Ster voor Kasteel van Ordingen en Toma
In het Théâtre Royal in Bergen werd de Michelingids 2022 voor België en Luxemburg voorgesteld. De grootste verrassing was de derde ster voor Boury, nu het derde Belgische driesterrenrestaurant naast Hof van Cleve en ’t Zilte. La Villa Lorraine en Colette kregen een tweede ster, Hertog Jan mocht er twee in één keer mee naar huis nemen. Aurum in het Kasteel van Ordingen (Sint-Truiden) ontving zijn eerste ster, net als Toma in Luik. De nieuwe gids is voor het eerst enkel online beschikbaar.
De presentatie van de rode eetbijbel stond gepland op 21 februari, maar door corona werd die drie maanden uitgesteld. Dat gaf de inspecteurs extra tijd om hun culinaire ronde te doen en maakte het mogelijk om de voorstelling weer fysiek te laten plaatsvinden. Het was onder meer uitkijken naar de quotering voor de restaurants van Botanic Sanctuary Antwerp.
Driesterrenzaak Hertog Jan in Zedelgem sloot eind 2018 de deuren. Chef Gert De Mangeleer en zijn vennoot Joachim Boudens broedden op een nieuw, kleinschaliger concept en lanceerden dat in het recent geopende, indrukwekkende horecaproject van ondernemer Eric De Vocht. Links en rechts werd verondersteld dat ze weleens drie sterren tegelijk zouden krijgen, maar in Bergen toonden ze zich ruim tevreden met de twee sterren die ze in ontvangst mochten nemen. Fine Fleur – eveneens gevestigd in Botanic Sanctuary – van Thomas Diepersloot onder supervisie van Jacob Jan Boerma kreeg één ster. Meteen twee sterrenzaken op letterlijk vijftig meter van elkaar. “We zijn heel tevreden. We gaan er zeker een glas op drinken”, zegt Stéphanie Stulens, maître de maison van Botanic. De Limburgse general manager Marc Alofs, voorheen directeur bij la Butte aux Bois, was ook opgetogen. ,,We zijn pas een half jaar open en dan al dit resultaat. We zijn mega dankbaar.”
Net als Gert De Mangeleer werd Ralf Berendsen van het gelijknamige restaurant in La Butte aux Bois (Lanaken) genoemd als kandidaat voor een derde ster, maar hij blijft steken op twee. Hij toonde zich niet teleurgesteld. “Het is al een hele prestatie om twee sterren te behouden. Alle lof daarvoor aan mijn team. We gaan ons uiterste best doen om dit niveau te behouden en – waar het kan – te verbeteren”, zegt hij.
Belgisch-Limburg krijgt er een sterrenzaak bij: Aurum in het Kasteel van Ordingen, het magnifieke renovatieproject van ondernemer Richard Sleurs. Chef Gary Kirchens ging er net voor corona aan de slag. Dat hij een ster zou krijgen, was slechts een kwestie van tijd. In La Villa Lorraine, zijn vorige werkgever, had hij er al twee bij elkaar gekookt. Voor general manager Yannick Bouts, die pas sinds enkele maanden in Ordingen aan de slag is, is de eerste ster de kers op de taart.
“Onlangs kregen we een vijfde ster voor ons hotel en werden we opgenomen in de lijst van Relais & Châteaux”, zegt Bouts. “En nu een ster! We zijn er ont-zet-tend blij mee. Meteen wordt het zaak om dit niveau te behouden en ervoor te zorgen dat het verhaal blijft kloppen. De verwachtingen van de gasten zullen ongetwijfeld stijgen. Daar willen we voor honderd procent aan beantwoorden.”
Er was trouwens nog meer goed nieuws voor Yannick Bouts: ook Arden in Château de Vignée in Rochefort kreeg een eerste ster. Hij was er general manager vóór hij naar het Kasteel van Ordingen trok en fungeert er nog altijd als consultant.
Belgisch-Limburg telt net als vorig jaar twaalf sterrenrestaurants: drie met twee (Slagmolen, Cuchara, Ralf Berendsen) en negen met één (Magis, De Kristalijn, Vivendum, JER, Innesto, Altermezzo, De Mijlpaal, Aurum en Ogst). Er kwam weliswaar een ster bij, maar er verdwijnt er ook één: De Vork van Luc Bellings. Hij stopt met gastronomie om een rustiger leven te leiden en verkocht zijn zaak aan Pajtim Bajrami, die nu nog aan de slag is in Château de Mirwart in Saint-Hubert. Hij werd vooral bekend als de chef van De Stadt van Luijck in Sint-Truiden, waar hij vorig jaar vertrok.
In het Franstalige landsgedeelte valt onder meer de ‘gewone’ én de groene ster voor restaurant Toma in Luik op. Die ster wordt toegekend aan chefs die duurzaamheid in de verf zetten en hun normen op het vlak van ethiek en milieu hoog in het vaandel dragen. Twee prijzen tegelijk dus voor deze nieuwkomer, die de culinaire harten van de Luikenaren meteen heeft weten te stelen. De grote verliezer is Comme chez Soi in Brussel. Jarenlang was de eettempel van Pierre Wynants een instituut met drie sterren, sinds gisteren blijft er onder zijn opvolger Lionel Rigolet nog maar één van over.