Home > Branded content > Philharmonie zuidnederland pakt uit, met Kerst én Nieuwjaar

Philharmonie zuidnederland pakt uit, met Kerst én Nieuwjaar

Muziek is misschien wel de moedertaal van het hart en de blikopener van de ziel. Het heeft de kracht om mensen te binden. Juist Kerst en Nieuwjaar zijn uitgelezen momenten om dat gezamenlijk te beleven. En dat komt goed uit, want philharmonie zuidnederland heeft een aantal onvergetelijke concerten voor deze dagen in het verschiet. Vol sfeer, ontspanning en samenkomst.Allicht is het een van de meest gezongen kerstliedjes in Nederland: De herdertjes lagen bij nachten. Het zingt lekker weg en lijkt getekend door eenvoud. Het muziektheaterstuk Limburgse Kerst: ze hadden hun schaapjes geteld laat echter een diepgelaagde legende achter dit lied zien, in een samenwerking tussen philharmonie zuidnederland en theatergezelschap Het Laagland. Een unieke familievoorstelling, waarbij theater en muziek onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. „Doorgaans wordt een muziektheaterstuk op een bestaande compositie gemaakt, maar deze keer zijn componist, schrijver en ik er samen voor gaan zitten,” vertelt Inez Derksen, regisseur van de voorstelling. „Daardoor hebben we elkaar goed kunnen aanvullen en is er iets heel bijzonders ontstaan.”Alle aandacht op het podium zal gericht zijn op Benny Lindelauf, die naast de begenadigde verteller ook de tekstschrijver is. De philharmonie zuidnederland ondersteunt hem met de bijzondere muziek van Mark Pütz, die klinkt als een mix tussen klassiek en filmmuziek. Deze maakt het vervolgens tot een waar feest om te ervaren: woorden en noten spelen met elkaar en stuwen samen het verhaal tot een mooie ontknoping. „De vertelling bouwt op naar een spannend hoog-tepunt, maar we zorgen dat het voor de kinderen bij ‘lekker griezelen’ blijft. Het heeft ook de warmte van veel kinderverhalen, maar met een aanvullende gelaagdheid, die past bij jong en oud. Als iemand voortaan het lied hoort, hopen we dat diegene altijd zal denken aan de legende die wij met Kerst hebben verteld. Het geeft een extra dimensie aan een eenvoudig lied. Subtiele grapjes vormen de ondertoon. Maar één ding vind ik heel belangrijk: ze mogen nooit over de hoofden van de kinderen heen gaan. Tegelijkertijd willen we theater maken waar je van groeit én dat het jonge hart van alle volwassenen aanspreekt.” En hoe prachtig is het juist, om als kind te zien hoe de ouders of grootouders genieten? Het werkt ook andersom. Misschien is er wel niets mooier dan het kijken naar de gezichten van in vervoering gebrachte kinderen of kleinkinderen. 

Het verbindt, net als bijvoorbeeld samen zingen. En ook dat kan in deze voorstelling, in de sing along, waarbij ook kinderen van de Limburgse Koorschool Cantarella uit volle borst meezingen. „We hebben de repertoirekeuze dit jaar heel laagdrempelig en uitnodigend gemaakt, dus er is voor het publiek geen excuus om niet mee te zingen,” vertelt Inez Derksen bevlogen. Zo nieuw en onbekend De Limburgse kerstvoorstel-ling is, zo bekend is Tsjaikovsky’s Notenkraker. Want ook dat staat op het kerstprogramma van philharmonie zuidnederland; het laat wel zien dat het orkest van alle (kerst)markten thuis is. Hartverwarmende balletmuziek verpakt in fonkelende orkestklanken. Aangevuld met het vioolconcert van Mendelssohn, ‘Notenkraker-concert’ met Augustin Hadelich gespeeld door rising star Augustin Hadelich. Deze sterviolist vliegt de wereld over en speelt met de meest gerenommeerde muziekgezelschappen en op de meest vooraanstaande muziekfestivals ter wereld, zoals de Salzburger Festspiele. Vorig jaar gaf hij maar liefst 113 soloconcerten.En na de Kerst mag het elk jaar terugkerende nieuwjaarsconcert niet ontbreken. Deze editie luidt philharmonie zuid het jaar swingend in. Bekend om zijn interpretaties van de muziek van George Gershwin, kan het bijna niet anders dan dat toppianist en dirigent Wayne Marschall diens Rapsody in Blue leidt.Daarnaast speelt het orkest een spectaculair jazzy programma met hoogtepunten uit de Amerikaanse muziek.

__________________________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu