Home > Mode en Beauty > SMUK: stiksels, borduursels linten en ander fraais

SMUK: stiksels, borduursels linten en ander fraais

Wie denkt dat kleurrijke stiksels, borduursels en andere versierselen op kledingstukken enkel iets is voor vrouwen, heeft het mis. Ook mannen lieten zich eeuwen geleden al gelden met opvallende sierdetails op hun jassen, hoeden, hemden en pantalons. De achttiende eeuw is hét hoogtepunt van het gedecoreerde kledingstuk en tevens het moment waarop ook heren zichzelf rijkelijk uitdossen met geborduurde jassen en vesten, zo kan worden vastgesteld in Modemuseum Hasselt, waar afgelopen weekend de tentoonstelling ‘SMUK. Decoratie in de mode: een show off’, van start gegaan is.


© Catwalkpictures

De expositie trapt dan ook af met de stijlperiode rococo, die zich laat plaatsen in het midden van de achttiende eeuw. Ambachten als le brodeur (borduurder) le plumassier (vederman) en le rubanier (lintwever) werden al beschreven door de verlichte filosofen Denis Diderot en Jean le Rond d’Alembert in hun Encyclopédie. Specifieke beroepen die ook vandaag de dag in de wereld van de haute couture verbonden zijn met exclusiviteit en luxe.

In de nieuwe tentoonstelling in het Hasseltse museum komen zowel historische als hedendaagse versiertechnieken aan bod die de luxemode zo typeren. De tentoonstelling toont kleding, accessoires en couture opgesmukt met borduursels, pluimen, parels, stenen, pailletten, schelpen en andere curiosa.


© Nick Thornton-Jones & Warren du Preez

Wat halverweg de achttiende eeuw is opgekomen, krijgt in de negentiende eeuw een vervolg. De industriële revolutie brengt alles in een stroomversnelling. De verschillende exclusieve technieken krijgen een machinale variant. Haute couture associeer je met handwerk en vakmanschap, maar in hun zoektocht naar exclusiviteit en vernieuwing vullen ontwerpers handwerk meer en meer aan met machine- en computergestuurde technieken, zo blijkt uit de tentoonstelling.

Wat dat laatste bertreft heeft de tijd nooit stilgestaan. Ook tegenwoordig spelen decoratieve technieken in de (luxe)modewereld een grote rol. Handwerk, naald en draad en traditionele naaimachines hebben in de loop der tijd plaatsgemaakt voor experimentele technieken als lasercutting en 3D-printing.


© Catwalkpictures

SMUK is niet alleen een visuele streling voor het oog. De tentoonstelling laat de bezoeker op een unieke wijze kennismaken met de evolutie en de verschillende decoratietechnieken. In de expositie is ruim aandacht voor erkende ateliers als Hurel, Lesage en Lemarié. Maar ook de bezoeker zelf speelt in de tentoonstelling een hoofdrol. In de zogenoemde wonderkamers kan de bezoeker zelf aan de slag met hoogwaardige decoratieve ambachten. Dankzij de samenwerking met MIA.H (Mode Incubator Accessoires Hasselt) kun de bezoeker aan de hand van moderne technieken (zoals computergestuurd borduren, lasercutting en 3D-printing) zijn eigen sierspeld of manchetknoop maken.

Bij de tentoonstelling wordt – in samenwerking met de Vlaamse overheid – een gelijknamige publicatie uitgegeven. Het boek bundelt voor het eerst wetenschappelijke inzichten in decoratieve opsmuktechnieken in de luxemode-industrie. Internationale curatoren en onderzoekers geven hun vernieuwende kijk op de verschillende technieken, de sociaal-economische achtergrond en de visuele en esthetische waarde van deze decoratieve creaties.

Expo ‘SMUK. Decoratie in de mode: een show off’
Van 12 oktober tot 8 maart 2020 in Modemuseum Hasselt
Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt
modemuseum@hasselt.be
www.modemuseumhasselt.be 

Header afbeelding: © Modemuseum Hasselt/ Kristof Vrancken

 _______________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu