Home > Society > De eerste vijf jaren van Chapeau

De eerste vijf jaren van Chapeau

Het was zeker een avontuur, om begin 1997 de voorbereidingen te starten voor het eerste lifestyle magazine van Limburg. Journalistiek zouden we nog wel voldoende onderwerpen kunnen bedenken, maar hoe moest het met de benodigde commercie, de lezersmarkt, het aan te werven personeel, de distributie, het drukwerk en zo verder? Over al dat organisatorische berichten we meer in onze volgende editie, dat officieel ons ‘zilveren jubileumnummer’ wordt. Nu alvast een flashback naar de eerste vijf jaren.

De allereerste editie van Chapeau verscheen in mei 1997 en werd gepresenteerd op de outdoor lifestyle beurs Excellence in Lanaken. Precies honderd pagina’s op luxe papier, mooi vormgegeven. Gastronomie, reizen, kunst en cultuur, mode en lifestyle. Op de cover grepen we de naam van het magazine meteen aan voor een foto (van wijlen Guy van Grinsven) van een model met – jawel – een hoed: Chapeau. Gemaakt in de toenmalige interieurzaak van Joke de Groot in de Bredestraat in Maastricht. Op de achterkant een fraaie advertentie van juwelier Leon Martens, die intussen in alle edities, 25 jaar lang, deze prestigieuze plek behouden heeft.

Al terugkijkend in ons archief komen we ons eerste interview tegen met André Rieu met jeugdige look. Er zouden er nog meerdere volgen en is er een intensieve samenwerking ontstaan. In de laatste editie van het vorige millennium plaatsten we wat later bleek de laatste mediafoto van cabaretier Toon Hermans, gemaakt in de toenmalige kunstgalerie van zijn zoon Maurice in Maastricht. De foto en zijn bijbehorende quotes verschenen in onze societyrubriek Limbourgeois.

In die eerste jaren verzorgde Daphne Deckers (voormalige fotomodel en tegenwoordig schrijfster) onze moderubriek. We gingen ook eigen fotoshoots maken met onder meer de helaas te vroeg gestorven Belgische topfotograaf Marc Lagrange. Eveneens uit België het fotomodel en coryfee Phaedra Hoste die eerst op de cover verscheen en later de moderubriek overnam.

De vermaarde top-chef Roger Souvereyns, van het destijds exclusieve restaurant Scholteshof bij Hasselt, gaf in 2000 een afscheidsinterview. Hij kookt nog altijd, maar op zijn oude locatie groeien nu de bomen en verwilderde planten door het dak.

Het bekende Duitse model en tv-icoon Heidi Klum sierde in 2000 de cover die geschoten werd tijdens het filmfestival in Cannes. In Spanje spraken we met Johan Cruijff, Nederlands grootste voetballer aller tijden. Hij was rond 2002 betrokken bij een golfresort, waar een Limburger leiding aan gaf.

In 2000 schreven we een restaurantverhaal over de toen nog jeugdige maar al veelbelovende chef Hans van Wolde op zijn eerste locatie in de Maastrichtse binnenstad. Ook de intussen overleden kunsthandelaar Rob Noortman, een van de oprichters van de kunstbeurs TEFAF, verscheen op de cover en binnenin met een groot interview, dat was in 2002.

Slechts een greep uit de vele onderwerpen die we in die eerste vijf jaar met veel plezier en inzet brachten, en waarmee we langzaam maar zeker het merk Chapeau konden neerzetten in Nederlands- en Belgisch-Limburg.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu