Home > Branded content > Jochen Leën: passie voor de mooiste edelstenen

Jochen Leën: passie voor de mooiste edelstenen

Paraïba toermalijn, mandarijn granaat en spinel zijn een greep uit de edelstenen waar de Lanaakse juwelenontwerper Jochen Leën een diepgaande passie voor heeft. Zijn exclusieve creaties zijn gewild bij liefhebbers met oog voor detail en kwaliteit. Alle juwelen zijn stuk voor stuk unieke exemplaren.

„Als kind was ik graag creatief bezig en tekende ik veel. Gepassioneerd door vorm en kleur begon ik aan de opleiding juwelenontwerp en goudsmid in Antwerpen. In de klas was ik de enige zonder ouders in de juwelenindustrie. Mijn vader is slager, een totaal ander ambacht. Tijdens mijn opleiding deed ik ervaring op bij verschillende juweliers, voornamelijk in de verkoop of het herstellen van juwelen.”

La Butte aux Bois
In 2008 begon Jochen Leën voor zichzelf. „Ik wilde ontwerpen verkopen die er niet waren, dus besloot ik ze zelf te gaan maken. Een groot risico, ik investeerde namelijk steeds alles wat ik had verdiend. Destijds kwam ik in La Butte aux Bois in Lanaken omdat ik daar een event organiseerde voor een andere juwelier. Ik was direct gecharmeerd van de mooie omgeving en het gebouw. Het begon met een vitrine met mijn juwelen in de hal, daarna volgde een klein kantoortje waar ik klanten en liefhebbers ontving om juwelen te bekijken. Van het een kwam het ander. Alles is zo organisch gegroeid.”

Edelsteencollectie
Naast dat Jochen juwelen ontwerpt, is hij ook verzamelaar van zeldzame edelstenen. „Sinds ik in aanraking ben gekomen met buitengewone edelstenen ben ik erdoor gefascineerd. Ik kan ernaar blijven kijken. De paraïba toermalijn is mijn favoriete steen vanwege de bijzondere groenblauwe kleur, en het is tegelijkertijd ook een zeer zeldzame edelsteen. Ik ben altijd op zoek naar perfecte en zeldzame kleursamenstellingen. Mijn edelsteencollectie is door de jaren heen gegroeid en daardoor heb ik veel contacten opgedaan in de wereld. De edelstenen die ik verzamel en verwerk in mijn juwelen komen onder meer uit Madagaskar, Brazilië, Afghanistan, Nigeria en Mozambique.”

Schetsen en ontwerpen
De ideeën voor ontwerpen komen op ieder moment van de dag en Jochen heeft mappen vol met schetsen. „Het fijne van mijn beroep is dat ik kan ontwerpen waar en wanneer ik maar wil. Meestal maak ik een stuk of tien snelle schetsen bij een bepaalde edelsteen en daarna begin ik met het uitwerken van de details. Vaak wordt er niet veel meer veranderd aan het eerste ontwerp.” Jochen heeft niemand in dienst en is bij iedere stap van het proces betrokken. „Van het uitzoeken van de steen tot de rekening, alles doe ik zelf. Dit maakt het contact dat ik heb met mijn klanten erg persoonlijk.”

Atelier in Antwerpen
Afgelopen jaar opende Jochen zijn atelier in Antwerpen in de diamantwijk. „Het atelier is een plaats voor liefhebbers die unieke stukken en bijzondere kwaliteitsedelstenen willen bewonderen.” Het atelier is helemaal in de stijl die Jochens juwelen uitstralen: tijdloos, hedendaags en degelijk. De liefde voor detail en pure afwerking zie je terug in zijn atelier. Samen met zijn interieurarchitect bedacht Jochen de inrichting. „De muren zijn van gezandstraalde, zwarte eik in combinatie met Italiaans Calacatta-marmer. Kunst is overal aanwezig en de kleur van de paraïba edelsteen zie je hierin terug.” Inmiddels komt internationaal cliënteel speciaal voor een juweel van Jochen naar België. Zo ontwierp hij vorig jaar een ring voor de wereldartiest Alicia Keys. „Telefonisch nam haar man contact met me op. Ja, dat is natuurlijk super bijzonder. Hij koos uiteindelijk voor een zeldzame watermeloentoermalijn, die zijn naam dankt aan de verschillende groene en roze tinten in de steen.”

Tijdloze sieraden
De focus van Jochens werk ligt op de totaalervaring en het maatwerk. Jochen heeft dan ook een indrukwekkend oog voor detail en de manier van afwerken staat voor hem hoog in het vaandel. „Ik werk graag met de beste materialen die dan ook nog eens goed bij die persoon passen. Verder hou ik van extra afwerking in mijn juwelen, zoals met de hand ingegraveerde details. Ik ga altijd voor de allerbeste kwaliteit.”

Jochen Leën
www.jochenleen.net
Bezoek op afspraak
Relais & Chateaux La Butte aux Bois
Paalsteenlaan 90
3620 Lanaken
België
Diamond Plaza
Hoveniersstraat 55 b.26
2018 Antwerpen België

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu