Home > Branded content > Le Mooi, exclusieve sjaals uit Maastricht

Le Mooi, exclusieve sjaals uit Maastricht

De Israëlische Einat en Lital leerden elkaar in 2018 in Maastricht kennen. Nu, drie jaar later, runnen ze hun eigen Modelabel met luxe, handgemaakte sjaals – 100% made in Limburg.

In 2017 kwam Einat (43) vanwege het werk van haar man naar Maastricht. Ze koos de stad om de rust, de natuur en de ideale ligging binnen Europa. Twee jaar later volgde ook Lital (37) om dezelfde redenen. In Maastricht leerden ze elkaar kennen via de Israëlische expatgemeenschap en al snel werden ze vriendinnen, mede dankzij hun voorliefde voor mode.

Wennen aan het klimaat

Maastricht viel goed in de smaak. Vooral de mengelmoes aan verschillende culturen deed hen allebei verliefd worden op de Limburgse hoofdstad, maar ook het eten en de mode. Waar ze echter aan moesten wennen, was het klimaat. Een Nederlandse zomer staat bij wijze van spreken qua weer gelijk aan een winter in Israël. Toen Einat de eerste Limburgse winter meemaakte, wist ze niet wat haar overkwam. „Ik heb mezelf in vier verschillende lagen ingepakt, en hoopte maar op het beste”, lacht ze. „Wat ik wel echt vervelend vond aan al die lagen, is dat het zo’n rommeltje werd. Ik dacht: dat moet makkelijker kunnen. Lital herkende dit meteen. Zo is het idee voor ons bedrijf ontstaan: met een sjaal die goed blijft zitten zie je er altijd verzorgd uit.”In 2020 werd LE MOOI opgericht, een uniek concept met exclusieve, handgemaakte sjaals. Sinds een paar maanden is de webshop live. Dat ging met vallen en opstaan: Lital komt uit de saleswereld en Einat was wiskundedocent in Israël. Met het opzetten van een online shop hadden ze allebei geen ervaring. Lital vertelt: „We hebben ons alles zelf moeten aanleren. Een eigen bedrijf opzetten is normaal al pittig, maar wanneer je dat doet in een vreemd land is het helemaal een uitdaging. We hebben zo in een jaar tijd al ontzettend veel geleerd. En we hebben het geluk dat we het samen doen. Met allebei onze eigen talenten vullen we elkaar perfect aan. Als een van ons een mindere dag heeft, dan vinden we steun bij de ander. Zonder Einat zou ik het nooit hebben willen doen.”

Speciaal ontwerp

De naam LE MOOI is een combinatie van de namen Lital en Einat, en het Nederlandse ‘mooi’. Deze keuze illustreert de liefde voor hun nieuwe thuisland. De insteek om een totaal nieuwe versie van een sjaal te maken, komt duidelijk terug in het model en in de manier van dragen. Einat vertelt hoe dit is ontstaan. „In het begin is het gewoon een kwestie van uitproberen. We startten aan de keukentafel en zijn gaan tekenen, knippen, naaien en steeds maar weer aanpassen. Uiteindelijk zijn we op het huidige model uitgekomen.” Dat bevat ook een uniek sluitsysteem met magneet, dat naadloos is verwerkt in de sjaal. Einat: „We wilden iets speciaals creëren, dat is hiermee zeker gelukt. Je ziet de magneetjes niet, maar ze zorgen er wel voor dat de sjaal altijd goed zit. Zo hoef je niet na te denken over hoe je hem vandaag weer moet knopen of dragen.” Om het nog makkelijker te maken heeft elke sjaal een QR-code verstopt in het label. Door deze te scannen kom je uit op een instructievideo die precies laat zien hoe de sjaal gedragen wordt.

Liefde voor Limburg

Lital en Einat hebben Limburg in hun hart gesloten en hechten daarom veel waarde aan een lokale aanpak. De materialen worden hier ingekocht, en de sjaals worden – ook hier – met de hand gemaakt. „Elke sjaal heeft de naam van een inspirerende vrouw uit ons dagelijks leven. We houden van tijdloos ontwerp, mensen moeten onze sjaals járen kunnen dragen. Ze zijn er dan ook echt voor iedereen; we ontwerpen ze niet voor beroemdheden, maar voor vrouwen zoals jij en ik. Alhoewel… als Beyoncé belt? Oké, dan zou ik toch wel opnemen”, lacht Lital.

Wim Duisernbergplantsoen 31, Maastricht (NL) – lemooi.com

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu