Home > Travel > Qurios Gulpen: van lappendeken naar oase van cultuur, natuur en luxe

Qurios Gulpen: van lappendeken naar oase van cultuur, natuur en luxe

Ik kwam er elk weekend, in schoolvakanties vrijwel elke dag. In de ochtenduren hielp ik de technische dienst, na de middag ontving ik samen met mama – die er toen ook al werkte – de nieuwe gasten. De huisjes op het park dateerden uit de jaren ‘60. Optimisten omschreven het als ‘lekker retro’, ikzelf vond al vanaf dag één dat het park aan vernieuwing toe was. ,,Maar dat is zo makkelijk niet”, zei mama dan altijd.

Gedateerd of niet: de vaste gasten kwamen jaar na jaar met evenveel plezier terug. Als 15-jarige snapte ik niet waarom. Ik zag toen nog niet hoe magisch de natuur in het Limburgse Heuvelland was. Laat staan dat ik besefte hoe adembenemend het uitzicht vanaf het vakantiepark was.

Nee, ik zag alleen de lappendeken van hout en spijkers die mijn collega Wim dag in dag uit met veel liefde en geduld bij elkaar hield. Hij moest wel: de verbouwingsplannen lagen er, maar het was inderdaad zo makkelijk nog niet: wás er een investeerder, dan kwam de vergunning niet rond. En was die vergunning er dan eindelijk, dan was de investeerder alweer met de noorderzon vertrokken.

Totdat Jeroen Postma, ervaren leisure ondernemer en CEO van vakantieparkenspecialist Qurios, in 2018 zijn weg naar Gulpen vond. ,,Ik was direct verliefd. Kijk naar het uitzicht!’’ vertelt Postma tijdens de officiële opening van het nieuwe Qurios park, wijzend naar een wei vol grazende koeien, met vlak daarachter een vergezicht van glooiende heuvels en Limburgse vakwerkhuisjes. ,,Ik zag enorm veel potentie, maar er moest wel nog iets aan gebeuren.’’

En zo geschiedde. Onder zijn leiding ging eind dat jaar de schop erin. Daarna werkten maar liefst 130 mensen uit het hele land maandenlang aan de bouw van een hedendaags vakantiepark, met daarbij alle aandacht voor duurzaamheid. ,,Op het gebied van duurzaamheid hebben we in Gulpen grote slagen gemaakt ten opzichte van andere Qurios parken – waar duurzaamheid ook al hoog in het vaandel staat. Zo is Qurios Gulpen all electric en mag het onder meer daardoor het Green Key keurmerk dragen.’’

Tijdens de officiële heropening van het vakantiepark nabij Gulpen kreeg ik, samen met onder anderen burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens, de kans om het nieuwe park te bewonderen. Hoewel ik de verbouwing via mama op de voet heb kunnen volgen en ik de afgelopen drie jaar langzaam bekend ben geraakt met de identiteit van Qurios, vond ik het resultaat verbluffend. Een hele ‘shock’ voor iedereen die de ‘voor-foto’ heeft gezien: strak, modern en tot in de puntjes afgewerkt, tegelijkertijd super groen en rustig.

Op het park is volledig ingespeeld op ‘de ziel’ van Zuid-Limburg. Om die tastbaar te maken lopen de thema’s ‘bezinning’, ‘on-Nederlands’ en ‘bourgondisch’ als een rode draad door het hele park. In speciaal daarvoor ingerichte storycottages zijn deze thema’s ‘tot over de top’ en erg #instagrammable teruggebracht. Zo komen de Limburgse streekproducten op subtiele doch ludieke wijze terug in het interieur van de bourgondische storycottage en duik je in een afgelegen jacuzzi met uitzicht op het groen, in alle rust zo de bezinning.

De thema’s van Qurios Gulpen zijn een schot in de roos, vertelde ook burgemeester Ramaekers-Rutjens. ,,Geweldig dat er hier zo bewust voor streekproducten wordt gekozen. En het thema bezinning spreekt me ook aan, Gulpen-Wittem is immers ook een Cittaslow-gemeente en dat heeft ook met bezinning te maken: dichter bij de natuur en meer tot rust komen. Dat komt ook wel terug in de vele kloosters en abdijen in de gemeente.’’

In totaal telt Qurios Gulpen 185 woningen, verdeeld over tien verschillende types en goed voor zo’n 1040 gasten. Het park is daarmee bijna twee keer zo groot als toen ik er mijn eerste werkervaring opdeed. En met 22 medewerkers is het personeelsbestand in een klap vier keer zo groot.

Vanaf woensdag 1 september zullen de eerste gasten op het nieuwe Qurios park in Gulpen komen logeren en beleven. Hoewel er links en rechts – mede door de overstromingen van een paar weken terug – nog wat puntjes op de I gezet moeten worden, ben ik ervan overtuigd dat de nieuwe lichting gasten op het park aan Euverem 52 niet meer alleen voor het prachtige uitzicht komen. Al is dat uitzicht, welk type huisje of welke hoek van het park je ook kiest, nog steeds even adembenemend als tien jaar geleden.

Euverem 52, Gulpen (NL) – qurios.nl

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu