Home > Society > Beide Limburgen samen en autonoom?

Beide Limburgen samen en autonoom?

Laat me beginnen met goed nieuws. De Belgisch-Limburgse wijnen hebben andermaal zeer goed gescoord bij de verkiezing van de Beste Belgische Wijnen. Maar liefst vijf van onze wijndomeinen vallen in de prijzen en scoren gouden en zilveren medailles. Goud ging naar de Chardonnay-wijnen van Aldeneyck uit Maaseik, Gloire de Duras uit Sint-Truiden en Kitsberg uit Heers, dat ook nog een gouden medaille haalde met een Pinot blanc. Wijnkasteel Genoelselderen uit Riemst en Schorpion uit Kortessem behaalden een zilveren medaille. En als u denkt dat het in België gemakkelijk is om zo’n prijs te winnen, om de simpele reden dat er bijna geen wijn gemaakt wordt; dit jaar moest de jury van wijnkenners kiezen uit maar liefst 205 wijnen van 140 wijnbouwers. Dus toch wel een prestatie.

Al deze wijndomeinen, voeg daar nog Clos d’Opleeuw aan toe, zijn de voorbije jaren vertrouwde namen geworden in onze regio. Samen met de Nederlands-Limburgse collega’s zorgen ze er al jaren voor dat Limburgse wijnen een uitstekende reputatie hebben. En dragen ze er in ruime mate toe bij dat ons imago van Bourgondische regio alsmaar sterker wordt.Waar kan je beter zijn om van het leven te genieten dan in Limburg? Steve Stevaert zaliger schreef al jaren geleden als gouverneur van een boek over onze wijnen met de veelzeggende titelVan mijnstreek naar wijnstreek. De bedoeling was toen om onze wijnen en opstartende wijndomeinen te promoten. Vandaag hebben ze die ondersteuning dus minder nodig maar een nieuw boek over onze uitstekende Limburgse streekproducten, wijnen in het bijzonder, mag er zeker komen.

Vlaanderen bij Nederland aansluiten gaat aansluiten gaat velen te ver

Bijzonder nieuws dan weer uit de Belgische politiek. Op een moment dat het erop leek dat men er niet ging in slagen een nieuwe Belgische regering te vormen en nieuwe verkiezingen zich aankondigden, stelde Peter De Keyzer, gewaardeerd economist en politiek commentator, voor dat Vlaanderen zich zou afscheiden van België en bij Nederland zou aansluiten. U leest het goed. Vlaanderen bij Nederland. Ik citeer uit zijn artikel in De Tijd, Vlaamse kwaliteitskrant: ‘Laat Vlaanderen aansluiten bij zowat het meest succesvolle en best bestuurde land in de Europese Unie. Onze noorderburen.’ Ik bespaar jullie de schaarse reacties die niet getuigden van veel enthousiasme voor dat idee. Maar op de sociale media heb ik wel gemerkt dat vele Limburgers een samengaan van onze twee provincies wel zien zitten. Maar dan als een autonome regio, los van Vlaanderen en Nederland. Over wie dan president moet worden geraken we het wel eens; Theo Bovens zou volgens mij een zeer geschikte kandidaat zijn.

Tot slot wil ik hier nog een eerbetoon brengen aan Jan Smeets, mister PinkPop, die na vijftig edities de fakkel doorgeeft. Inspirator voor vele festivalorganisatoren wordt hij ook in de Belgische muziekwereld zeer gewaardeerd. En het voelt goed om te kunnen zeggen dat Limburg na al die jaren twee festivals van wereldniveau heeft, PinkPop in Geleen en Pukkelpop in Hasselt.

En om te eindigen geef ik graag mee dat de UHasselt een nieuwe rector heeft, Bernard Vanheusden, professor Milieurecht, vice-decaan van de faculteit Rechten en afkomstig uit Bilzen. Blijf gezond. Blijf zorgzaam voor je omgeving. En blijf positief.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.