Home > Branded content > Feestdagen met een symfonie van smaken

Feestdagen met een symfonie van smaken

De decembermaand is voor velen de mooiste tijd van het jaar. Niet alleen omdat het hartstikke gezellig is om weer met de hele familie samen te zijn in huis of juist in de horeca, maar zeker ook op culinair gebied. Dan ontstaat de vraag: hoe leg jij je gasten dit jaar weer in de watten? Kies je voor een traditioneel kerstdiner of ga je voor het verrassingseffect?

Twan Janssen, culinair adviseur van HANOS Maastricht, deelt trends, tips en tricks voor een bijzonder smaakvolle kerst (in de zaak en thuis).

‘Home style dining’

De feestdagen zijn traditiegetrouw dé dagen om klassieke gerechten te serveren. Volledig ingedekte tafels met in het midden grote schalen met gerechten om te delen; we noemen dit home style dining. Kies bijvoorbeeld voor hertenstoof met vlierbessensaus, wildzwijn nek, één grote sukade, runderrouleau, roodlof met biet, maar zeker ook desserts zoals mini panettone gevuld met ijs en overgoten met een heerlijke saus. Durf echter ook uitstapjes te maken naar Aziatische, Oosterse en Zuid-Amerikaanse smaken. Dat geeft het feestmaal net wat meer pit. Zeker met al die feestmaaltijden voor de boeg is het wel fijn om een beetje te kunnen variëren. Mits dat past bij jouw zaak en jouw gasten.

Presentatie en decoratie

Deze feestdagen draait het niet meer louter om de smaak van het gerecht; presentatie en decoratie zijn minstens net zo belangrijk. En dat mag best een beetje kitsch zijn met bijvoorbeeld gouden franjes, glitters of zelfs een kerstboom. Kies dit jaar bijvoorbeeld voor de zogenaamde cocktail tree stand waarin je glazen vult met aperitieven, soepen of juist desserts. Serveer als een ‘kerstboom’ op tafel en verras je gasten. Ook is het dit jaar tijd om uit te pakken met malletjes in alle soorten en maten. Hier zijn fantastische creaties mee te maken. Behalve het ruime assortiment (smeerbare) malletjes, ben je bij HANOS ook aan het juiste adres voor ontzettend veel kerstdecoratie!

Exploderende smaakparels

Leuk om zelf te maken, maar best wel arbeidsintensief: parels. Niet het soort dat je als je een beetje geluk hebt in een oester vindt, wel een bijzonder smakelijke toevoeging voor vrijwel elk gerecht, maar zeker op amuses een verrassende smaaksensatie. Ze exploderen als het ware in de mond. Verkrijgbaar in diverse zoete en hartige smaken: van basilicum en truffel tot karamel-zeezout.

Beleving (met ‘big bottles’)

Alsof er nog niet genoeg reuring is tijdens zo’n kerstdiner, mag er dit jaar nog wel wat meer beleving worden toegevoegd. Denk daarbij aan rook(machines) en tafelbereidingen. Hartstikke hip in de horeca, maar met kleinere tools ook heel leuk voor de thuischef. In het kader van beleving aan tafel: de feestdagen zijn dé dagen om de grote flessen wijn uit de wijnkelder te halen. Voor een diner voor twee misschien iets te gortig, maar voor een tafel met meerdere gasten of een hele familie het perfecte moment om te schenken. Neem bijvoorbeeld de Boxheimerhof Abenheimer Klausenberg chardonnay bij een varkensribroast of de Aaldering pinotage bij een côte de boeuf.

Serveerklaar in een handomdraai

De Chef’s Creation-lijn van HANOS bestaat uit hartstikke verse, super smakelijke halffabricaten die in eigen keuken binnen enkele handelingen naar eigen hand te zetten zijn en zo op tafel staan. Het is een lijn met voornamelijk sous-vide bereide producten als soepen, sauzen, purees, crèmes, maar ook zeker vis, vlees en wild & gevogelte. Van hazenstoof tot buikspek en van kreeftensoep tot knolselderijmousseline met truffel. Met deze producten serveer je unieke gerechten, zonder dat je hiervoor uren in de keuken hoeft door te brengen.

Molensingel 99, Maastricht (NL) – hanos.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.