Bakkerij Paulissen, met afstand de grootste bakker van Maastricht en omstreken, onderscheidt zich al meer dan veertig jaar met een opvallend ambachtelijk streekproduct: het Limburgs boterbroodje. In de centrale bakkerij in de Maastrichtse wijk Heugem worden er wekelijks tienduizenden gerold, ovenklaar gemaakt, gebakken en verpakt. Sinds kort heeft het bekendste broodje van Limburg een eigen, herkenbare verpakking.
Het geheim achter het Limburgs boterbroodje? Luc Paulissen lijkt te aarzelen. Zou hij het vertellen? Ach, waarom ook niet? Het veruit meest gegeten en gewaardeerde broodje uit de streek is immers toch een beetje van alle Limburgers. „Om te beginnen wordt in het bereidingsproces een substantieel deel boter gebruikt. Dat zorgt voor een specifieke bite en luchtigheid”, zegt Paulissen over het ranke ‘puntje’ dat in 1979 in Maastricht werd ontwikkeld en nog dagelijks door duizenden Limburgers met smaak gegeten wordt.

Niet geperst, maar gerold
Bijzonder aan het Limburgs boterbroodje is verder dat het niet wordt geperst, zoals de meeste broodjes, maar gerold, zo leren we. „In een langwerpige vorm. De machine die wij daarvoor gebruiken maakt precies dezelfde beweging als een ambachtelijke bakker”, aldus Paulissen, terwijl hij een kast opentrekt waarin honderden Limburgse boterbroodjes in wording liggen te rijzen. „Gezien de grote hoeveelheden die wij maken, ontkomen we er niet aan machines in te zetten om een deel van het zware bakkerswerk over te nemen. Maar we zijn uitdrukkelijk geen fabriek.” De Limburgse boterbroodjes vinden, zoals alle producten die in de bakkerij worden vervaardigd, dagelijks in kleine vrachtwagens hun weg naar de negen eigen bakkerswinkels. Daarnaast worden vanuit het Maastrichtse onderkomen, elke dag opnieuw, vijftig tot zestig vaste klanten bediend, waaronder supermarkten (onder meer Albert Heijn, Jumbo en Plus) en horecabedrijven. „We blijven dus een ambachtelijke bakker, ook al verlopen bij ons alle processen in het groot. Wat vannacht gebakken is, ligt een paar uur later in onze winkels én in de retail, dus in principe bij de consument.”

Eigen plekje
Bakkerij Paulissen geldt al sinds jaar en dag als de grootste ambachtelijke bakkerij van Maastricht en omstreken. De onderneming, waarvan Luc Paulissen sinds begin 2021 samen met zijn broer Tom de directie vormt, telt zes vestigingen in zes verschillende wijken van de Limburgse hoofdstad. Daarnaast heeft Bakkerij Paulissen bakkerswinkels in Cadier en Keer, Gulpen en Stein. In de loop der tijd is het aantal externe klanten sterk gegroeid. „Onze producten zijn onder andere te vinden in tientallen supermarkten. Vaak hebben ze daar een eigen plekje. Ook horecabedrijven vinden het leuk om te werken met onze ambachtelijke producten.” Sinds kort gaan de Limburgse boterbroodjes verpakt en wel de weg op. Dat wil zeggen: in een zak met daarop het duidelijk herkenbare logo van Bakkerij Paulissen. „In coronatijd zijn we opnieuw gaan nadenken over onze producten en vooral over de manier waarop we deze onder de aandacht wilden brengen van de consument. Met name vanuit de retail kregen we verzoeken om meer herkenbaarheid. Onze boterbroodjes zijn tot in de wijde omtrek een begrip. Maar tot nu toe werden ze ‘ongekleed’ afgeleverd bij onze klanten, die ze zelf verpakten. Een eigen verpakking vergroot de herkenbaarheid. Ook onze Limburgse vlaaien zitten binnenkort in een doos met daarop ons eigen beeldmerk, inclusief onze slogan De bakker van vroeger, anno nu. Zes woorden die precies aangeven wie we zijn en waar we voor staan. Door deze lijn te volgen zijn we binnenkort in veel winkels vertegenwoordigd volgens het shop-in-shop principe.”

Onnavolgbare smaak
In de ruim vier decennia dat Bakkerij Paulissen nu bestaat, groeide het bedrijf uit van slechts één winkel naar een klein imperium, met de centrale bakkerij in Heugem als het kloppend hart. Goed opgeleide ‘echte’ bakkers, zien hier nauwlettend toe op de loop van het productieproces. De negen modern ingerichte
eigen winkels fungeren als ontmoetingspunten met een duidelijke buurtfunctie, waar mensen een praatje kunnen maken, en waar vaders op zondagmorgen in alle vroegte met de kinderen op de stoep staan om mama op bed te verrassen met een heerlijk ontbijt. Luc Paulissen: „Onze Limburgse boterbroodjes staan met name in het weekend en tijdens feestdagen op duizenden ontbijttafels in heel Limburg. We doen er alles aan om dat zo te houden. Maar wat er ook verandert, één ding blijft hetzelfde: de onnavolgbare smaak van het Limburgs boterbroodje.”

