Home > Mode en Beauty > Stop de tijd! De kracht van de chronograaf

Stop de tijd! De kracht van de chronograaf

Horloges geven de tijd weer. Maar sommige horloges doen meer. Chronografen bijvoorbeeld. Met een druk op de knop kan een chronograaf de tijd stilzetten. Is het misschien daarom dat de chronograaf ’s werelds populairste complicatie is?

De allereerste chronografen schreven de tijd. Letterlijk, met inkt op papier. Voor de duidelijkheid: het ging hier om gecompliceerde uurwerken in een houten kist, geen polshorloges. Uiteindelijk belandden chronografen begin twintigste eeuw wel degelijk op de pols. Op die van dokters bijvoorbeeld die met behulp van een pulsometerschaal een hartslag konden meten. Meteorologen gebruikten een telemeterschaal om de snelheid en afstand van een opkomende of bijna naderende storm te voorspellen. En coureurs en piloten konden dankzij de tachymeterschaal op hun chronograaf hun gemiddelde snelheid berekenen – voor piloten extra fijn aangezien brandstoftekort op het circuit minder catastrofaal is dan in de lucht.

De stopwatchfunctie van de chronograaf die tijdsbestekken vastlegt is niet enkel functioneel, het is technisch en esthetisch gezien ook fascinerend ‒ ook in de digitale 21e eeuw. Het mechaniek van een chronograaf die een tijdmeting start, stopt, en weer naar nul stelt, is uiterst gecompliceerd en vernuftig. De Breguet Type 20 en Type XX (€ 19.300) chronografen zijn uitgerust met geheel nieuw ontwikkelde chronograafkalibers die uiterst accuraat en soepel werken. De twee nieuwe, 42mm horloges zijn geïnspireerd op twee verschillende Breguet-pilotenchronografen uit de jaren vijftig en zestig. De nieuwe Type 20f ref. 2057 is gebaseerd op het originele, militaire ‘Type 20’ (let op de Arabische cijfers) met slechts twee registers op de wijzerplaat. Het andere model is de Type XX Chronographe ref. 2067, een horloge dat is gebaseerd op de civiele modellen die vanaf 1957 werden geproduceerd.

Ook de Zenith Pilot Big Date Flyback (€ 12.300) is een moderne pilotenchronograaf met een verleden. Het geheel nieuw ontworpen 42,5mm horloge heeft een wijzerplaat met een horizontaal motief dat doet denken aan een Rimowa-koffer en waarin twee zaken opvallen: de grote datum én de regenboogkleuren rond de subdial op 3 uur. Die kleuren zijn een hommage aan een beroemde Zenith uit de jaren negentig. In de kast loopt een snel tikkend, 5Hz, El Prime[1]ro-uurwerk dat tijdsbestekken tot exact eentiende van een seconde nauwkeurig vastlegt.

Ook op het circuit voelen chronografen zich thuis. Zoals de TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillon (€ 23.000). Het horloge heeft een opvallend boxed sapphire-glas boven de wijzerplaat, iets dat ook in de jaren zestig werd gedaan. Maar doordat het glas dit keer vloeiend overloopt in de stalen 42mm kast en ook de bezel en de tachymeterschaal omsluit, ontstaat een zeer gestroomlijnde, futuristische look. Het automatische chronograafkaliber TH20-09 heeft als extra feature een tourbillon die zich niets aantrekt van de ontregelende zwaartekracht en die te bewonderen is op 6 uur. Niet per se bestemd voor het circuit, maar eerder voor een duik in de oceaan is de Jaeger-LeCoultre Polaris Chronograph (€ 15.800). Maar net als de TAG Heuer is ook deze ‘JLC’ gebaseerd op een horlogemodel dat zo’n zestig jaar geleden debuteerde. De stalen 42mm kast heeft moderne, scherpe en strakke lijnen en is ook nog eens waterbestendig tot honderd meter. De grote kroon, de functioneel robuuste poussoirs die de chronograaf bedienen en zeker het bolle saffierglas doen aan de jaren zestig denken. Dat doet ook de driedelige, met de hand gelakte wijzerplaat die niet alleen getuigt van opperst artisanaal vakmanschap, maar ook nog eens zeer sfeervol oogt.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.