Home > Branded content > Sanctvm, rustkapel aan het het Vrijthof

Sanctvm, rustkapel aan het het Vrijthof

Op een steenworp afstand van het Vagevuur, het historische straatje tussen de Sint-Janskerk en de Basiliek van Sint Servaas in Maastricht, ligt sinds kort Sanctvm Spa, een aan het oog onttrokken, eigentijdse versie van Romeinse thermen, waar Architectuur en rust een nieuw thuis kennen.

Ten tijde van de Romeinse nederzetting aan de Maas in de eerste eeuw van onze jaartelling was Mosa Trajectvm uitgerust met eigen thermen. Badhuizen dienden in die tijd als ontmoetingsplek en centrale rustplaats voor de gemeenschap. Maar die traditie is in de loop der tijd verwaterd, net als de gewoonte om op zondag rust te zoeken in de stilte van de kerken op dit plein.

De balans tussen werk en downtime is in de loop der tijd alsmaar verder zoekgeraakt

Deadlines, overvolle postvakken en het razende tempo van de 24-uurseconomie brengen veel spanningen met zich mee, legt eigenaar Rik Wagemans uit. „De balans tussen werk en ‘downtime’ is in de loop der tijd alsmaar verder zoekgeraakt. Daar waar spanning het overneemt van bezinning en bedachtzaamheid, ligt meestal weinig goeds in het verschiet.” Sanctum Spa borduurt dan ook voort op de historische en culturele context die ook direct verbonden is met de Sint Servaas Basiliek als eeuwenoud pelgrimsoord, legt hij uit. „Het is interessant om te zien hoe Sanctvm de historische context doorvertelt en deze als inspiratie gebruikt om als het ware een kapel voor deze generatie te creëren. Rust, reinheid, regelmaat. Het klinkt wellicht wat ouderwets. Maar het zijn kerkelijke waarden die, mits in de juiste proportie, onze mentale en fysieke gesteldheid dienen.”

In samenwerking met talentvolle jonge architecten van de universiteit Politecnico di Milano en de Universiteit Antwerpen is gepoogd een verbinding tot stand te brengen tussen de inrichting en de bestaande omgeving. „Alles wat je hier ziet hebben we zelf vormgegeven en met veelal lokaal vakwerk uitgevoerd, dit ook om gedurende het hele proces voeling te kunnen blijven houden met de genius loci, de geest van de plaats. De hardstenen details, eikenhouten kledingruimten en rustgevende aardetinten pogen de gasten zo min mogelijk prikkels te bezorgen en rust te bieden.” Het Vrijthof is een plek waar mensen al vele honderden jaren samenkomen voor rust, bezinning en inspiratie. Die mogelijkheid is nu op eigentijdse wijze aangevuld met een spa, die is uitgerust met een zwembad, hammam en sauna én een ontspanningsruimte voor meditatie, biecht of gebed. „Bij de behandelingen wordt gebruikgemaakt van toonaangevende skincare-merken zoals Comfort Zone en Aroma-therapy Associates, die verjongend zijn voor lichaam en geest”, aldus Wagemans. „Gasten kunnen zichzelf bovendien met een goed gevoel opladen: SANCTVM SPA gebruikt uitsluitend groene energie en is volledig gasvrij.”

Sanctvm Spa maakt onderdeel uit van Maison Haas Hustinx, een uit 1920 stammend art-nouveau monument. Na een jarenlange vakkundige renovatie tot hotel is het in 2020 opnieuw geopend, precies honderd jaar na de oorspronkelijke oplevering. De naam van het boetiekhotel verwijst naar de legendarische Maastrichtse fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972), die werkte en woonde in de Bredestraat, zo’n honderdvijftig meter verderop.„Hustinx trok eropuit in een tijd waarin het leven veel minder snel verliep dan nu, met als doel om vast te leggen hoe de wereld eruitzag”, vertelt Wagemans.

„Zijn fotografie markeerde het vaak alledaagse leven van de mensen die hij ontmoette op zijn reizen naar Afrika en het Verre Oosten. Hij deelde deze beelden en perspectieven in Maastricht in een salon de thé-achtige setting. Om Hustinx te eren en het Gesamtkunstwerk te voltooien hebben we in alle kamers werk van jonge, talentvolle fotografen tentoongesteld.” Het internationale karakter van Maastricht, met al zijn nationaliteiten, kent tegenwoordig vele kleuren en verhalen. „Ons doel is een toevluchtsoord te zijn, een grand hotel waar gasten uit de hele wereld naartoe komen voor inspiratie en om onze versie van Maastricht te beleven.”Ook de inwoners van Maastricht zijn van harte welkom om in Maison Haas Hustinx & Spa enkele uren, eventueel in alle beslotenheid, te ontsnappen aan de drukte van het leven. „Wat is er mooier dan naar het centrum van je eigen stad te gaan om op te laden? We zien dat mensen steeds meer uitgeput raken van reizen en uitstapjes die eigenlijk bedoeld zijn om te ontspannen. Terwijl je voor het vinden van de echte rust Maastricht niet uit hoeft.”

Vrijthof 20, Maastricht (NL) – haashustinx.nl/spa

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.