Home > Business > HANOS FoodXperience; De trends voor de horeca in 2023

HANOS FoodXperience; De trends voor de horeca in 2023

Hoe blijft jouw horecaonderneming dit jaar hip en happening? Welke trends mag je absoluut niet missen? Twan Janssen, culinair adviseur bij HANOS Maastricht, deelt de absolute horecatrends voor 2023 en helpt je graag om ze toe te passen in jouw zaak!

Bar kitchen

De zogenoemde bar kitchen wint snel terrein in de horeca. Voor dit principe neemt de chef afscheid van de traditionele indeling van menu en menukaart op basis van voorgerechten, tussengerechten, hoofdgerechten en side dishes, maar serveert één wisselende selectie kleinere gerechtjes waar de gast zelf een menu uit kan samenstellen. Deze formule biedt de chef alle ruimte om te experimenteren met smaken en ingrediënten uit alle wereldkeukens en op die manier de gast te verrassen. Dat én de vrijheid die de bar kitchen met zich meebrengt – de gast past zijn menu immers volledig naar eigen wensen aan – maken dit concept steeds geliefder bij gasten.

Gastrobites

Een vliegende start van het diner, nog voordat het diner goed en wel gestart is. Een aantal Nederlandse restaurants in het absolute topsegment doet het al jaren. Langzaam maar zeker zet die trend zich ook in de rest van het land voort. Een zogenaamde gastrobite is klein van stuk en groots in smaak, met twee vingers te pakken en in één keer te eten. Een teaser aan het begin van het diner, die nieuwsgierig maakt naar wat er komen gaat. Klinkt als een amuse, maar dat is het dus niet: ze zijn een stuk kleiner en niet per se onderdeel van het menu, maar een mondvermaakje.

Pinsa

De Pinsa Romana is een traditionele Romeinse deegbereiding die precies tussen pizza en focaccia in zit. De combinatie van twee soorten bloem en zuurdesem en een lange rijstijd resulteren in een knapperige korst met een zachte en luchtige binnenkant. De pinsa is over het algemeen wat kleiner dan een pizza, wat ’m perfect geschikt maakt als voorgerechtje of hapje bij de borrel. Of als dessert, want op het gebied van toppings kun je ook met de pinsa alle kanten op!

Het Midden-Oosten

Waar we de afgelopen jaren vooral veel Aziatische invloeden hebben teruggezien in de gastronomie, lijkt het erop dat anno 2023 steeds meer chefs experimenteren met de smaken van het Midden-Oosten. Dat zijn over het algemeen uitgesproken en krachtige smaken, pittig en aromatisch, met zoete en zure componenten om het geheel in balans te brengen.

Sans alcohol

De afgelopen jaren hebben alcoholvrije drankjes een sterke opmars gemaakt, in de supermarkt en in de horeca, en die trend lijkt ook in 2023 verder door te zetten. Er komen dan ook steeds meer alcoholvrije (speciaal)bieren en likeuren op de markt die vrijwel net zo lekker zijn als het origineel. Net zo feestelijk, maar wel een stuk bewuster.

Altijd op de hoogte zijn van de trends en ontwikkelingen in de horeca? Continu in contact met restaurants en leveranciers, geeft het team van HANOS unieke inzichten in wat er speelt in de sector. Al die kennis bundelen en delen we via FoodXperience, het online culinaire inspiratieplatform van HANOS voor jou!

Molensingel 99, Maastricht (NL) – hanos.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.