Home > Blog Sander Kleikers > Stemmen over stemmen

Stemmen over stemmen

Vrijdag werd in het gouvernement een besluit genomen over burgerparticipatie. Geen nood, ik begrijp dat u dat volledig is ontgaan. Wat op zich ook wel weer ironisch is, want onze volksvertegenwoordigers stemden over een poging om uw en mijn stem extra te waarderen.

Los van de vierjaarlijkse verkiezingen lanceerde de provincie in 2018 de zogeheten Burgertop, waar in Zuid-, Midden- en Noord-Limburg met 300 online en offline bijeenkomsten 4.500 provinciegenoten werden gehoord over concrete en minder concrete zaken. Misschien niet altijd met een uitkomst die direct kon worden verwezenlijkt, omdat de vraag niet binnen de scope van de provincie viel. Maar het was een hele aardige eerste poging tot een maatschappelijke thermometer. De eerste in Nederland!

Vrijdag hadden de Staten 3,5 uur nodig (en in de commissievergadering daarvoor al vele uren extra) om te besluiten over het vervolg. Zeg maar een ‘Burgertop 2.0’, om tegemoet te komen aan de afgesproken ambitie om burgerparticipatie of ‘zogeheten bestuurlijke vernieuwing’ verder te ontwikkelen. Kosten: 100-duizend euro, minder dan een dubbeltje per Limburgse inwoner!

Een meerderheid van de stemmen tegen onze extra stem…  

Nu kan je van alles vinden over burgerparticipatie. Over dat altijd ‘the usual suspects’ zich melden, dat de afspiegeling van de samenleving niet klopt, dat we te weinig mensen bereiken of dat er onhaalbare ideeën uit ontstaan en daarmee verwachtingen niet kunnen worden waargemaakt. Is allemaal iets voor te zeggen.

Maar in een in tijd van rellende boeren, boze corona-ontkenners, of voor- en tegenstanders van klimaatmaatregelen, waarin de onderbuik voortdurend wordt gekieteld: van links tot rechts, lijkt me iedere cent en iedere poging het meer dan waard om de maatschappij (wij allemaal dus) zo dicht als mogelijk bij de beslissers te betrekken. Om vaker te peilen, te luisteren, uit te leggen of te informeren. Daarmee kunnen we lang niet iedereen tevredenstellen, maar daarmee kunnen we wel sneller handelen, informeren of aanvoelen. De kloof iets meer dichten.

Iets na 12uur kwam het voorstel in stemming, 22 tegen 18 verworpen. Geen burgertop 2.0, en dus geen nieuw initiatief tot participatie. Een meerderheid van de stemmen tegen onze extra stem…

De vergadering werd vervolgens geschorst, de volksvertegenwoordigers aan de warme lunch. Ik keek met verbazing, haalde mijn schouders weer eens op en tikte dit stukje. Mijn eigen burgerparticipatie…

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu