Home > Branded content > LIOF verlengt ondernemersregeling ‘LimburgToerisme’ wegens succes

LIOF verlengt ondernemersregeling ‘LimburgToerisme’ wegens succes

Ontwikkelingsmaatschappij LIOF startte in 2021 met LimburgToerisme, een programma gericht op mkb’ers in de toeristische en recreatieve sector met een innovatief idee. Wegens succes – al meer dan honderd aanvragen van mkb’ers zijn gehonoreerd – hebben LIOF en Provincie Limburg besloten het programma te verlengen tot eind 2025. Het café op de hoek, een hotel of een recreatieve activiteit; ze komen allemaal in aanmerking voor een subsidie. „Je moet een goed idee hebben waarmee je je onderscheidt van je concurrenten en collega’s en waarmee je geld verdient”, vertelt Tamara Weide, business developer toerisme bij LIOF. „Bovendien moet het idee passen binnen een van de thema’s die in Limburg van belang zijn: duurzaamheid, gezondheid of digitalisering. Ondernemers kunnen een subsidie aanvragen van maximaal 25.000 euro, een bedrag dat niet meer terugbetaald hoeft te worden en dient als impuls om te starten met de innovatie.”

De voorbeelden van succesvolle projecten zijn talrijk. Weide noemt er een aantal. „Het bedrijf SoapSeries uit Maastricht heeft bijvoorbeeld een cosmetisch bos ontwikkeld. De eigenaar gebruikt kruiden en planten om zeep te maken voor de hotelsector.” Een ander voorbeeld is Kasteel de Keverberg, in het Noord-Limburgse Kessel. „Zij hebben een ‘Magic Tablet Route’ ontwikkeld , zodat er nog meer beleving is voor bezoekers. Een stukje digitalisering dus. En TERRA Tiny House uit Grevenbricht bouwt unieke vakantiewoningen uit restmateriaal. Zo gebruiken ze oude containers, glas en hout die in de bouw of elders niet meer gebruikt worden en zijn de buitenwanden geheel ecologisch bekleed. Circulair denken past bij het thema duurzaamheid.”

Je moet een goed idee hebben waarmee je je onderscheidt van je concurrenten en collega’s en waarmee je geld verdient

In de afgelopen twee jaar kende LIOF aan 103 aanvragen een subsidie toe. Een resultaat waar LIOF blij mee is. Toch ziet Weide dat ondernemers nog terughoudend zijn. „We merken dat ondernemers soms denken: dit is toch niet voor ons bedoeld”, vertelt ze. „Ze zijn niet gewend om subsidie te krijgen en zien op tegen het invullen van het formulier. Ze zijn druk en staan met de voeten in de klei.” Maar, verzekert Weide, LIOF is er om ondernemers te ondersteunen. „Je hoeft niet te schrikken van de formulieren. We zijn er om te helpen.”

Wat is de eerste stap voor ondernemers met een goed idee? „Stuur een mailtje of pak de telefoon. Ik kom dan graag langs voor een keukentafelgesprek om je idee te bespreken en om het formulier uit te leggen.”

liof.nl/limburgtoerisme

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.