Home > Blog Jo Cortenraedt > Verpleegkundigen meer betalen in plaats van klappen

Verpleegkundigen meer betalen in plaats van klappen

Het is een mooi gezicht, de mensen die allemaal staan te klappen voor het medisch personeel dat dag en nacht alles geeft om de strijd aan te gaan tegen het corona-virus. We spreken van ‘onze helden’ en dat zijn het zeker.

Zelf heb ik niet meegeklapt, althans niet letterlijk, wel denkbeeldig. Ik kan wel thuis in de tuin staan te klappen, maar hier achter in de wei zal niemand dat horen. Dat heeft dus niet zoveel zin. Maar in de steden moet dat zeker een bijzonder tafereel zijn, waarvoor alle sympathie.

Maar toch denk ik dat we moeten gaan kiezen voor een heel andere actie om onze waardering te tonen van alle deze vrouwen en mannen, die – niet zonder gevaar voor zichzelf – al die zieken aan het verzorgen zijn en aan het begeleiden, soms tot de dood toe. Dat klappen is mooi, maar het wordt naar mijn idee hoog tijd dat we dat beroep eens veel beter gaan belonen.

Ik heb me er al tijd al over verbaasd, hoe de loonschalen en tarieven voor al die verschillende beroepen in de loop der decennia tot stand zijn gekomen. In grote lijnen is het zo dat degene die maar lang genoeg gestudeerd heeft aan een universiteit of hogere beroepsopleiding, meer geld gaat verdienen later. Enerzijds begrijp ik dat, maar anderzijds denk ik dat in veel gevallen de verhoudingen toch scheef zijn komen te liggen.

Als ik op internet surf, dan zie ik dat een gemiddelde werknemer in de verpleging pakweg 3.000 euro bruto per maand verdient. Omgerekend is dat ongeveer 20 euro per uur. Bruto dus. De artsen verdienen meer, die hebben langer gestudeerd. Maar onderschat niet de opleiding van de verpleegkundigen, die is pittig en het vereist heel wat vakkennis. Ook fysiek is het zwaar. Bovendien is het geen nine-to-five job. Nee, ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend moet je in afwisseling ook paraat staan.

En nu de accountant, de manager, de advocaat, de fiscalist, de ingenieur, de verzekeringsdeskundige, de televisiepresentator. Individueel zitten daar natuurlijk nog grote verschillen in, maar uurtarieven van 200-400 euro zijn bij hen bepaald geen uitzondering, eerder regel. Zijn die mensen dan 10-20 keer beter en slimmer dan een verpleegkundige? Werken ze harder?

Dan heb ik het verder nog niet over de buitensporige voorbeelden. Wat te denken van de voetballers van FC Barcelona die schreeuwden als een mager varken dat het bestuur hun salarissen wilden halveren omdat de club nauwelijks nog inkomsten kreeg? Dan zouden ze och arm zo maar een paar miljoen minder op hun bankrekening krijgen, heel vervelend.

Bij de overheid werken heel wat ‘senior-beleidsmedewerkers’, ‘planners’, ‘strategen’ en anderen met een vooral theoretische opleiding. Daar zullen goeie tussen zitten, maar ik heb er toch ook meegemaakt die de tijd vooral doorbrengen met vergaderen, evalueren en het gebruiken van veel wollige taal. En dat tegen een brutosalaris van pakweg 5.000 euro of meer. Ik gun al die mensen hun salarissen hoor, ik heb geen last van jaloezie.

Maar eigenlijk schaam ik me uit naam van de maatschappij, dat de verpleegkundigen de afgelopen jaren al talloze malen gedemonstreerd hebben voor een paar procent meer salaris. Met tot nu toe weinig resultaat.

Moeten we niet de salarisschalen eens helemaal overhoop halen en die mensen eindelijk eens fatsoenlijk gaan betalen? En als de regering er geen geld voor heeft, dan moeten wij – van al die andere beroepen – zelf maar wat afstaan.

Blijf vooral klappen voor al die helden in de verzorging, maar laten we ze nu eindelijk eens geven waar ze recht op hebben, namelijk een salaris dat recht doet aan hun geweldige prestaties. Nú is het de tijd dat iedereen dat hoort te begrijpen.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.