationale clientèle – inclusief de Limburgse beau monde – graag neerstrijkt. Om te zien en gezien te worden, te genieten van ‘de lekkerste’ oesters en de overzichtelijke kaart met daarop een aantrekkelijke keur van kleine gerechten to share, met elkaar te delen dus. Dit alles, in combinatie met de zorgvuldig samengestelde wijnkaart en zachte loungemuziek, zorgt voor een concept waar duizenden mensen graag letterlijk een blok voor omlopen. Zeker als je ook nog eens zit op een prachtige, zonnige plek aan het water waar zo nu en dan een boot langs vaart als ware het om het vakantiegevoel nóg meer te versterken.

De beide ondernemers zijn ervan overtuigd dat corona – voor veel bedrijven in de horecasector een ramp – in hun geval juist heeft bijgedragen aan de snelle groei van de organisatie. „Toen de horeca weer mocht gaan draaien, wist het publiek ons alweer snel te vinden. Binnen de kortste keren waren we zo groot dat we niet alle gerechten in onze eigen keuken konden bereiden. Ik ben ervan overtuigd dat een natuurlijk proces het beste is. Soms vond ik zelfs dat we wat te snel gingen.”

De oplossing zat hem in een tweede productiekeuken op een steenworp afstand van de locatie, waar alles vers en huisgemaakt is. „Toen we hieraan begonnen hebben we gezegd: het moet een restaurant zijn waar we zelf graag komen, goed eten, een gepassioneerde en enthousiaste bediening, en dat alles in een prettige omgeving die tot de verbeelding spreekt. Dat diverse Limburgse sterrenchefs tot onze inmiddels vele vaste gasten behoren, beschouw ik als een enorm compliment. Net al het feit dat we geregeld sommeliers uit de duurdere restaurants zien, die bij ons aanschuiven om een of meerdere mooie wijnen te bestellen.”

De wijnkaart is dan ook een belangrijk onderdeel van de formule van NOON. ,,Bij shared dining hoort in onze visie ook het delen van een mooie fles wijn. Shared wining, noemen we dat. Samen genieten van goede wijn is nu eenmaal extra aantrekkelijk als zo’n fles ook nog redelijk geprijsd is. Komen we een mooie wijn tegen waarvan we vinden dat die goed past in ons concept, dan kopen we meteen groot in. Voor de toekomst streven we ernaar onze wijnkaart optimaal te houden, met betaalbare verrassingen.”

Ook het feit dat de zon zich veelvuldig laat zien, draagt onvermijdelijk bij aan het Ibiza-gevoel dat veel gasten van NOON zeggen te ervaren, denkt Hans Paul Nieskens. „Veel mensen hebben ontdekt dat dit een heerlijk plekje aan de Maas is. Met een vrij uitzicht op de Maas én op de skyline van de historische binnenstad van Maastricht. Als het ’s zomers mooi weer is, hebben we van ’s morgens 11 uur tot ’s avonds 21 uur zon. Daarna kun je, totdat om 23 uur de club opengaat, alvast in de stemming komen met een vakkundig bereide cocktail.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.